20 medaljer til Norge i nordisk mesterskap

Publisert 29.11.2021

Stavanger Karateklubb var denne helgen vertskap for årets nordiske mesterskap i karate, som samlet over 200 utøvere fra de åtte nordiske og baltiske nasjonene.

Norge tok til sammen 20 medaljer fordelt på 3 gull, 5 sølv og 12 bronsemedaljer. Danmark ble med sine 12 gull nok en gang kronet som Nordens beste karate-nasjon.

Det norske laget bestod av nesten 50 utøvere i mesterskapet på hjemmebane, noe som ga unge, lovende talenter og erfarne veteraner muligheten til å konkurrere mot de beste i Norden.

Se full resultatliste her.

Gledelige resultater i kata

Noe som gledet prosjektleder i kata, Arne Wallann, var de mange sterke kata-prestasjonene som de norske utøverne leverte i helgen:

Det norske kata-laget under nordisk mesterskap i karate 2021. Foto: Wallann/Privat

– Vi var veldig spente på kata-laget som var tatt ut til nordisk mesterskap forteller han. Det er jobbet jevnt og trutt i kata-prosjektet siden starten i 2019, også under nedstengningen av samfunnet i 2020. Siden gjenåpningen av samfunnet i høst har mange utøvere allerede rukket å delta på en hel rekke konkurranser både i inn- og utland. Nordisk mesterskap endte med det beste resultatet for norske kata-utøvere i senere tid. Én bronsefinale og hele tre finaler. Bronse på Celine Lie fra Sentrum KK i klassen junior jenter. Sølv til Laura Camilla Bedoya Zapata fra Molde Shito-Ryu KK i klassen junior jenter. Sølv til Cornelius Fykse Johnsen fra Mizuchi KK i klassen junior gutter. Gull i lagkata herrer til Amund Hillestad, Cornelius Fykse Johnsen og Olai Fykse Johnsen fra Mizuchi KK. I tillegg gjorde flere av de andre norske utøverne god innsats ved å slå ut andre sterke nasjoner i de innledende rundene, avslutter Wallann.

Han er godt fornøyd med mesterskapet og planene for neste år er alt i gang.

Annika Sælid fra Sentrum Kampsportklubb i Sarpsborg med sin første seniortittel. Foto: Kampsportforbundet

Første seniortittel

Annika Sælid fra Sentrum Kampsportklubb har hatt en fantastisk juniorkarriere, med gull i både U21-EM og ikke minst Ungdoms-OL. Denne helgen tok hun sin første seniortittel da hun ble nordisk mester i -68 kg-klassen for senior kvinner.

Hun gikk rett inn i semifinale etter walk-over mot Sverige. Der vant hun med kalas-sifrene 10-0 over finske Melina Leino. I finalen møtte hun nok en finsk motstander i Elina Lehtonen, som hun beseiret 2-0.

En sterk prestasjon mot internasjonal motstand for Sarpsborg-jenta, som i tillegg også vant begge sine kamper for Norges damelag i kumite.

Avsluttet karrieren på hjemmebane

For de mangeårige landslagsutøverne Bettina Alstadsæther og Lotte Ørbæk Andersen, skulle det bli en spesiell lørdag med et siste mesterskap i hjembyen Stavanger.

Lotte startet sterkt i +68 kg-klassen for kvinner, men tapte til slutt semifinalen mot finske Titta Keinänen og vant bronsefinalen i sin individuelle avslutning på hjemmebane. Ingeborg Pedersen fra Sarpsborg Karateklubb gjorde en svært sterk figur og tok seg helt til finalen i denne klassen hvor hun møtte Keinänen, som dessverre ble for sterk.

Den finske jenta er rangert som nr 11. i verden og har bl. a. tre Premier League-medaljer, samt en EM-bronse på CV’en.

Bettina Alstadsæther fra Stavanger KK blir nordisk mester i 2021. Foto: Kampsportforbundet

Spesiell avslutning for Alstadsæther

Bettina Alstadsæther (29) stod frem for Norge, både i sin individuelle klasse og som ankerkvinne på Norges kumite-lag for kvinner.

Hun gikk rett til semifinale i klassen -61 kg kvinner, der hun beseiret svenske Niki Constantinou 2-0. I finalen møtte hun ny svensk motstand i Anna-Johanna Nilsson, som med sin 26. plass ligger én plass over Alstadsæther på verdensrankingen.

Finalekampen ble en kontrollert affære for Bettina som tok en velfortjent og emosjonell 4-0 seier i karrierens siste individuelle kamp.

Dramatisk lagfinale

Etter de sterke resultatene i individuelle klasser, var forventningene store til det norske laget som møtte Finland i finalen av damenes lagklasse i kumite. Annika Sælid startet med en sterk seier i første kamp, før Lotte Ørbæk Andersen gikk på et bittert tap i andre kamp. Dermed var det Bettina Alstadsæther som måtte vinne sin kamp for at Norge skulle ta lag-gullet.

En svært tett og jevn kamp, med høy stemning og temperatur i hallen endte til slutt med en diskvalifisering av Bettina da hun jaget poeng i sluttsekundene. En bittersøt avslutning på en fantastisk dag, og ikke minst lang og innholdsrik karriere.

De norske jentene fremstod likevel som godt fornøyde med sin sterke sølvmedalje i lagkamp.

Bettina Alstadsæther og Lotte Ørbæk Andersen fra Stavanger KK med gull, sølv og bronse i nordisk mesterskap på hjemmebane. Foto: Privat

Live TV-sending fra stevnet

I samarbeid med Amedias direktesport.no ble det nordiske mesterskapet sendt direkte via deres plattformer på nett og i app. Det var live-sending fra alle fire matteområdene, med flerkameraproduksjon og kommentatorer på hoved- og finalematten.

Du kan se sendingene i opptak på direktesport.no.
*OBS: Grunnet serverfeil, er det dessverre kun lagret opptak frem til kl. 16:00, dermed er bl. a. ikke seniorfinalene tilgjengelige i opptak. Innledende runder og de fleste juniorfinalene er ikke berørt av dette.