Fullkontakt: Historisk medalje i KWF-EM

Publisert 01.10.2021
Redigert 12.01.2022

I helgen ble det 34. KWF-europamesterskapet i fullkontakt-karate arrangert i Swinoujscie i Polen. Over 300 deltakere fra over 30 nasjoner konkurrerte i både junior- og seniorklassene, og Norge satte preg på mesterskapet både på dommer- og utøversiden.

Norge hadde med seg to utøvere i fullkontakt kamp: Bjørn Eirik Orstad og Jeanette Johannessen, begge to fra Bryne Karateklubb. Johnny Reiestad, trener for KWF-landslaget i Norge, stilte som coach. I tillegg konkurrerte Jawand Singh Mann fra Lyngdal Karateklubb i kata. Norge hadde også med seg Linn E. Reiestad som internasjonal hjørnedommer. Stevnet gikk over to dager: Junior og kata ble arrangert på dag 1, mens kamp for senior gikk av stabelen på dag 2.

Tatt ut til å dømme i finalen

Dommer Linn E. Reiestad ble tatt ut til å dømme kata allerede den første dagen.

Linn E. Reiestad. Foto: Privat.

– Linn ble sertifisert internasjonal hjørnedommer i 2019.  Etter sin innsats under dømming i kata-konkurransen ble hun tatt ut som én av fem dommere til å dømme ved hovedmatten under kampdelen av mesterskapet. Her gjorde hun en utmerket innsats, og ble deretter tatt ut til å dømme finalene. Det er vanligvis kun de aller mest meritterte dommere som blir tatt ut til å dømme finalene i mesterskap, så man kan i etterkant av mesterskapet si at Linn nå for alvor har gjort seg bemerket som dommer internasjonalt, sier landslagssjef Reiestad.

Også Geir Havreberg fra Etne Karateklubb ble tatt ut til å dømme ved hovedmatten, samt finalene, på dag to. Havreberg har lang erfaring og har gjennom en årrekke vist seg som en meget habil dommer under større nasjonale og internasjonale stevner. Både Reiestad og Havreberg gjorde en utmerket jobb som dommere under mesterskapet.

Sterke prestasjoner

Jawand Singh Mann. Foto: Privat.

Under kata-konkurransen representerte Jawand Singh Mann fra Lyngdal Karateklubb Norge.  Singh er gjennom Lyngdal Karateklubb tilsluttet IFK, og har tidligere gjort det svært godt i både kamp og kata – nasjonalt så vel som internasjonalt. Singh gjorde en svært god kata i innledende runder og gikk lett videre. Under finalen satset han høyt med en avansert kata som ble utført tilnærmet feilfritt. Singh gikk dermed av med seieren og ble europamester utenfor sitt eget forbund, noe som er en meget sterk prestasjon.

Etter kata var det duket for kamp i juniorklassen for den nybakte europamesteren, og Singh veide inn i -75 kg klassen for gutter 14-15 år.

– Singh møtte hard motstand allerede i den første kampen, og måtte se seg slått etter en kontroversiell dommeravgjørelse. Han fikk en gjennomgående tobi mawashigeri mot hodet, som var en del hardere en det som er tillatt i denne klassen. Dommerne valgte allikevel å tildele poeng til motstanderen, og Singh måtte derfor uheldigvis se seg slått litt tidligere enn formen skulle tilsi, forteller Reiestad.

Historisk europamester – med brukket hånd

I tungvekt-klassen viste Bjørn Eirik Orstad rutine i de innledende rundene, hvor han møtte sterk motstand og måtte gå to runder før han gikk av med seieren. I semifinalen møtte han en svært kapabel utøver fra Bulgaria, som i sine tidligere kamper hadde vunnet på knock down.  Orstad åpnet med høyt tempo og landet i første runde en hard slagserie som satte motstanderen ut av spill. Dette gav Orstad et halvt poeng ledelse, og seieren var sikret. Det skulle midlertid ikke gå helt smertefritt videre: Orstad hadde brukket et bein i hånden, noe som gjorde det svært krevende å fortsette i en finalekamp.

– Etter diskusjoner med lege og coach bestemte Orstad seg allikevel for å fortsette. Finalen gikk mot en polsk motstander, og Orstad kjempet hardt gjennom flere runder før han omsider kunne gå av matten som vinner og Norges første europamester i tungvekt fullkontakt-karate, forteller en stolt landslagssjef.

Jeanette Johannessen deltok i klassen mellomvekt damer, hvor hun gjorde en knallhard kamp, men ble dessverre slått ut og fikk ingen plassering denne gangen.

Veien videre

Dette er det første internasjonale fullkontakt-mesterskapet som har blitt arrangert etter korona-utbruddet. Veien tilbake har ikke vært enkel på grunn av begrensninger innen kontaktidrett, forteller Torbjørn Amundsen, leder av fullkontakt-komiteen i Norges Kampsportforbund.

– Veien til dette mesterskapet har vist seg ekstra utfordrende. Jeg er svært imponert over helgas innsats av norske utøvere og dommere. Dette viser at vi gjør mye riktig, og legger et godt grunnlag for VM, som går av stabelen i Krakow i slutten av oktober. Vi ser frem til å følge både utøvere og dommere videre, avslutter Amundsen.