WKF: Resultater fra EM

Publisert 24.05.2021

Fire norske karate-utøvere deltok i forrige uke i årets senior EM. Mesterskapet ble arrangert i Porec, Kroatia fra 19-23. mai, med over 500 utøvere fra 47 nasjoner. Årets EM var ekstra viktig, som en del av oppkjøringen til det kommende OL-kvalifiseringsstevnet.

De norske utøverne gikk flere gode kamper mot god internasjonal motstand, men mesterskapet endte uten medaljer til Norge. Nå venter OL-kvalifiseringen i Paris om få uker og utøverne har tatt med seg verdifull erfaring fra EM inn mot dette stevnet.

Norske resultater

Andrine Hilton (rangert som nr 19 i verden i -68 kg-klassen) viste svært lovende takter i de innledende rundene gjennom å slå den tidligere sveitsiske europamesteren og VM-medaljøren Elena Quirici (rangert som nr 4 i verden) i første runde, før hun tok en sterk 4-0 seier mot Nord-Makedonia i andre runde. I kvartfinalen gikk hun på et knepent tap mot Eda Eltemur, etter at kampen stod 4-4 ved fulltid. Den tyrkiske utøveren tok senere hjem bronsen i klassen og Andrine viser at hun absolutt har en mesterskapsmedalje innen rekkevidde.

Adrian Lopez Salas (rangert som nr 59 i verden i -84 kg-klassen, etter et langt skadeavbrekk) tok en sterk 6-2 seier mot Russland i sin første kamp, før han slo Østerrike 2-0 i andre runde. I tredje kamp mot Nederland nådde han dessverre ikke helt opp og tapte 1-3. Adrian kunne i praten med @kampsportlandslagene på Instagram dagen derpå forteller han at han i det store bildet er fornøyd med innsatsen, men satt igjen med en følelse av at han også burde ha vunnet den tredje kampen mot Nederland.

Bettina Alstadsæther (rangert som nr 22 i verden i -61 kg-klassen) møtte Kimberly Nelting Luxembourg i første runde. Bettina fikk det dessverre ikke helt til å stemme i denne kampen, og tapte denne 0-1. Hun fikk derimot en opptur under lagklassen, da hun gjorde en flott taktisk kamp og fikk uavgjort mot en av verdens beste utøvere fra Slovenia.

Lotte Andersen (rangert som nr 74 i verden i +68 kg-klassen, etter et langt skadeavbrekk) møtte også Luxembourg i første runde, en kamp hun vant overbevisende 5-3. I andre runde møtte hun italienske Clio Ferracuti (rangert nr 4 i verden), hvor hun tapte 1-3 etter en svært jevn kamp mot det som kan beskrives som øverste internasjonale nivå.

Norges damelag i lagklassen ved Bettina, Andrine og Lotte møtte Slovenia i første runde, en kamp som skulle bli svært nervepirrende. Det ble 1-1-1 i kamper (én uavgjort, ett tap og én seier), dermed ble det poengforskjellen som avgjorde vinneren av kampen, hvor Slovenia tok hjem en knepen seier og gikk videre. De norske jentene viste likevel bra innsats og gikk gode kamper, hvor tilfeldighetene gjorde at man ikke gikk videre.

Stadig høyere nivå

Internasjonalt har karate tatt store steg, og spesielt innføringen av Premier League, verdensrankingen og deltakelse i årets OL gjør det internasjonale nivået stadig høyere med flere profesjonelle heltidsutøvere fra en rekke nasjoner.

– At nivået har blitt høyere er en naturlig og positiv konsekvens av at idretten kom på OL-programmet i Tokyo. Til tross for at konkurransene i EM ikke resulterte i medaljer gikk flere av våre utøvere gode kamper. Stevnet ble en fin oppkjøring til OL-kvalifiseringen som nå venter laget, og vi krysser fingrene for at utøverne kvalifiserer seg der, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Veien til OL

Karate har totalt med 80 utøvere til årets OL i Tokyo, fordelt på 10 utøvere i hver av de fire olympiske klassene for menn og kvinner (totalt 2 kata og 6 kumite).

De fire høyest rangerte utøverne på verdensrankingen ved utgangen av mai vil automatisk være kvalifisert til årets OL. I tillegg er vertsnasjonen Japan automatisk kvalifisert, samt kontinentale mestere som ikke allerede er blant topp 4 på verdensrankingen (Europa, Afrika, Asia, Oceania, Pan-Amerika).

De resterende utøverne må gjennom et kvalifiseringsstevne som arrangeres i Paris fra 11-13. juni for å komme til OL. I det olympiske kvalifiseringsstevnet må man ta medalje for å bli kvalifisert til Tokyo 2020(21), da kun tre utøvere i hver klasse får OL-billett. Det er dette stevnet de norske utøverne må gjennom for å bli kvalifisert.