Årets første Youth League-stevne i gang

Publisert 03.05.2019

Denne helgen deltar 9 norske karate-utøvere i årets første Youth Leage-stevne. Stevnet arrangeres på Kypros, og er svært viktig for utøvere med ambisjoner om å kvalifisere seg til junior-VM senere i år.

Alle kadetter og juniorer kan delta i Youth League-stevnene, og med totalt 1500 utøvere fra 58 nasjoner blir kampen om medaljer og ranking en tøff utfordring i Kypros. Totalt arrangeres det fire Youth League-stevner i løpet av året. De andre stevnene finner sted i Kroatia, Mexico og Italia.

Verdifullt utviklingstiltak

– Det at World Karate Federation (WKF) har innført en egen Youth League-serie for kadetter og juniorer er et veldig bra utviklingstiltak. Norges Kampsportforbund bruker også resultater fra Youth League i forbindelse med uttak til offisielle mesterskap, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

– Vi i forbundet hadde gjerne sett at enda flere utøvere hadde deltatt i Limassol. Ikke minst hadde vi ønsket at det hadde deltatt norske utøvere i kata-klassene, sier Jacobsen.

Norge sender allikevel en sterk tropp til Kypros – av de som deltar har Nora Benedicte Handelsby sølv fra junior-VM i 2017 og Annika Sælid gull fra ungdoms-OL i 2018.

Hever det internasjonale nivået

I tillegg til innføringen av Youth League er også senior-stevnene Karate 1 og Premie League viktige for karateutøvere som konkurrerer internasjonalt.

– Disse turneringene er kun for de beste, og bidrar til å heve det internasjonale nivået. Turneringene har ført til at karate har blitt en kjempepopulær idrett, som nå også er på OL-programmet i Tokyo 2020. Den positive internasjonale utviklingen har også ført til at det blir mer ressurskrevende både tidsmessig og økonomisk å hevde seg internasjonalt. For å lykkes må man delta på flere stevner over hele verden, og har man ambisjoner om medaljer i VM eller OL må man drive med karate på fulltid, sier Jacobsen.

Norske utøvere:

Mai Bue Forsberg, Asker karate klubb, kadett kvinner – 54 kg
Ylva Bue Forsberg, Asker karate klubb, junior kvinner – 59 kg
Nora Benedicte Handelsby, Sarpsborg karateklubb,  junior kvinner -59 kg
Henrik Walstad Hansen, Mizuchi karate klubb, U14 herrer – 40 kg
Hani Mirzadeh, Mizuchi karate klubb, kadett kvinner + 54 kg
Ingeborg Pedersen, Sarpsborg karate klubb, junior kvinner +59 kg
Henrik Rydstrøm, Sarpsborg karateklubb, junior herrer -76 kg
Mariam Skogland, Mizuchi karate klubb, junior kvinner -53 kg
Annika Sælid, Sentrum kampsportsenter Sarpsborg, junior kvinner +59 kg