– Karate har vært kjernen i livet

Publisert 19.09.2017

Norges Kampsportforbund arbeider nå målbevisst for å kvalifisere norske karate-utøvere til Tokyo-OL i 2020. Norge har også arbeidet utrettelig på den administrative siden for å få karate på OL-programmet. I hjertet av dette arbeidet finner vi Gunnar Nordahl.

Gunnar Nordahl har de siste tjuetre årene sittet som styremedlem i World Karate Federation – de siste ti som visepresident – samt hatt ansvar for utarbeidelse av konkurranseregelverket. Tidlig på 70-tallet brakte han karate til Kristiansand når han var med på å stifte Kristiansand Karate Club. Helt siden Nordahl oppdaget en kjærlighet både for karate og idrettsadministrasjon på 70-tallet har han vært en sentral og viktig skikkelse i karatemiljøet både i Norge og internasjonalt. Han er i dag blant annet æresmedlem i Norges Kampsportforbund og eneste æresmedlem i European Karate Federation.

Mer action

Nordahl har vært engasjert i karate i over 40 år, men når han ser tilbake på ungdomstiden var det ikke gitt at det var karate som skulle bli hans store idrettslidenskap.

– Mine første idretter var faktisk sykkel, langrenn og gresk-romersk bryting. Jeg oppdaget videre boksing gjennom det daværende boksemiljøet i Kristiansand. Boksing holdt til i samme hall som bryting, og jeg syntes denne idretten hadde noe mer action, ler Nordahl, som roser boksemiljøet i Kristiansand på 70-tallet.

– Boksemiljøet i Kristiansand fikk frem utøvere på høyt nivå, og var på det tidspunktet kanskje det beste boksemiljøet i Norge. Jeg fant meg fort til rette, og ble tidlig sendt over til elite-laget. Kort fortalt var jeg vel trassig og kjapp, og hadde vondt for å gi meg. I tillegg var jeg rent teknisk godt egnet for boksing, forklarer Nordahl.

Oppdragende effekt 

Nordahl ble etterhvert tatt ut til landslagsstammen i Norges Bokseforbund. Som sekstenåring så han for første gang karate på TV. Han ble hektet, men på det tidspunktet eksisterte det ikke noe karatemiljø på Sørlandet. Imidlertid hadde han en søster i Canada, og reiste dit for ett år i ens ærend for å lære karate.

– Når jeg flyttet til Montreal i 1970 begynte jeg å trene på YMCA, et veldig bra sted med godt miljø. Jeg syntes omstillingen fra boksing til karate var relativt enkel. Jeg hadde jo vært nysgjerrig på karate som idrett siden jeg hadde sett det på TV. Jeg synes det var spennende med en idrett hvor man brukte både armer og bein. I tillegg har jo også alle kampidretter en oppdragende effekt jeg alltid har satt pris på: Du er nødt til å kontrollere deg, hvis ikke taper du, påpeker Nordahl.

Nordahl var også aktiv bryter for YMCA, og ble i løpet av tiden i Montreal tatt ut til Quebec Games for Montreal YMCA i både karate og bryting. Allerede først året i Montreal ble Nordahl ganske snart elev av japanske Tsutom Watanabe, som bidro sterkt til hans livslange forhold til karate.

Internasjonal erfaring

Gunnar Nordahl i action under nordisk mesterskap i Oslo sent på 70-tallet.

Med studiebakgrunn fra George Washington University (Washington, D.C.), og en karriere som daglig leder for diverse firma innen ingeniørtjenester og programverktøy, har Nordahl internasjonal erfaring både når det gjelder yrkesliv og idrettsengasjement. For noe over 20 år siden bosatte han seg i Austin, Texas, et opphold som kun er avbrutt av ett år i Frankrike. Til tross for en imponerende karriere er Nordahl allikevel klar på at det er karate som har vært ledestjerne og lidenskap gjennom livet.

– Om du spør meg hvilken rolle karate har spilt i mitt liv, er vel svaret så enkelt som at det har nesten vært livet – alt annet har jeg holdt på med mest fordi det har gjort at jeg kan engasjere meg i karate. På et tidspunkt finansierte jeg trening med å jobbe som utkaster, og totalt har jeg jo nå over 20 år bak meg i World Karate Federation. Da kan man trygt si at karate-engasjementet har vært en sentral del av hverdagen, sier Nordahl.

I 2015 ble Nordahl valgt til leder av WKFs OL-komite; en komite som jobber for å planlegge og tilrettelegge løpet fram mot Tokyo-OL. Parallelt har han har også vært formann for WKFs komite for konkurranseregler. Nordahl er klar på at han trives særdeles godt med det administrative arbeidet på internasjonalt nivå, og liker å jobbe i kulissene for å få ting gjort.

– Engasjementet mitt i konkurransereglene har vært spesielt gjevt for meg, og jeg har også satt svært stor pris på samarbeidet med president Antonio Espinós. Espinós og jeg tenker strukturelt likt. Dette er kanskje naturlig siden vi begge kommer fra byggebransjen – han fra veiarbeid og jeg fra offshore. Espinós er delvis oppvokst i Tyskland og har all tatt all sin utdannelse på tysk. Han er definitivt en systematiker med sans for struktur og punktlighet. Jeg bruker å si at presidenten er tysk innvendig, ler Nordahl.

Optimistisk frem mot OL

Nordahl, med flere NM-titler og mange års fast plass på det norske landslaget, er selvfølgelig også opptatt av at Norges Kampsportforbunds satsing på karate frem mot OL i 2020 skal gi resultater. Til tross for at han ikke lenger bor i Norge, og at hans karate-engasjement i høyeste grad har vært internasjonalt, er Nordahl lidenskapelig opptatt av karatens – og kampsportens – fremtid her hjemme i Norge.

– Vi ser jo her hjemme i Norge at mange ikke er klar over hvor store kampidrettene, inklusive karate, faktisk er internasjonalt. Dette må vi som forbund selvfølgelig gjøre noe med, og det å kunne skape den bevisstheten avhenger jo igjen av resultater på toppnivå. Utviklingen av idretten går ekstremt raskt. Ser du videoer fra 10-15 år tilbake og sammenligner med dagens eliteutøvere blir dette veldig tydelig. Vi ser et generasjonsskifte i tillegg til en heftig utvikling av selve idretten. Det å utvikle nye utøvere på internasjonalt toppnivå tar derfor tid, og er ikke minst avhengig av pengestøtte, forklarer Nordahl, som allikevel er svært optimistisk med tanke på karate både i Norge og resten av Norden.

– Vi har absolutt sett en bedring i norden gjennom de siste årene. Danmark var lenge det svakeste av de nordiske landene, men kommer nå med utøvere som hevder seg svært bra internasjonalt. Finland kommer frem med utøvere som til og med hevder seg i kata. Totalt sett ser vi at det nordiske samarbeidet er mye bedre. Utøverne får bedre matching, noe som fører til stadig bedre resultater.

Liker den norske modellen

Nordahl har vært både klubbtrener og klubbformann i Kristiansand Karate Club, og ser svært positivt på organiseringen av norsk idrett.

– Jeg er absolutt en stor fan av den norske modellen for frivillig idrett, og ser på det frivillige engasjementet som en veldig positiv ting. Til tross for et stadig større utvalg av kommersielle aktører har jeg derfor stor tro på at den norske frivilligheten i idretten vil bestå, og bidra til levende, voksende klubber og utøvere på toppnivå.

Nordahl ser frem til å jobbe for å bedre vilkårene for karate fremover, både i Norge og internasjonalt.