Minneord: Rune I. Hagen
Karate-EM i Geneve i 1978, hvor Sensei Rune I. Hagen står lengst til venstre. Videre er det Gunnar Nordahl, Dag Ødegård (elev av Bjørn S. Johansen), Bjørn S. Johansen, Vegard Liven, Jonny Kristiansen, leder Arne Nestor og Geir V. Henriksen.
Publisert 31.08.2017
Redigert 01.09.2017
Oslo Karateklubbs grunnlegger og en av de tidlige pionerene i norsk karate, Rune Ingar Hagen, er død, 67 år gammel.
Av: Bjørn Tommy Nyborg, leder, Oslo Karateklubb og Ove Gusevik, nestleder, Oslo Karateklubb.
Rune Hagen begynte å trene karate i 1965, 15 år gammel. Han begynte hos John Groves og Terrence Westall, hos det som den gang het Norsk Budokan Klubb på Sinsen.
På denne tiden fantes det knapt organiserte karateklubber i Norge.
Hagen kom tidlig under innflytelse av den japanske instruktøren Yoshinao Nanbu, som besøkte Norge i 1966 som den første japanske karate instruktør i Norge. På denne tiden var Nanbu i praksis sjefinstruktør for shukokai i Europa, en variant av shito-ryu karate.
Nanbu introduserte sankukai i 1973, og Rune begynte da å trene og instruere sankukai.
I 1968 reiste Rune til Paris og trente fulltid en lengre periode under Nanbu.
Da han kom tilbake i 1969, startet han Oslo Karateklubb, som i dag er Norges eldste karateklubb, bare 19 år gammel. Rune hadde selvsagt med seg andre og eldre utøvere, ikke minst Nils Krag, men Rune var primus motor og drivkraften. Da Oslo Karateklubb flyttet til Mosseveien 14, solgte Rune bilen sin for å få penger til husleia.
Rune var nesten først med alt i karate-Norge.
Han var også den som sørget for at nanbudo kom til Norge i 1980, da Nanbu i 1978 lanserte nanbudo.
Det bemerkelsesverdige med Rune Hagen var at han han var svært aktiv på høyt nivå, både som utøver, instruktør, dommer og leder.
Hagen var den første i Oslo som ble gradert til svart belte i karate, og en av de aller første i Norge.
Rune gikk i bresjen for å starte norsk utvalg for karate i 1972, og var også med i det første styret i Norges Karateforbund. Han deltok i det første norgesmesterskapet i karate i 1974, det første nordiske mesterskapet i karate, samt den første landskampen i karate, mot Sverige.
Hagen deltok videre på det første dommerkurset i karate, som ble avholdt i Sverige.
Rune begynte tidlig å konkurrere, både i Norge og internasjonalt. Han ledet Norges første lag til et stilarts-EM, da Norge overraskende tok lagsølv i EM i shukokai-karate i 1971. I 1973 deltok han som første nordmann i et offisielt internasjonalt mesterskap, nemlig EM i karate i Valencia. Runes innsats ble spesielt fremhevet, og det ble skrevet om han at «although he was small, he was strong as a bull». I Valencia deltok han også som Norges første representant på en generalforsamling i European Karate Union.
I dag ville det vært en uhørt tanke å sende en 23 årig EM.debutant som Norges delegat på en internasjonal idrettskongress, men deltakelsen forteller ye om Rune Hagens brennende ønske om å være med å utvikle karate til en seriøs og respektert idrett.
Det er allikevel som trener og coach Rune Hagen satte de største spor etter seg. Han trente mange av de som senere ble blant Norges ledende karate instruktører og utøvere. Mange av hans beste elever ble etterspurte i andre klubber, og en rekke nye karateklubber i Norge, særlig i østlandsområdet ble startet av Rune Hagens elever.
Sentrale personer opp igjennom årene i norsk karate som Arild Lund, Bjørn Johansen, Geir Henriksen, Odd Arne Hagen, Peter Weetman, og Øyvind Sjøberg hadde alle Rune Hagen som trener på ulike tidspunkt. Mange flere kunne vært nevnt. En rekke klubber, både innen karate og senere Nanbudo ble grunnlagt av Rune Hagens elever.
Det er nok heller ikke tilfeldig at den første kongepokalvinneren i karate i Norge i 1982, og senere den første nordiske mester i karate ble Runes elev Jonny Kristiansen fra Oslo Karateklubb.
Det er ikke uten grunn at Rune Hagen i bladet «Svart Belte» ble omtalt som «Norges svar på Funakoshi» – japaneren Gichin Funakoshi regnes som den moderne karatens grunnlegger.
Eller for å gjøre Geir Henriksen i Mizuchi Karateklubbs minneord om Rune Hagen til våre: «Store deler av norsk karate har sitt utspring fra han.»
Rune Hagen flyttet etterhvert til Malmø. Dessverre fikk han slag, men klarte å trene seg noenlunde opp igjen. Han måtte allikevel gå med stokk, og slet med helsa de siste årene.
Rune Hagen mottok i 2004 Oslo Idrettskrets hederspris under NM i karate 2004. Mesterskapet ble arrangert av Oslo Karateklubb i forbindelse med klubbens 35 års-jubileum.
I Tokyo OL i 2020 kommer karate for første gang på programmet under et OL. Det er takket være pionerer som Rune Hagen at karatesporten gjennom årene har fått den anseelse i samfunnet og i idrettsverden som har gjort dette mulig.
I april i år giftet Rune seg med sin kjære Maria, som han var samboer med i mange år. Men 23. august fikk han hjerteinfarkt, og livet stod ikke til å redde.
Oslo Karateklubb minnes vår grunnlegger med dyp respekt og takknemlighet for alt han bidro med for vår klubb.
Våre tanker går til Maria, og Runes barn.
__________________________________________________________
En av Norges mest betydningsfulle karatemenn er gått bort
Av: Geir V. Henriksen på vegne av Mizuchi karateklubb
Det var med stor sorg jeg mottok budskapet om at min Sensei på første halvdel av syttitallet, Sensei Rune I. Hagen er gått bort onsdag 23. august.
Sensei Hagen begynte å trene karate i 1965 under John Groves og Terrence Westall i Oslo, frem til han startet Oslo karateklubb i 1969, og fostret mange karateutøvere som har betydd mye for mange i karate Norge. Hans elever har igjen fostret mange betydningsfulle utøvere, og slik har store deler av norsk karate hatt sitt utspring fra ham.
Listen over dette er svært lang, men innen Nanbudo er det det meste. Innen karate var det den første presidenten i forbundet Arne Nestor, og ut fra ham og Sensei Hagen, store deler av Wado ryu miljøet i Norge og navn som Helge Dehlin, Øystein Rieber, Peter Weetman, Nils Petter Wold, Ole Petter Horgen, Arild Lund, Odd Arne Hagen, for å nevne noen. Tiger karateklubbs grunnleggere Bjørn S. Johansen og Vegard Liven kom fra Oslo karateklubb, og Johansens elev Bjørn Flakstad var president i forbundet en årrekke. Norges første Nordiske mester, og vinner av den første Kongepokalen i 1982, Jonny Kristiansen, kom fra Oslo karateklubb, og vinneren av Kongepokalen året etter, Bjørn Nyborg, kom også fra OKK. Undertegnede, og således mine elever har også røttene fra OKK.
Jeg hadde gleden av å trene med ham og Arne Nestor fra 1971, til Sensei Hagen graderte meg til 1. Dan i 1976, og vi var sammen på landslaget ved flere anledninger etter det.
På sine eldre dager slet Sensei Hagen med sykdom, og han flyttet etter hvert til Sverige, hvor han bodde frem til sin død.
En virkelig pioner i norsk karate er gått bort.
Våre tanker går til hans nærmeste og vi lyser fred over hans minne.
Rune I. Hagen bisettes i Vår Frälsares kyrka, Erik Dahlbergsgatan 28 i Malmö den 8. september kl 13.00.