Marion er best i e-kata

Publisert 17.08.2020

Marion Wester (14) ligger på toppen av listene i internasjonal e-kata. Den regjerende Norgesmesteren i klassen U16, har deltatt i syv internasjonale onlinestevner i koronaperioden og fortsetter å satse.

Siden Covid-19 traff verden har det blitt satt i gang stevner i e-kata for utøvere fra hele verden, som erstatning for de fysiske stevnene. Den målrettede 14-åringen fra Mizuchi karateklubb er blant de ivrige deltakerne i stevnene som arrangeres av World Karate Federation og SportData. Også i nasjonale e-stevner imponerer hun med å vinne fire klasser i årets sommercup. 

– Kan være stressende

– Onlinekonkurranser kan være vel så stressende som de fysiske, forteller Marion Wester.

– I fysiske stevner har man bare èn sjanse, man kan ikke starte på nytt om man gjør en feil eller mister balansen. Når man gjennomfører et bidrag til en onlinekonkurranse kan man prøve på nytt til man blir fornøyd, men dette blir også slitsomt i lengden, forteller den ivrige katautøveren.

Siden april har man kunnet konkurrere i kata, og senere også kumite gjennom Sportdata. Man melder seg på stevner, sender inn video og dommere dømmer. Det avanseres stort sett som i et vanlig kumitesystem uten rekvalifisering. Tapende semifinalister får bronse. I Norge har man også kjørt rekvalifisering i den norske sommercupen i e-kata.

– Etter at man har sendt inn videoen er det ekstra stressende siden man ikke får vite resultatet før etter 12-24 timer, i motsetning til fysiske stevner hvor man får vite om man har vunnet eller ikke, med en gang. Men jeg synes både fysiske stevner og online stevner er spennende og utfordrende, forteller Marion.

– Fantastisk at en norsk utøver topper verdensrankingen

Under de syv stevnene Wester har deltatt i dette året har hun slått medaljevinnere fra junior-EM og flere av verdens høyest rankede utøvere. Disse prestasjonene har ført til at Marion Wester nå er ranket som nummer en i sin egen klasse, u16 år, i e-kata. Totalt har 133 jenter deltatt i denne klassen. I tillegg har Wester deltatt i klassen u18 år, der hun for øyeblikket også topper rankingen, med over 150 deltakende utøvere.

– Det er i aller høyeste grad oppsiktsvekkende og fantastisk at en norsk utøver topper denne verdensrankingen, etter en rekke flotte prestasjoner i disse e-stevnene, sier en imponert hovedinstruktør i Mizuchi, Geir Valentin Henriksen.

Henriksen kan fortelle at de eneste norske utøverne som har vært inne blant topp tre på verdensrankingen i karate er to kumiteutøvere. Mizuchi karateklubbs Gitte Brunstad var på det beste rangert som nummer to i verden i klassen senior – 68 kg. Annika Sælid, fra Sentrum Kampsportklubb i Sarpsborg, er rangert som nummer to i klassen u.21 -68 kg i fysiske stevner for øyeblikket.

Satser videre

Marion Westers neste store utfordring i e-kata er det fjerde stevnet i World Series, som arrangeres av Sportdata selv. Stevnet starter 9. september og går over ti dager.

– Går man til finale i dette stevnet, blir finalen i femte runde, forteller Henriksen. Han legger til at stevnefaktoren i det aktuelle stevnet er 10 på rankingen, mens det på alle andre stevner er stevnefaktor 3.

I World series har det i hvert av stevnene vært rundt 60 land som har deltatt, og rundt 700 utøvere fordelt på klasser med maks 32 utøvere. Dette har vært de klart største og hardeste stevnene, og har derfor høyest ranking. Unge, lovende Wester går til oppgaven med ett mål; toppen.