WKF: Tøffe tak i junior EM

Publisert 22.08.2021

Norge stilte med et stort lag under årets junior EM i karate, i det som for mange ble det første møtet med internasjonalt nivå på nesten to år.

– Det internasjonale nivået er blitt ekstremt høyt etter at karate kom på OL-programmet, samt det ungdoms-olympiske program. Dette var det første stevnet for mange etter korona og vi ser at mange mange nasjoner nærmest har trent og konkurrert som normalt. I Norge er det kun fulltidslaget som har fått dispensasjon til å trene som vanlig, noe som gjør at forholdene har vært ekstra utfordrende for våre juniorutøvere i år, sier sportssjef i kampsportforbundet Dag Jacobsen.

Nesten fullt lag i kata

Norge stilte med utøvere i alle individuelle kata-klasser, med unntak av én. Ingen av utøverne gikk videre fra den innledende runden, men forbundstrener i kata, Arne Wallann, er likevel godt fornøyd med utøvernes innsats.

– Vi er fornøyd og har fått de svarene vi trenger. Utøverne er der de skal være og har fått ut potensialet sitt under stevnet. Nå gleder vi oss til å fortsette jobben sammen for videre utvikling, sier Wallann.

Kata-konkurransene er delt inn i puljer i de innledende rundene, hvor topp fire i hver pulje går videre til neste runde. Nærmest videre avansement var kadettutøverne fra Mizuchi Karateklubb, Marion Wester og Olai Fykse Johnsen som begge kom på 6. plass i sine puljer.

Tøft møte for kumite-laget

Hele 11 norske utøvere deltok i kumite (kamp) under mesterskapet. Det beste resultatet stod Sander Nygård fra Levanger Karateklubb for, etter å først ha tapt mot den tyske finalisten, før han vant én kamp i rekvalifiseringen. Dette ga Nygård en delt 7. plass i klassen junior herrer -68 kg, som telte 38 utøvere.

– Det har vært veldig fint å ha en så stor tropp med i mesterskapet, sier landslagstrener Wayne Otto, før han fortsetter: Selv om ikke resultatene ble som vi håpet på, så er det en del positive ting å ta med seg videre. Landslaget vil hjelpe disse utøverne på vei mot nye mål og med å øke den individuelle kompetansen hos den enkelte i samarbeid med respektive klubb. Utøverne har nå fått arbeidsoppgaver som blir viktige å jobbe med fremover mot fremtidige mesterskap.

Jobber med nytt opplegg

Sportssjef Jacobsen kan også fortelle at man ønsker å videreutvikle samarbeidet mellom klubber og landslag, for å bidra til økt kompetanse. Dette gjelder spesielt oppfølging av yngre utøvere og de som står utenfor landslaget.

Fra og med slutten av september vil man også ha fysiske stevner på norsk jord. Høydepunktet for mange av de norske utøverne blir nordisk mesterskap på hjemmebane, i Stavanger.