Annika Sælid til ungdoms-OL

Publisert 01.07.2018
Redigert 05.09.2018

Annika Sælid fra Sentrum Kampsportklubb i Sarpsborg skal til ungdoms-OL i Buenos Aires etter å ha kvalifisert seg denne helgen. Nå er norske utøvere kvalifisert i både taekwondo og karate.

Sælid deltok denne helgen i kvalifiseringsstevne i Umag, der hun presterte til en andreplass i klassen kvinner +59 kilo. Nå er hun klar for Youth Olympic Games i Buenos Aires i oktober.

Tøff motstand i Umag

Fra Norge reiste tre utøvere (alle fra Sarpsborg!) til Umag, Kroatia med OL-billett som målsetting. Oppdraget var enkelt; kom til finalen og du har klart kvalifiseringskravet. Alle deltakere konkurrerte fredag og de som ikke kvalifiserte seg, fikk en ny siste mulighet dagen etter.

Nordmennene møtte sterk motstand, og fredagen resulterte i at både Nora Handelsby og Henrik Rydstrøm røk ut i innledende runder. Handelsby tapte første kamp mot en sterk danske, mens Rydstrøm vant den første kampen mot Jordan, men tapte sin andre kamp mot Storbritannia.

For Sælid var det en bedre dag. Hun slo Taiwan, Nederland og Columbia før hun sto i den viktige semifinalen mot Negin Altooni fra Iran. Kampen var avgjørende for kvalifisering, og ble en tøff kamp som endte uavgjort. Sarpsborgjenta vant likevel på dommeravgjørelse og OL-billetten var et faktum!

Millimeter fra OL-plass nummer to

Henrik Rydstrøm var svært nær en OL-billett den andre dagen i kvalifiseringsstevnet. Rydstrøm slo Australia og Brasil før han i tredje kamp gikk mot den tøffe Uzbekistaneren Shakhzodjon Boymukhammedov. Selv med hard motstand fikk nordmannen inn et par hodespark og kunne gå av matta med stillingen 13-5 i sin favør. I kvartfinalen ventet Navid Mohammadi fra Iran som hadde imponert i de innledende kampene. Det ble en tett kamp hvor nordmannen var veldig nære på å få inn flere hodetreff, men iraneren vant tilslutt 3-0 og sikret seg tilslutt en OL-billett. Nære på for Rydstrøm fra Sarpsborg Karateklubb i klassen +68 kg.

Dag to møtte Nora Handelsby fra Sarpsborg Karateklubb den franske utøveren Assia Oukhattou som kom på en sur tredjeplass dagen før. Handelsby, som gikk i kvinner +59 kilo, prøvde så godt hun kunne og gikk en veldig bra kamp i forhold til dagen før, men det holdt ikke. Den franske jenta vant 3-0, men tapte neste kamp mot Tyrkia og fikk ingen OL-plass.

De norske utøverne blir igjen i Umag for å delta på internasjonal treningssamling og til helgen skal de delta i Youth League. Der deltar 1800 utøvere fra hele verden i et nytt konsept det internasjonale karateforbundet har innført for at kadetter og juniorer skal kunne samle seg rankingpoeng.

Reiser ikke alene

Annika Sælid reiser ikke alene til Argentina. Også i taekwondo er en norsk utøver kvalifisert til ungdoms-OL. Milos Pilipovic fra Grorud Taekwondo klubb går på Wang Toppidrett og er blitt den første taekwondoutøveren som har klart å kvalifisere seg til OL for ungdommer. De to innstilles av sportssjefen til OL-deltakelse, men det er Olympiatoppen som tar den endelige avgjørelsen på hvem som representerer Norge i OL-arrangementer.

Også internasjonal karatedommer, Robert Hamara, skal representere Norge på OL-mattene i Buenos Aires i høst.

Tokyo er det store målet – Argentina en god milepæl

– Med tanke på at nesten 100 millioner utøver karate i 191 land, og at kun seks land fra Europa og ingen andre fra Norden klarte å kvalifisere seg i Umag er dette en kjempeprestasjon av Norge, sier sportssjef i Norges Kampsportforbund, Dag Jacobsen.

Danmark har imidlertid en jente kvalifisert via rankingpoeng. Jacobsen påpeker at dette er et historisk resultat. Det er første gang karate er på programmet i ungdoms-OL, og Annika skal representere Norge.

– Kampsportforbundet har som målsetting at de skal delta i OL med karate og taekwondoutøvere. Nå er målet nådd når det gjelder ungdoms-OL, det store målet er å gjøre det samme til sommer-OL i Tokyo 2020, forklarer Jacobsen. Det jobbes hardt videre, også med godt samarbeid med de regionale kompetansesentrene til Olympiatoppen.

Stolt Coach og landslagstrener Wayne Otto sammen med nykvalifisert deltaker i ungdoms-OL, Annika Sælid.