Denne siden blir kontinuerlig oppdatert.
Norges Kampsportforbund (NKF) er et av de 10 største forbundene i norsk idrett, og har ca. 40 000 medlemmer fordelt på ca. 20 idretter. Forbundet er underlagt Norges Idrettsforbund, og har det overordnede ansvaret for å ivareta de idrettene som er en del av NKF. Kampsportforbundet har en visjon om å skape mestring, og en målsetting om å tilrettelegge for sunn klubbdrift.
Samfunnet stiller stadig større krav til klubbdriften da idretten har en sentral rolle som samfunnsaktør i møtet med barn og unge. For å sikre at nye og eksisterende medlemmer får så like forhold som mulig, uavhengig av idrett, hvor i landet man bor, eller hvor stor klubben er, er det viktig at klubbene er kjent med de forventningene Kampsportforbundet har til sine medlemsklubber når det kommer til klubbdrift.
NKF sin oppgave er å legge til rette for slik at klubbene utvikles i takt med samfunnet, at klubbene opplever medlems- og/eller organisasjonsutvikling, samt oppfyller krav til god klubbdrift. Dette betyr at klubben er drevet av demokratiske prinsipp, samarbeid og respekt.
Hva er klubbutvikling og hvorfor skal en bruke tid på det?
Klubbutvikling er alle møtepunkter mellom klubb og Særforbund (SF) eller Idrettskrets (IK), der SF eller IK bistår klubben i sin utvikling ut fra sine ønsker, forutsetninger og behov.
Som en del av Norges Idrettsforbund deler kampsportforbundet NIFs målsetninger om bedre klubber:
- Idretten vil arbeide for et godt styresett karakterisert ved demokrati, åpenhet og ærlighet
- Idretten vil at det å være frivillig skal oppleves som et meningsfullt fellesskap til beste for en selv, idrettslagets medlemmer og lokalsamfunnet
- Idretten vil arbeide for at idrettslaget har økonomi til at det kan tilby medlemmer og lokalmiljø god idrettsaktivitet.
Ved å ta i bruk de verktøyene som finnes på denne nettsiden er målet at klubbene opplever en enklere idrettshverdag, samt positiv utvikling basert på de verdiene forbundet har: trygghet, samhold og respekt. Verktøyene skaper også et bilde av det vi forventer klubbene har diskutert i noen grad.
Regionale møter
Norges Kampsportforbund ønsker å etablere bedre kontakt med klubbene våre. Møtene vil trolig foregå på en ettermiddag i en ukedag. Man vil på sikt vurdere om det er behov for flere samlinger, og vi vil prøve å rullere på de ulike stedene for hver samling. Tema vil være forbundets bidrag til klubben, hva idrettskretsene tilbyr, klubbdrift og andre dagsaktuelle saker og informasjon.
Nye datoer for medlemsmøter vil bli publisert her når dato er bestemt.
Grunnleggende informasjon om klubbdrift
Starte klubb Kontakt respektiv idrettskrets!
Klubbhåndboka
Denne håndboka er utviklet for å gjøre klubbhverdagen enklere, og er like aktuell uavhengig av hvilken idrett man driver i klubben. Her finnes det maler og rutiner knyttet til årsmøte og styremøter, utvikling av årshjul, forslag til trenerkontrakter og informasjon om de ulike retningslinjene som medlemsklubber er pålagt å følge som medlem i Norges Kampsportforbund.
Gå til klubbhåndboka (klikk på linken).
Dersom klubben ønsker bistand i utvikling av plandokumenter eller har spørsmål knyttet til dette ta kontakt med administrasjonen i NKF på post@kampsport.no.
Årsmøte
Styret har ansvar for å kalle inn til årsmøte i klubben. Dette skal skje hvert år før 1. april. Alle medlemmer over 15 år skal få innkalling senest 1 mnd før årsmøtet. De over 15 år har stemme og talerett på årsmøtet, samt er valgbare til styret.
Etter hvert årsmøte anbefales det at alle nye styremedlemmer gjennomfører kurset Klubbens styrearbeid i praksis. Dette er et kurs som blir tilbudt i alle idrettskretser. Det er også utviklet et forenklet kurs på e-læring som anbefales å gjennomføre som en repetisjon.
Oppdatert lovverk for norsk idrett finnes på idrettsforbundet.no.
Medlemssystem og forsikring
Alle klubber er pålagt å holde sine medlemslister oppdatert (inkl. hvem som er i styret). Medlemssystemet som per dags dato benyttes av Kampsportforbundets medlemmer er Medlemsportalen. Alle medlemmer får tilsendt innloggingsinformasjon ved innmelding. En får etter innlogging tilgang til brukermanual for systemet. Vi minner om at et nytt medlemssystem er under utvikling.
Alle medlemmer som er registrert i medlemsportalen er automatisk dekket av forbundets forsikring. For å melde skade må respektive utøver/medlem logge seg inn i medlemsportalen og klikke på Tryg-logoen. Man vil da bli tatt til skadeskjemaet. Barn under 12 år er dekkett av idrettsforbundets barneidrettsforsikring.
Les om forsikringer i kampsport på våre nettsider.
Bedre Klubb
Bedre Klubb er et verktøy som ble utviklet for å gi klubbene en analyse av egen klubb. Del 1 av verktøyet handler om spørsmål knyttet til grunnleggende klubbarbeid, og gjennomføres av et samlet klubbstyre. Del 2 er fortsatt under utvikling, men vil handle om spørsmål knyttet til de spesifikt til de ulike områdene i klubbarbeidet. Les om Bedre Klubb.
Det er et ønske om at hver klubb skal gjennomføre del 1 i forkant av besøk fra særforbund/idrettskrets.
God ledelse av klubben er avgjørende for god og sunn klubbdrift. Dette forutsetter at man kjenner til retningslinjer og bestemmelser for sitt organisasjonsledd. Det er også en fordel at man er kjent med idrettens organisering. En klubbleder blir valgt på klubbens årsmøte, og har som ansvar å delegere arbeidsoppgaver til andre medlemmer av klubbstyret. Klubbstyret skal bestå av minimum leder, nestleder, styremedlem og varamedlem.
For å sikre kontinuitet i styrearbeidet anbefales det å utarbeide rollebeskrivelser. På denne måten kan det også være enklere å rekruttere nye styremedlemmer når man kjenner til oppgavene som må gjøres gjennom året. Denne kan gjerne baseres på årshjulet som er nevnt i klubbhåndboken over.
Lederutvikling
Norges Kampsportforbund har utviklet en lederstige. Den består av fire nivåer og er utviklet for klubbledere (andre medlemmer som ønsker å utvikle sine lederegenskaper er også velkommen til å delta).
For å sikre at fremtidens klubbledere er kjent med hva klubbarbeid er, tilbyr Norges Kampsportforbund lederkurs for ungdom. Dette kurset retter seg mot ungdommer mellom 15-20 år, og gir grunnleggende kunnskaper om idrettens organisering, gjennomføring av arrangement og bevisstgjøring av egen rolle som rollemodell og i klubben.
Fakturering og medlemskontingent
Klubbstyret har ansvar for å holde medlemsdatabasen oppdatert. Det er mulig å nytte seg av betalingssystemet som finnes i medlemssystemet som behandler både medlemskontingent og treningsavgift. Dersom klubben har spørsmål vedrørende faktureringssystemet eller faktura og kontingent for øvrig ta kontakt med oss på post@kampsport.no.
Trenere
Det er viktig å skille trenerrollen fra lederrollen i klubben. Lederen i klubben har ansvar for klubbdrift, delegerer oppgaver til styremedlemmer og har kontroll på det økonomiske, og trenger ikke inneha trenerkompetanse. En trener skal ha kompetanse om trening, om idretten sin og det som skjer av idrettsaktivitet.
Trenerutdanningen til Norges Kampsportforbund skal sikre at trener har den kompetansen som kreves for å gjennomføre hensiktsmessig aktivitet i klubbene, og er i tråd med trenerløypa til Norges Idrettsforbund. Du kan lese mer om innholdet i trenerutdanningen på våre nettsider.
Det er vedtatt på forbundstinget krav om at 1 person skal ha trenerlisens i klubber med flere enn 50 medlemmer eller der flertallet av medlemmene er barn og unge. Du kan lese mer om lisensieringen på våre nettsider.
Det anbefales at alle trenere har en trenerkontrakt uavhenging av om arbeidet er lønnet eller ulønnet, samt omfanget. Et forslag til en slik kontrakt finnes i klubbhåndboken som er linket til under overskriften Organisasjon.
Dommere
For at klubbene og idrettene skal drive med hensiktsmessig konkurranseaktivitet er det viktig å ha nok utdannede dommere. Det gjelder også for å imøtekomme idrettens barnerettigheter og retningslinjene om ungdomsidrett som er omtalt i overskriften under verdier og etikk. Dommerkurs gjennomføres av respektive grenseksjoner.
Ligger klubbens tilbud tilgjengelig på nett for nye medlemmer, eller for de som vurderer å begynne?
Graderinger gjennomfører klubbene gjennom stilartene sine.
Mange barn og unge har et ønske om å konkurrere. Dette kan enkelt gjennomføres i klubben eller sammen med naboklubben for å unngå lang reisevei. Dette er en god mulighet for unge å få erfaring innen arrangement, dømming og coaching, samt andre oppgaver som er knyttet til arrangement.
Utviklingstrapp
Forbundet har utviklet utviklingstrapper til et utvalg av konkurranseidrettene våre.
Utviklingstrappen for karate og taekwondo ligger også tilgjengelig som e-bok med blant annet videoer. Søk på Utviklingstrapp Karate / Utviklingstrapp Taekwondo på ibooks store eller iTunes. Her ligger også boken som heter Kampidrettens fysiske trening som anbefales.
Ungdoms- og lederutvikling
For å ha et forbund i utvikling er vi avhengige av kontinuitet og overføring av kompetanse. Dette handler om å gi mulighet for utvikling av unge ledere også utenfor matten, som i støtteapparat, i arrangement eller i klubbstyrer. Ved å gi unge muligheten til å bidra på ulike felt kan man forebygge frafall. Det vil si at vi må bruke tid og ressurser i dag på å utdanne og lære opp de som kanskje blir klubb- eller stevneledere, styremedlem eller trenere om 10-15 år. Se mer om tilbudet kampsportforbundet har under overskriften Verdi og etikk / barne- og ungdomsidrett.
Paraidrett i Kampsport
Ønsker klubben å tilby aktivitet for para-utøvere, men vet ikke hvordan man skal gå frem? Ta kontakt med oss i kampsportforbundet, så skal vi hjelpe dere på veien.
Arrangementer er i hovedsak det andre store aktivitetstilbudet til medlemmene våre ved siden av daglig trening i klubb. Arrangementer kan være alt fra store stevner og konkurranser, til mindre seminarer eller klubbkvelder. I flere idrettsklubber er arrangementer en av de største inntektskildene klubben har, og kan være med på å finansiere den daglige driften.
Arrangørmanual
Arrangørmanualen er et oppslagsverk hvor du kan finne svar og løsninger på alt du lurer på når du skal starte opp et arrangement. Hvordan er det lurt å organisere seg? Hvordan sørger vi for et økonomisk overskudd? Hvilke teknisk utstyr bør vi ha? Dette er spørsmål som du kan finne svar på i manualen. Det er fint å merke seg at fasene i et arrangement er de samme uavhengig av hvilke idretter man driver med. Planen har også overføringsverdi til andre arrangementer.
Stevne / konkurranse i NKF
Deltakelse på konkurranser i regi av kampsportforbundet krever tilgang til sportdata. Dersom du mangler innloggingsinformasjon for klubben, kontakt administrasjonen.
Treningstid i kommunale idrettsanlegg
Det er som hovedregel kommunens idrettsråd som har ansvar for tildeling av treningstid i kommunale idrettsanlegg. I Oslo Kommune er fordelingen noe annerledes, og det er Oslo Idrettskrets i samarbeid med særkretser og særforbund som har ansvar for dette.
Har klubben drømmer om eget anlegg?
Norges Kampsportforbund samarbeider med de andre kampidrettene boksing, bryting, judo, kickboxing og fekting om anleggsutvikling. Du kan lese om veien til eget idrettsanlegg, idretter og eksempler på Kampidrettsanlegg.no
Håndtering av uønskede situasjoner som for eksempel vold, overgrep, trakassering og mobbing (etc.) kan for mange komme overraskende, og være vanskelig. Å ha snakket om hvordan situasjoner skal håndteres i klubben er derfor viktig og i seg selv forebyggende. Det kan også senke terskelen for å melde fra ved at involverte er kjent med hvordan de blir ivaretatt. Er du i tvil om hva du skal gjøre kan du kontakt med oss i administrasjonen, eller via vårt varslingsskjema som er linket til under (du kan velge å være anonym).
Beredskapsplan
Redd Barna har utviklet et dokument for klubber som omhandler forebygging og håndtering av seksuelle overgrep og trakassering mot barn. NKF anbefaler alle klubber med treningstilbud for barn og ungdom å behandle dette i styret, og at det informeres om i klubben slik at alle kjenner til hvilke retningslinjer som gjelder for klubben. Beredskapsplan for idretten.
Varsling og håndtering
Idrettsforbundet har utarbeidet veiledere for håndtering av vold, overgrep og seksuell trakassering.
Politiattest og trenerkontrakt
Alle trenere og ledere som har et ansvars- eller tillitsforhold overfor mindreårige eller personer med utviklingshemming skal levere polititattest. Dette er med på å forebygge uønskede hendelser i klubben. Les mer om politiattest på idrettsforbundet.no.
Forslag til trenerkontrakt finnes i klubbhåndboken under overskriften Verktøy / organisasjon lenger oppe på siden.
Ungdomskomité
Norges Kampsportforbund har en aktiv Ungdomskomité. Denne komitéen har som mål å fremme ungdomsengasjement i klubbene, og ønsker å gjennomføre et tverridrettslig arrangement en gang i året. Det gjennomføres ungdomsting og nettverkssamling hvert 2. år som er en læringsarena for ungdommer som ønsker å lære mer om idrettsorganisasjonen og møte flere kampsport-ungdommer. Komitéen ønsker åpenhet rundt sitt arbeid og publiserer sakliste og referat.
Engasjere ungdommer? Ta kontakt med ungdomskomitéen vår eller oss i administrasjonen! Kontaktinformasjon til ungdomskomitéen finnes på våre nettsider.
Kampsportforbundet gjennomfører lederkurs for ungdom en gang i året. Kurset går over to helger der ungdommer skal gjennomføre et prosjekt i egen klubb mellom samlingene. Ta kontakt med administrasjonen for mer informasjon på post@kampsport.no.
Norges Kampsportforbund oppfordrer alle klubber til å registrere seg som Rent Idrettslag. Rent Idrettslag er et nettbasert verktøy som gir klubben muligheten til å sette opp mål og tiltak for forebyggende arbeid. En ny versjon av verktøyet ble gjort tilgjengelig tidligere i 2018. Idrettslag som hadde opprettet brukere i det gamle verktøyet, fikk ikke brukerprofilene sine overført til det nye systemet, og det er derfor viktig at klubbene registrerer seg på nytt.
Registrering av ny profil gjøres lett på www.rentidrettslag.no.
Norges Kampsportforbund er Rent Særforbund, og for å styrke antidopingarbeidet har vi innført at alle klubber som skal være stevnearrangør må være Rent Idrettslag.
Inkludering handler om å sikre at barn og unge med innvandrerbakgrunn og de som vokser opp i familier med lav inntekt, kan delta på idrettsaktiviteter. Siden inneholder fakta, tips og råd om hvordan idrettslag kan senke den økonomiske og kulturelle barrieren slik at alle som vil kan bli inkludert i idretten.
Besøk Norges Idrettsforbund sine nettsider om tema inkludering.
Oslo Economics har i samarbeid med Norges Idrettsforbund gjennomført en studie knytt til idrett for mennesker med funksjonsnedsettelser. Resultatet av studien kan leses her.
Idretten er en rusfri arena. Se mer informasjon om Av & Til sitt arbeid ved å klikke på linken.
BUA er en nasjonal ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter. Det gjør de ved å gjøre det enklere for personer å låne utstyr til sport og friluftsliv. Les mer om BUA her.
Thon Hotels: Ved å legge inn Firmanavn Norges Kampsportforbund og Firmaavtale TH24431269 vil du få opp priser for Kampsportforbundet (ved bestilling for opptil 9 personer). Kontakt sport@olavthon.no / 21498900 for gruppebestillinger.
Combat Store: Leverandør av klær og utstyr.
Samarbeid med idrettskretsene
Det er også mulig for klubbene, og en sterk anbefaling fra Norges Kampsportforbund, at klubbene benytter seg av tilbudene idrettskretsene har. De har svært god kompetanse på nedenstående temaer, og er en viktig ressurs for både klubbene og forbundet som helhet. Følgende er en liten oversikt over hva IK kan tilby:
- Økonomistyring og regnskap
- Lover, regler og retningslinjer
- Start- og oppfølgingsmøte
- Anlegg generelt
- Idrettens rammebetingelser
- Møteledelse
- NIFs datasystemer
Idrettskretsene har også lokale tilbud i form av kurs og støtte til klubber tilhørende sine kretser. NKF anbefaler derfor å kontakte idrettskretsen!
Dersom du har spørsmål om tema på denne siden, ta kontakt med oss i administrasjonen på post@kampsport.no.
Relaterte linker
Kurskalender