Annika Sælid med historisk gull i junior-EM

Publisert 09.02.2020
Redigert 12.01.2022

Annika Sælid (18) fra Sentrum Kampsport i Sarpsborg tok søndag gull i klassen U21 -68 kg i junior-EM i WKF-karate i Budapest, Ungarn. Det er første gang en norsk kvinneutøver tar gull i junior-EM i WKF-karate.

Den norske troppen besto av ni utøvere. Til tross for at dette er et junior-stevne med fokus på konkurransetrening og inspirasjon for videre satsing hadde flere utøvere ambisjoner om medaljer. De norske utøverne i kadett- og juniorklassene lykkes dessverre ikke, og Norge måtte vente til U21-utøverne skulle konkurrere på mesterskapets siste dag før den første norske medaljen kunne feires.

Sælids medalje er historisk, forteller Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

– Ingen kvinner har tatt gull i junior-EM i karate. Norges eneste gull i junior-EM er Stein Rønning, som tok gull i 1985 og 1986.

Tøff og imponerende vei til finalen

Den norske troppen ble coachet gjennom mesterskapet av landslagstrener Wayne Otto, samt trener og senior-utøver Bettina Alstadsæther. Sistnevnte forteller om en vei til finalen som var både tøff og imponerende.

– Annika vant første kamp 3-0 over Kroatia, før hun slo ut Spania overlegent 6-0. I kvartfinalen møtte hun en armensk motstander i det som skulle bli den tøffeste kampen før finalen. Når det gjensto ett sekund var stillingen 1-3 til Armenia, men Annika klarte å utligne i siste sekund med et spark mot kroppen. Siden Annika scoret kampens første poeng vant hun, da stillingen til slutt ble 3-3.

I semifinalen møtte hun hjemnasjonen Ungarn, og vant denne kampen hele 5-1.

Russisk finalemotstand

I finalen konkurrerte Sælid mot russiske Victoria Isaeva. Isaeva har de siste årene oppnådd mange gode resultater internasjonalt, inkludert sølv i både junior- og senior-VM. Alstadsæther melder om en tøff kamp.

– Annika scoret første poeng. Isaeva utlignet til 1-1, men Annika var litt sterkere og litt smartere hele veien og vant til slutt 3-1. Dette var en spennende og nervepirrende kamp for oss på sidelinjen, men Annika kontrollerte kampen bra, forteller en stolt coach.

Ingen tilfeldighet

Annika Sælid feirer gullet med sine lagkamerater. Foto: Norges Kampsportforbund.

Sportsjef Jacobsen er ikke overrasket over at Sælid leverte også i dette mesterskapet.

– Det er ingen tilfeldighet at Annika har klart dette, og man visste på forhånd at Annika ville være en medaljekandidat i dette mesterskapet. Hun har bevist sin kapasitet blant annet ved å ta gull i ungdoms-OL i 2018. Annika har trent karate siden hun var fire år, og har fått god oppfølging og trening av foreldre og trenere gjennom alle disse årene.

Norge ble 18. beste nasjon i mesterskapet. I tillegg til Annika Sælids gull tok Nora Benedicte Handelsby 7. plass i klassen junior -59 kg, og Mariam Skogland 9. plass i klassen U21-55 kg.

– Vi er svært stolte av våre unge og satsende utøvere, og glade for at Norge ble beste nordiske nasjon i mesterskapet, sier Jacobsen.

Vi gratulerer Annika, familien, klubben og coacher Wayne Otto og Bettina Alstadsæther så mye med gullet!

Alle resultater fra stevnet finner du i Sportdata.

Emne: ,