Shotokan: Vintertrening i Lura Karateklubb

Publisert 04.02.2020

Tradisjonell shotokan-karate handler i stor grad om utvikling av karakter, disiplin, mestring, utholdenhet og spirit. En av tradisjonene som har dype røtter i den internasjonale JKA-karaten er kangeiko; vintertrening. I januar ble denne formen for vintertrening gjennomført i regi av Lura Karateklubb.

Kald fornøyelse: Vintertreningen ender med en økt i Gandsfjorden. Foto: Lura Karateklubb.

– Målsettingen med kangeiko er å sette standarden for de holdningene som utøverne vil dyrke i det nye karateåret. Dette kan gjøres på mange ulike måter. I Lura Karateklubb, som er hovedsete (Honbu Dojo) for JKA Norway, settes det av én uke hvert år i slutten av januar hvor utøvere samles hver morgen klokken 06 for en times karateøkt. Øktene gjennomføres av Geir Larsen Sensei, sjefsinstruktør for JKA Norway og Rune Magne Johannessen Sensei, hovedinstruktør i Lura karateklubb, forteller Arild Kolstad leder av grenkomiteen for shotokan-karate i Norges Kampsportforbund.

Ender med en tur i Gandsfjorden

Det å stå opp så tidlig og få kroppen i gang for en karate-økt fem dager i strekk er en øvelse for selv de mest motiverte av klubbens utøvere, uavhengig av alder og grad, forteller Kolstad.

– Totalt har ca. 20 utøvere deltatt på kangeiko forrige uke. For de aller tøffeste ender denne vintertreningen med en tur i Gandsfjorden like ved dojoen på siste treningsdag. Her gjennomføres det noen teknikker utført i det iskalde vannet, gjerne avsluttet med en dukkert helt under. Karate handler også om fellesskap og samhold. Derfor har hver økt endt opp i en god og hyggelig frokost sammen i dojoen, før man går til skole eller jobb.

Smidighets- og teknikktrening

Deltakere skal også utvikle seg sportslig. Årets vintertrening hadde blant annet fokus på smidighet og teknikk. Foto: Lura Karateklubb.

Alle utøverne skal også få faglig påfyll og mulighet for å utvikle seg sportslig under denne vintertreningen.

– På mandag var fokuset utholdenhet og teknikk ved utførelse av 2500 zuki waza. På tirsdag var fokuset hoftebruk, mens onsdag ble økten innledet med smidighetstrening. Torsdag ble det terpet på teknikk, både individuelt og med partnere. Fredag ble en god oppvarming med kihon, før alle tok turen ut til årets første – og kaldeste – bad, forteller Kolstad, som allerede gleder seg til å ønske velkommen til vintertrening også neste år.