Digital kampidrett åpner for nye muligheter!

Publisert 26.01.2021

Treningshverdagen har blitt drastisk endret for mange av våre medlemsklubber det siste året. Med lokale restriksjoner som begrenser treningsmulighetene, er det mange som nå tenker nytt og har funnet smarte, kreative løsninger på hvordan man kan både undervise og konkurrere digitalt.

Med tjenester som Teams, Zoom og diverse sosiale plattformer, har flere av våre klubber klart å levere et godt treningstilbud til sine medlemmer, og dermed holdt aktivitetsnivået oppe i en utfordrende tid. Digital kampidrett byr på uendelige muligheter, og vi håper at våre klubber kan se verdien i å ha et digitalt tilbud til sine medlemmer, også når korona-hverdagen er over.

Vellykket kick off i karate

WKF-grenkomitéen arrangerte denne helgen et vellykket digitalt kick off med hele 200 utøvere fra 32 klubber over hele landet.

– Den digitale avstanden gjorde det mulig for oss å invitere noen av verdens beste trenere til dette arrangementet, uten at vi måtte ta høyde for ressurskrevende planlegging og utgifter, samtidig som utøvere fra hele landet kunne delta hjemmefra, forteller Robert Hamara, sportskonsulent i Norges Kampsportforbund.

Sentrum Karateklubb trener digitalt med regjerende verdensmester, og nr 1. på verdensrankingen, Irina Zaretska (AZE). Foto: Instagram @sentrumkarateklubb

Med verdensmestere og landslagstrenere fra Japan, Aserbajdsjan og Tyskland som holdt digitale treninger, fikk mange norske utøvere en unik mulighet til å trene med de beste i verden, enten fra sitt klubblokale, eller sitt eget stuegulv.

Vår norske landslagstrener, Wayne Otto, havnet i en spesiell situasjon da det midt under arrangementet ble gitt beskjed om at all idrett, inkludert toppidrett ble stengt ned på Østlandet. Han måtte derfor flytte fra vårt landslagssenter på Skullerud i Oslo, og fortsette undervisningen i sitt eget hjem.

Toppidrettskonsulent i Norges Kampsportforbund, Raik Tietze, kan fortelle om forbilledlig innsats, både av utøvere og trenere:

– Jeg vet at det ikke er like lett å motivere seg til digital trening, verken for utøvere eller trenere, men dette gikk over all forventning. Trenerne viste en flott profesjonalitet og utøverne fikk gode innspill av trenere fra hele verden.

At landslagstrener Wayne Otto kastet seg rundt uten å nøle, og fortsatte sine økter hjemmefra var fantastisk. Det var gøy å se mange utøvere som også var løsningsorienterte og ryddet gulvplass hjemme for å kunne trene.

Dette har gitt karate-miljøet mersmak, og de gleder seg til høstens kick off i september. Samtidig håper vi at dette også viste klubbene våre at det er fullt mulig å organisere digitale treninger for sine medlemmer, nå som idretten er stengt ned i flere deler av landet.

Digital landslagstrening for taekwondo mønster

Til helgen arrangeres årets første landslagssamling i taekwondo mønster. Gitt nåværende situasjon på Østlandet, blir også denne samlingen heldigital.

– Vi kicker i gang ved å sette oss nye mål for sesongen og deretter blir det én til én oppfølging over video. Fokuset denne terminen er videoanalyse og hvordan få optimale poomsaer på video. De fleste konkurransene denne terminen er digitale, så vi må bli helt rå på å være gode også på video, forteller landslagstrener Nina Bansal.

– Det jobbes også med å lage ny modell for uttak til landslaget og det vil være utøvere som blir invitert til samlinger framover, sier hun videre.

Digitalt idrett har etter alle solemerker kommet for å bli, og vi må nå tilpasse oss en hverdag hvor både trening og stevner kan avholdes over nett.

Selv om det mest optimale vil være å ha fysiske samlinger, vil de digitale mulighetene gi både Bansal og andre trenere i klubber og på landslag et verktøy for å følge opp sine utøvere når man av ulike årsaker ikke kan møtes fysisk.

E-stevner

Marion Wester fra Mizuchi Karateklubb har vunnet flere internasjonale stevner i e-kata.

Kampsportforbundet var tidlig ute med å arrangere digitale stevner i de grener der man ikke går fysisk kamp: karate kata, taekwondo mønster og wushu (kung fu) taolu. Disse stevnene gir utøverne en unik mulighet til å konkurrere hjemmefra, noe som hjelper når man ønsker å ha konkrete mål i treningshverdagen.

Konkurransene går i all hovedsak ut på å sende inn film av seg selv som utfører sitt konkurranseprogram. Dette blir bedømt digitalt av et dommerpanel, og resultatene publiseres fortløpende på våre digitale plattformer.

Flere norske utøvere har også deltatt i internasjonale e-stevner, noe som har resultert i VM-medalje i online poomsae, EM-medaljer i online wushu og topp verdensranking i e-kata.

Du finner alle kommende, nasjonale e-stevner i vår arrangementskalender.

Starthjelp?

Ønsker din klubb å komme i gang med digital trening, men opplever utfordringer rundt hvordan man kan gjøre dette? Ønsker du å delta i digitale e-stevner nasjonalt og internasjonalt, og har spørsmål til hvordan du melder deg på?

Ta kontakt med post@kampsport.no, så vil vi kunne bistå deg med det du trenger for å komme i gang.