– Fire fantastiske år

Publisert 13.09.2020

Etter fire år takker Kim Gibson for seg som landslagstrener for Norges wushu-utøvere. – Dette har vært fire år hvor jeg med stolthet har fått være med på å utvikle unge, norske talenter til å oppnå resultater vi ikke turte drømme om for bare 10 år siden, forteller Gibson.

Da Gibson startet som talentkoordinator i 2013, hadde Norge aldri tatt internasjonale medaljer i grenen taolu. Syv år senere kan Gibson se tilbake på Norges aller første EM-medalje i 2014, fulgt opp av hele 16 EM-medaljer fordelt på 8 utøvere, gjennom fire europamesterskap. Gibson var også landslagstrener da Norge tok vår første VM-medalje i taiji i 2016.

Prestasjoner på toppnivå

Gibson ser tilbake på perioden som landslagstrener med glede og takknemlighet.

– Jeg vil takke for fire fantastiske år i jobben som landslagstrener for de norske utøverne. I tillegg til arbeidet med utvikling av våre yngste utøvere har jeg også vært så heldig å få tilrettelegge for at etablerte seniorutøvere også har kunnet prestere på toppnivå, forteller Gibson, som kan se tilbake på en rekke høydepunkter.

– Da Norge i 2016 ble ranket som nummer 2 av 21 nasjoner under EM i taiji, ble vi kun slått av stormakten Russland. Alle våre utøvere tok medaljer, og Milos Joksimovic tok en knallsterk sølvmedalje i det som var EMs største klasse de siste 15 årene. I VM i Shanghai i 2019 leverte både norske og svenske utøvere i aller ypperste verdenstopp, og kom over den magiske «elite-grensen» på 9 poeng. Med de små ressursene vi har, var dette kanskje mine stolteste øyeblikk som trener så langt.

Både givende og tidkrevende

Det å utvikle utøvere som presterer mot de beste i verden er i seg selv en givende og krevende heltidsjobb. Gibson forteller at han nå ønsker å fokusere på å utvikle wushu som breddeidrett, for å på sikt etablere en enda bedre og bredere landslagskultur enn det vi har i dag.

-Jeg kommer til å fortsette å engasjere meg i wushu, både nasjonalt og internasjonalt gjennom utvikling av Oslo Wushuklubb og deres utøvere, samt opprettholde det brede kontaktnettverket jeg har opparbeidet meg internasjonalt, både innen wushu og andre kampidretter, opplyser Gibson.

Vil følge opp talentene

Dag Jacobsen, sportsjef i Norges Kampsportforbund, er glad for at Gibson nå vil bruke sitt engasjement på klubbutvikling.

– Hvis forbundet skal få frem flere toppidrettsutøvere trenger vi flere gode klubber med virksomhetsplan og sportslig plan, og med tillitsvalgte som innehar kompetanse innen idrettsorganisering. Ikke minst må trenerne i klubbene ha kompetanse på talentutvikling.

Jacobsen understreker også at landets satsende wushu-talenter vil få god oppfølging også i fremtiden.

– Når det gjelder talentutvikling har forbundet akkurat igangsatt prosjektet «Neste Generasjon», hvor talenter vil få oppfølgning av klubbtrener i samarbeid med sportsavdelingen i forbundet. Når det gjelder internasjonale mesterskap fremover må utøvere med ambisjoner om å delta kvalifisere seg, i henhold til gjeldende krav.

 

Emne: ,