Målrettet talentutvikling: Status for toppidrettssatsingen

Publisert 19.11.2019

Kampsportsforbundet har en uttalt målsetting om kontinuerlig utvikling av toppidrettsutøvere. – Veien til en mulig toppidrettskarriere må være utøverens eget prosjekt, hvor trenere, foreldre og ledere skal være veiledere og støttepersonell. Egenutvikling, fremfor medaljefokus, skal prege talentutviklingen frem til seniornivå, påpeker Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Kampsportforbundet har i samarbeid med Olympiatoppen laget en utviklingslinje for morgendagens toppidrettsutøvere. Her får egnede utøvere komme under kontrollert utvikling. Forbundet har også et samarbeid med videregående skoler for at utøvere skal kunne kombinere toppidrett med utdanning.

– Foreløpig er det de olympiske idrettene karate og taekwondo kamp som får mest oppfølging. De som er under kontrollert utvikling i mønster og wushu får oppfølging av sin landslagstrener. Jentene som er under kontrollert utvikling får også ekstra oppfølging gjennom et utviklingsprosjekt som karate, taekwondo og bryting har i samarbeid med Olympiatoppen. Dette prosjektet er finansiert av Sparebankstiftelsen, forklarer Jacobsen.

Nødvendige endringer

Etter at karate ble tatt opp på det olympiske programmet satser enda flere land for fullt på karate. Denne utviklingen har innebært at de måtte gjøres endringer hvis Norge skulle fortsette utviklingen av karate-utøvere på toppnivå.

Hele strukturen med landslagsstamme ble gjort om, og det ble opprettet et fulltidslag. De erfaringene forbudet har fra toppidretten gjennom taekwondo-satsingen over lang tid, brukes nå for å utvikle unge talentfulle karate-utøvere. Dette har gitt resultater: Norge er nå en av verdens beste karate-nasjoner på juniorsiden. I ungdoms-OL i 2018 vant Norge OL-gull ved Annika Sælid. I junior-VM i 2019 fikk Norge sølv ved Nora Handelsby, og en syvendeplass med Ingeborg Pedersen. Nora Handelsby vant også for to år siden VM-sølv i kadett-klassen.

– Som et resultat av godt og strukturert toppidrettsarbeid fikk karate i 2019 for første gang prosjektstøtte av Olympiatoppen, noe som vitner om en karate-satning på riktig vei, forklarer Jacobsen.

Toppår for taekwondo mønster

I taekwondo kamp klarte Milos Pilipovic i 2018 å kvalifisere seg til ungdoms-OL – en stor prestasjon som Pilipovic fulgte opp med å vinne EM-sølv i 2019. Av andre sterke prestasjoner de siste årene kan det nevnes at Randi Dyngeland vant EM-gull i U21 i 2018, Tom Talgø vant EM-sølv for kadetter i 2018, mens Kristian Borgen tok bronse i kadett-EM i 2017 og i junior-EM 2019.

2019 har også vært et toppår for taekwondo mønster: I 2019 har norske utøvere tatt hele 11 gull, 11 sølv og 7 bronsemedaljer. Blant disse medaljene finner vi EM-gull til Nina Bansal, EM-sølv til Joachim Wien, bronse i beach-EM i par til Tuva Kjødnes og Sune Østlie, samt sølv i beach-VM både i individuelle klasser og i par til Kjødnes og Østlie.

Imponerte som yngste seniorutøver

Også våre wushu-utøvere har gode resultater å vise til de siste årene. I fjor ble det både gull, sølv og bronse til Jonas Loe i junior-EM i Moskva. I år deltok Loe som yngste utøver i seniorklassen i VM, hvor han imponerte med niendeplass. Ingeborg Hove Gausdal vant bronse i juniorklassen i wushu-EM i fjor. I år vant Sebastian Garau gull i kadett-klassen i EM, mens Milos Joksimovic vant sølv i seniorklassen. Joksimovic ble dermed den første norske wushu-utøveren som har vunnet medalje i offisielle mesterskap både som junior og senior.

Dyktige trenere

En viktig suksessfaktor innen toppidretten er dyktige trenere med internasjonal toppidrettskompetanse og erfaring. Landslagstrener for karate, Wayne Otto, er den mestvinnende karateutøveren i verden, og har også vært landslagstrener i England. Toppidrettskonsulent for karate, Raik Tietze, er tidligere verdensmester i jujutsu for Tyskland og utdannet diplomtrener innen sportsvitenskap fra universitet i Leipzig. Tietze har også vært med å utvikle trenerløypa som NIF har lagt til grunn for all trenerutdanning.

Landslagstrener for taekwondo Dr. Dave Cook hadde professorstilling på Southbank University i London og var ansvarlig for universitetslaget for Storbritannia før han kom til Norge. Toppidrettskonsulent Mikael Oguz har elite coachutdanning hos Olympiatoppen.

Nina Bansal, landslagstrener for taekwondo mønster, er selv toppidrettsutøver med tredobbelt EM-gull. Til daglig er hun er lærer og trener på Wang Ung i Oslo. Kim Gibson, landslagstrener for wushu, har selv vært toppidrettsutøver med mange internasjonale medaljer. Han har bachelor innen idrettsvitenskap/idrettsfysiologi fra England og har også studert som wushutrener i Shanghai.

Behov for formell trenerutdanning

En av forbundets utfordringer innen talentutvikling er å få klubbtrenere til å ta trenerutdanning. Kun ca. 50 prosent av klubbene har trenere med trener I-utdanning, og kun ca. 20 klubber har trenere med trener II- utdanning. Klubber med trenere som har gjennomført topptrenerutdanning fra Olympiatoppen er det svært få av.

– Norges Kampsportforbund oppfordrer alle klubber til å gjennomføre trenerutdanningen. Dette er viktig for å kunne tilby unge utøvere, enten de trener for mestringens skyld, eller har et ønske om en toppidrettskarriere, den støtten de trenger, avslutter Jacobsen.