Fullkontakt: Linn er Norges første kvinnelige mattedommer

Publisert 16.11.2018

Linn Erga Reiestad fra Bryne Karate klubb er landets første kvinnelige mattedommer i fullkontakt karate. Nå ønsker hun å dømme internasjonalt. 

Reiestad bestod nylig både teoretisk og praktisk eksamen for å bli mattedommer i idretten hun har drevet med siden hun var 7 år gammel. Med dette blir hun Norges eneste kvinnelige dommer på dette nivået.

I hele 28 år har Reiestad vært aktiv i Bryne Karate klubb, først som fighter og deretter satset hun på en dommerkarriere. Hun har vært aktiv hjørnedommer etter at hun tok lisensen i 2007. I tillegg har tobarnsmoren fungert som instruktør i klubben i flere år og graderte til 2. Dan i 2007.

Med mattedommerlisensen i lommen ønsker den aktive karatekvinnen å satse videre på en internasjonal dommerkarriere

– Jeg har et stort ønske om å få dømme internasjonalt, og i Kyokushin er det sånn at man må være nasjonal mattedommer før man får dømme i internasjonale stevner. Så det siste året har jeg jobbet aktivt som mattedommer rekrutt på både store og små stevner for å få nok erfaring til å ta eksamen. Det krever mye konsentrasjon og forståelse av kamp for å kunne være mattedommer, og så må en være selvsikker i sin rolle, da en mattedommer må ha autoritet, sier Linn Erga Reiestad.

Oppmuntring fra miljøet

Å bli dommer krever mye jobb. Teori og praksis skal sitte, og stemmen må bære

Nyutdannet mattedommer

– Jeg har fungert som instruktør, så jeg er vant med å stå foran mange mennesker og snakke. Men det å være kvinne og rope ut kommandoer med høy og sterk stemme har vært utfordrende for meg. Av natur har vi kvinner en lysere stemme, så jeg har virkelig jobbet med å få stemmen til å bære det siste året, sier den ferske mattedommeren.

Reiestad kan fortelle at hun har fått mye oppmuntring fra klubben og resten av kyokushin miljøet til å satse mot en mattedommereksamen, og hun har fått inntrykk av at folk synes det både er kult og på tide å få en kvinne på matten.

Med en far og en ektemann som begge er mattedommere fra før har hun fått støtte, hjelp og ikke minst inspirasjon på vegen mot eksamen.

Et nettverk av karatevenner

For Reiestad har karaten vært og er fremdeles en stor del av livet

– Jeg har mer eller mindre vokst opp med karate, og karaten er min familie. Jeg synes det er fantastisk å ha så stort nettverk av karatevenner rundt om i hele landet, og at vi kan trene sammen uavhengig av alder, kjønn og sosiale forhold.

Hun kan fortelle at klubben er treningssted for både hennes far, mann og datter i tillegg til henne selv. Nå ønsker 35-åringen å være et forbilde for andre kvinner

– Både min far og min mann har vært sjef for landslaget i fullkontakt, og begge har fightet internasjonalt. Jeg ønsker istedet å vise hva jeg kan utrette som dommer, og håper at jeg kan være et forbilde for mange jenter og kvinner rundt om i landet som har en liten dommerspire i seg.