Ungt engasjement: -Snart på oppløpssiden

Publisert 19.10.2021

4.-10. oktober ble bryte-VM arrangert i Oslo. På arrangementet bidro totalt 11 ungdommer fra Norges Kampsportforbunds medlemsklubber som frivillige. Alle ungdommene har det siste året deltatt i prosjektet «Ungt Engasjement». Erfaringene fra VM blir viktig for deltakerne, som nå skal bruke kompetansen de har opparbeidet seg gjennom «Ungt Engasjement»-prosjektet i egen klubb.

Det siste året har «Ungt Engasjement»-ungdommene deltatt på en rekke samlinger – både fysisk og digitalt, hvor de har fått faglig påfyll som skal ruste dem til å bidra på arrangementssiden i egen klubb i fremtiden. Prosjektet skulle egentlig gjennomføres i 2020-2021, men ble utsatt som følge av korona-pandemier.

Anita Norheim, leder av ungdomskomiteen i Norges Kampsportforbund, og deltaker i «Ungt Engasjement», bidro som frivillig under VM.

Du kan lese mer om «Ungt Engasjement»-prosjektet her.

Praktisk erfaring en prioritet

I tillegg til å gi deltakerne faglig påfyll gjennom både digitale og fysiske samlinger, har det vært en prioritet for prosjektet å sikre praktisk erfaring fra større arrangementer. I løpet av 2021 har deltakerne derfor fått bidra på flere større internasjonale arrangementer, som Bislet Games, Oslo Maraton – og nå sist altså VM i bryting.

Prosjektleder for «Ungt Engasjement», Kathrine Strand Hammond, forteller at som frivillige under VM fikk «Ungt Engasjement»-gjengen arbeidsoppgaver basert på hva de selv hadde indikert til VM arrangøren at de ville bidra med.

– Arbeidsoppgavene varierte fra å sikre at frivillig-staben fikk det de trengte av mat og drikke, til å bistå med logistikk rundt mattene. Noen var i sving hele uken, mens andre kun jobbet i helgen. Uavhengig av arbeidstimer har alle bidratt positivt, og alle har fått gode tilbakemeldinger – blant annet fra visepresidenten i Norges Bryteforbund, forteller Hammond.

Fremhever totalopplevelsen

Ungdommene selv fremhever ifølge Hammond totalopplevelsen fremfor konkrete oppgaver og erfaringer når arbeidsuken skal oppsummeres.

– Det ungdommene har snakket mest om både under selve VM og nå i dagene etterpå, er hvor gøy det var å kjenne på størrelsen på arrangementet, og det å få se hvordan et VM rett og slett funker fra innsiden. Arbeidsoppgavene ble svært varierte for de fleste ungdommene, og mange av de har understreket at de satt pris på å få være en alt-mulig-person i disse dagene, og det å få brukt allsidigheten.

– I tillegg har de fortalt at de syntes det var interessant å få se en annen kampidrett som bryting «fra innsiden». De har merket seg de store forskjellene på våre kampidretter og bryting i disse dagene! Ungdommene fikk også oppleve kulturforskjellene hos det internasjonale idrettspublikummet disse dagene – det var god stemning på tribunen, men ungdommene erfarte at intensiteten hos Østeuropeiske bryteentusiaster er høyere enn hva man gjerne er vant med her hjemme i Norge!

Nærmer seg oppløpssiden

Ungt Engasjement-prosjektet nærmer seg nå oppløpssiden, og fokus for ungdommene vil de neste månedene være gjennomføringen av arrangement/prosjekt i egen klubb

– Det første som skjer nå er at vi har en evalueringskveld i uke 42, hvor man blant annet skal oppsummere erfaringene fra VM. Deretter er det fullt fokus på prosjekt i egen klubb, hvor man har satt en deadline slutten av januar. Noen har allerede gjennomført sitt prosjekt, mens noen skal gjennomføre dette i januar. Det vil også gjennomføres en ny fysisk samling i januar/februar. Prosjektet vil deretter rundes av mot slutten av 1. kvartal 2022. Dette vil sammenfalle med Ungdomstinget 2022, hvor enkelte av ungdommene også vil være direkte involvert, avslutter Hammond.

Gjennom Ungt Engasjement ser vi at det finnes mange ressurssterke ungdommer ute i klubbene våre og vi gleder oss til å følge dem både i sluttfasen av prosjektet – og ikke minst i årene som kommer!