VM-sølv til Nora Benedicte Handelsby

Publisert 02.11.2017

15 år gamle Nora Benedicte Handelsby fra Sarpsborg Karateklubb kjempet seg forrige helg helt til finalen i junior-VM i karate. Junior-VM ble arrangert i Santa Cruz på Tenerife 25. – 29. oktober, og var tidenes største, med 1700 deltakere fra 110 nasjoner. Forrige gang Norge var i en VM-finale for juniorer var helt tilbake i 2009.

Nora tapte finalen i klassen kvinner kadett pluss 54 kilo mot Sakura Sawashima fra Japan. Sawashima er ranket som nummer seks i verden. I tillegg til sølvmedaljen sikret Handelsby seg verdifulle rankingpoeng for deltagelse i ungdoms-OL, som arrangeres i Argentina i oktober 2018.

Ingen tilfeldighet

– Det er ingen tilfeldighet at Nora Benedicte Handelsby gjør det så bra. Tidligere i år vant hun Franzefoss-stipendet på grunn av sin flotte utvikling over tid. I tillegg er Nora en del av utviklingsprosjektet som Norges Kampsportforbund har i samarbeid med Sparebankstiftelsen og Olympiatoppen frem mot sommer-OL 2024, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Norges Kampsportforbund har etablert et fulltidslag i karate som trenes av Wayne Otto. Målsettingen til dette fulltidslaget er å kvalifisere utøvere til sommer-OL i Tokyo i 2020. Nora er med i gruppen av unge og svært lovende utøvere som satser på OL i 2024.

Bra kampplan

– Vi hadde en bra strategi og kampplan, men jeg ble noe overrasket over hurtigheten til motstanderen i finalen, sier Handelsby. Hun sier seg allikevel svært fornøyd med turneringen, og ser frem til å satse videre. – Nå skal jeg kjøre på enda mer. Jeg ser jo at det går, og jeg vil kvalifisere meg til OL, sier en fornøyd medaljevinner.

Utgjør en viktig rolle

Kjell Jacobsen, leder av karate-seksjonen i Norges Kampsportforbund.

Også Kjell Gunnar Jacobsen, leder for karate-seksjonen i Norges Kampsportforbund, har latt seg imponere av Noras fremgang, og stiller seg i rekken av gratulanter.

– Som seksjonsleder vil jeg på vegne av hele karate-Norge overbringe de varmeste gratulasjoner til Nora for denne bragden. Gratulasjonene går også til Sarpsborg Karateklubb som har satset på barn og unge i en årrekke, og som nå ser resultater av sitt flotte arbeid, sier Jacobsen.

Jacobsen mener at klubbens fremgang beviser at målrettet satsing på klubbnivå i samarbeid toppidretten gir resultater også på internasjonalt nivå.

– Det er først og fremst Nora som skal ha æren for dette VM sølvet. Det er hun som har prestert og fått ut potensialet på matten. Men vi må heller ikke glemme alle de som står bak og bidrar slik at utøveren kan fokusere på oppgaven. Foresatte, klubben, miljøet og toppidrettsapparatet utgjør alle sammen en viktig rolle for de som satser, påpeker seksjonslederen.

Flott ambassadør

Om Norge skal kvalifisere utøvere til OL i 2020 kreves det profesjonell satsing om vi skal holde tritt med de andre nasjonene. Jacobsen understreker viktigheten av at utøvere som Nora satser videre for fullt.

– Det er krevende å være toppidrettsutøver, men de som ønsker å realisere drømmen vil også ha motivasjonen. Karateseksjonen har gjennom regionsamlingene gitt sitt bidrag til å øke rekrutteringen og gi flere muligheten til å få konkurrere. Det er stor oppslutning i hele landet på disse samlingene, som holdes av de beste trenerne i landet.

– Noras VM-sølv vil være en inspirasjon for alle som nå går på trening med en drøm om de store mesterskapene. Denne sølvmedaljen trengte Norge – og Nora Benedicte Handelsby leverte. Hun er en flott ambassadør for karate og en utøver vi håper å få se i mange mesterskap fremover, sier Jacobsen, som ønsker Nora lykke til videre.