WKF: Vellykket kursdeltakelse for norske dommere

Publisert 26.02.2020

Innen Norges Kampsportforbund er det ikke bare utøvere som nedlegger betydelig innsats. Også våre internasjonale dommere bruker betydelig tid og ressurser på å opparbeide seg kompetanse. Under årets junior-EM i karate i Budapest tidligere denne måneden deltok tre norske dommere på kurs for å kunne gå opp til nye EKF-dommerlisenser.

Mandag 3. februar reiste Vidar Mjånes, Roy Terje Rosell og Svein-Yngve Tellefsen til Budapest. Turen var kurs og forsøk på å gå opp til nye EKF-dommerlisenser, i forbindelse med junior-EM, som også ble arrangert i byen.

– Det var ikke fritt for at spørsmål og regelverk ble diskutert heftig på Gardermoen før avgang, forklarer Tellefsen.

Teori og praksis

Tirsdag besto av teori og eksamen for både kata og kumite, mens onsdag og torsdag besto av praktisk eksamen.

– Onsdag ble det gjennomført praktisk eksamen i kumite. Vi ble delt inn i tre grupper, og alle fikk dømme en del utøvere både på stol som judge, samt som referee og som kansa. Flest kamper hadde vi som jugde, forteller Tellefsen.

Torsdag var satt av til praktisk eksamen i kata.

– Her ble alle plassert foran en skjerm, og vi skulle deretter dømme kata etter video. Vi ble vist 2 grupper med utøvere, hvor begge gruppene besto av åtte utøvere. Disse skulle vi sette karakter på, samt finne de fire beste utøverne. I tillegg fikk vi se to finaler hvor vi skulle finne vinnerne.

5 av 6 lisenser i boks

Totalt fikk våre tre norske dommere godkjent fem av seks lisenser.

– Fredag, lørdag og søndag var det klart for konkurranser. Undertegnede dømte naturlig nok kun litt på fredag og tidlig på lørdag da det var kata, men Vidar og Roy-Terje fikk dømme mye alle tre dagene. De gjorde en utmerket jobb, påpeker Tellefsen.

På søndag fikk alle tre anledning til å se at Norge fikk en Europamester da Annika Sælid tok gull i kumite -69 kg.

– Som alltid var det en flott opplevelse å ta del i et arrangement av denne størrelsen, og turen og kursene ga verdifullt faglig påfyll og inspirasjon til å fortsette som dommer, avslutter Tellefsen.