Norske karate-utøvere til OL-anlegget i Japan for å konkurrere

Publisert 05.09.2019
Redigert 06.09.2019

Fem norske karateutøvere reiser til helgen til Tokyo for å få smaken av karate-OL, når det internasjonale karate-forbundet arrangerer Premier League-stevne i Japan.

Premier League-stevnene er de mest prestisjetunge stevnene på den internasjonale karate-kalenderen – kun de 64 beste i verden innen hver vektklasse kan delta. World Karate Federation arrangerer syv Premier League-stevner årlig, og stevnet som går av stabelen denne helgen arrangeres i Nippon Budokan-hallen i Tokyo.

– Nippon Budokan-hallen skal benyttes under karate-konkurransene i OL i 2020. Dette Premier League-stevnet blir derfor en liten generalprøve for de norske utøverne som sikter på OL-deltakelse neste år, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

 Fersk landslagsutøver deltar

Norge har nå tre utøvere på fulltidslandslaget i karate. Alle jobber målrettet mot å kvalifisere seg til 2020-OL, og alle tre deltar i stevnet i Japan i helgen. Én av de tre er den rykende ferske landslagsutøveren Adrian Lopez Salas (19) fra Sarpsborg, som nylig flyttet fra Sarpsborg til Oslo for å bli karate-utøver på fulltid.

– De norske fulltidsutøverne ser frem til å møte verdenseliten i Japan denne helgen – nesten 700 utøvere fra 79 nasjoner deltar i Tokyo. Rankingpoeng fra Premier League-stevner er viktige for å nå OL: De fire utøverne med flest rankingpoeng i april 2020 er direkte kvalifisert til sommer-OL. I tillegg arrangeres det en egen OL-kvalifisering i Paris i mai 2020, hvor man må på pallen for å komme til OL. Hele det internasjonale karate-miljøet har fått en vitamininnsprøytning i og med at karate er på OL-programmet for første gang i Japan, og interessen rundt Premier League-stevnene har aldri vært høyere, forteller Jacobsen.

I Tokyo starter Premier League-konkurransen med innledende kamper på fredag og lørdag. Alle finaler senders på TV på søndag på det internasjonale karate-forbundets nettside.

De som deltar fra Norge til helgen er:

Bettina Alstadsæther, Stavanger Karateklubb kvinner -61 kg
Andrine Hilton, Tiger Karate klubb kvinner -68 kg
Lotte Andersen, Stavanger karate klubb kvinner +68 kg
Adrian Federico Lopez Salas, Sarpsborg karate klubb herrer -84 kg
Ismail Bellemkhannate, Mizuchi karate klubb + 84 kg