Fullkontakt: Norske håp målte krefter mot verdenseliten i kyokushinkai-VM

Publisert 16.12.2019

7.-8. desember arrangerte Kyokushin World Union for fjerde gang verdensmesterskap i fullkontakt kamp for utøvere innen stilarten kyokushin-karate. Årets VM ble holdt i Kasakhstans hovedstad Nursultan. Over 300 utøvere fra over 40 land deltok, og Norge sendte to utøvere til mesterskapet.

Fra Norge dro Eivind Nærland fra Gandsfjord Karateklubb og Irene Jensen Skjelfjord fra Lørenskog Karateklubb. Geir Havreberg fra Etne Kyokushin Karateklubb var med som coach for begge de norske håpene.

Til VM med gode resultater i ryggen

Eivind Nærland. Foto: Ove Kuvåssæter

Gandsfjord Karateklubbs Eivind Nærland har konkurrert i flere år, både i Norge og utlandet. Nærland reiste til VM med selvtillit og ambisjoner: I mars i år tok han sølv i NM, og i oktober bronse i EM i KWF-kyokushin i Portugal.

I Nærlands vektklasse deltok 16 utøvere, og Nærland møtte hjemmehåpet Ilya Yakovlev allerede i første kamp. Yakolev er ranket som den 5. beste i verden, og til tross for en jevn kamp måtte Nærland dessverre se seg slått av den lokale favoritten. Nærdal fikk ett flagg mot Yakovleys fire flagg.

– Jeg er allikevel fornøyd med kampen. Jeg fikk målt krefter mot en av verdens beste utøvere og klarte å gå en jevn kamp, forteller Nærland i etterkant.

Nærland kunne dra hjem med erfaring og uten skader, og planlegger neste stevne allerede i Belgia i januar.

Tapte for bronsevinner

Irene Jensen Skjelfjord, her fra tidligere mesterskap. Foto: Privat.

I likhet med landsmann Nærland, reiste Jensen Skjelfjord til Kasakhstan med medalje i sikte. Jensen Skjelfjord har en rekke gode resultater å vise til, inkludert tre bronsemedaljer i EM, sølv i EM og sølv i VM. Tidligere i år tok hun bronse i Japan Grand Prix.

Jensen Skjelfjord støttet seg på sin brede mesterskapserfaring, og la en klar strategi når hun trakk canadiske Julie Lamarre i første runde. Totalt var det 14 utøvere i klassen, og Lamarre var en av forhåndfavorittene.

– Jeg visste på forhånd at Lamarre er særlig god med beina, så jeg hadde en plan, men i kampen fikk jeg ikke kommet skikkelig inn på henne slik jeg hadde planlagt. Etter 1. runde tapte jeg dessverre kampen, da hun fikk inn endel spark på meg. Lamarre gikk videre og fikk bronse. Jeg er fornøyd med de teknikkene jeg fikk inn, men ikke med at jeg ikke klarte å komme inn på henne i så stor grad som ønsket, forteller Jensen Skjelfjord.

Planen videre for Jensen Skjelfjord er enten karate Grand Prix i Japan, eller EM i Istanbul i mars.

Fornøyd coach

Coach Havreberg sier seg i etterkant fornøyd med både mesterskapet og innsatsen fra hans to norske utøvere.

– Det var meget høy standard på dette VM, og jeg er svært fornøyd med jobben som ble gjort av både Eivind og Irene. Vi hadde nok håpet på litt lettere motstand i første kamp, slik at begge kunne fått litt flere kamper, for å få med seg enda litt mer erfaring. Men man må slå de beste for å vinne et VM, så tøff motstand fra første kamp er det man må igjennom for å utvikle seg videre. Mesterskapet var god erfaring for Eivind, som viste at han er svært nær å nå helt opp i den øverste klassen, og han er enda svært ung i denne sporten. Når det gjelder Irene er det fine med henne at hun blir bedre for hvert år, så vi får håpe at hun holder på i flere år til!

Havreberg understreker at han som coach ser lyst på fremtiden for norsk fullkontakt-karate.

– Vi ser lyst på framtiden; det er mange unge på vei opp, og det er en gjeng som trener godt og som har klare mål for framtiden.

Emne: ,