Karate blir OL-gren

Publisert 04.08.2016
Redigert 09.08.2016

IOC har nå fattet den endelige beslutningen om at karate blir del av OL-programmet i Tokyo 2020.

De foregående dagene har IOC møttes til kongress i Rio de Janeiro, hvor viktige avgjørelser har blitt tatt. Det er nå helt klart at karate blir OL-gren under neste OL. Dette er en historisk avgjørelse som gleder alle karateelskere. Etter mange års hard arbeid fra WKF vil drømmen om OL oppfylles i opprinnelseslandet, Japan, om fire år.

Individuelle klasser i kata og kumite

Karate, sammen med fire andre idretter, blir tilleggsgrener under OL. For karate innebærer dette alle individuelle klasser i kata (mønster) og tre kvinnelige og tre mannlige klasser i kumite (kamp).

De nylig innvidde idrettene til Tokyo 2020 representerer både tradisjonelle og nye grener med ungdomsfokus. Alle grenene er populære i Japan og internasjonalt. De er ment å være en pådriver for å fremme den olympiske bevegelsen og dens verdier, med fokus på ungdomsappell. De vil tilføre lekene verdi ved å engasjere den japanske befolkningen og publikum verden over. Fem idretter er nå godkjent, baseball/softball, karate, skateboard, sportsklatring og surfing.

Organiseringskomiteens mulighet til å foreslå nye idretter til sitt OL-arrangement er en ny tilnærming til utvikling av det olympiske programmet. Den fokuserer på fleksibilitet, innovasjon og ungdom. Dette åpnet muligheten for Tokyo 2020 til å reflektere idrettskulturen i Japan og Tokyo, steder som alltid har fanget interessen til unge verden over.

NKF satser mot 2020

Norges Kampsportforbund satser sterkt på karate, og har engasjert Dr. Wayne Otto O.B.E. (Officer of the British Empire) fra England som eksperttrener. Wayne Otto er, med blant annet ni VM-gull, den mest suksessrike karateutøver i verden. I august starter et fulltidskaratelag opp med treninger hver dag i Oslo. Målet er OL-kvalifisering om fire år. NKF vil ved neste OL ha to idretter representert, og starter i disse dager opp et samarbeide mellom karate og taekwondo, prosjektet «Sammen mot *Tokyo 2020».

Vil du ha mer informasjon om avgjørelsen kan du lese hele IOCs pressemelding, eller lese hva karateutøver Gitte Brunstad tenker om beslutningen.