VM i muay thai nærmer seg, Oliver varmer opp i Asia!

Publisert 24.04.2024
Redigert 25.04.2024

Veien er lang fra sølvbyen Kongsberg til Lionheart Muay Thai Camp, idyllisk plassert i nærheten av stranda i Koh Samui, Thailand.

Imidlertid har denne reiseruta blitt en slags pendlervei for 20 år gamle Oliver Mathias Kongsgård Hansen. Oliver ble historisk da han som første norske muay thai – utøver tok medalje (bronse) under VM i Abu Dhabi 2022. Noen måneder før hadde han klatret helt i finalen i EM i Istanbul og returnerte til sølvbyen med nettopp, sølv. Ikke dårlig gjort av en som nettopp hadde lagt vekk russedressen. Nå er han igjen tilbake i Thailand for å finpusse kropp og sinn før verdensmesterskapet i Athen, Hellas i begynnelsen av juni.

Oliver Hansen tok gull i NM allerede i 2021. Til venstre trener Nong Bee, til høyre pappa Tommy Hansen. Foto: Privat

Jeg kastet meg på telefonen til Smilets land og traff Oliver mellom de to siste av i alt tre daglige treningsøkter. Han forteller at han starter dagen med å løpe ei mil i varmen, før de to siste øktene er teknikk og sparring. Når det nærmer seg VM, vil det bli mindre intensitet og mer fokus på teknikk og forbrenning. Under forestående mesterskap skal han konkurrere i  – 81 kg, han har tidligere også konkurrert i  – 75 kg. men forteller at det stadig blir vanskeligere å komme seg ned dit. Videre har listene blitt lagt ut slik at Oliver og teamet vet hvem som stiller og hvordan motstanden kommer til å se ut. «Det er mye biff, og en av de er på nesten to meter», er den enkle analysen han deler med oss, tilsynelatende uberørt og tilforlatelig rolig. Selv er han 1.87 cm høy. Han legger til at det er en del gode boksere blant konkurrentene, nyttig kunnskap under forberedelsene som gjøres før VM braker løs. Kampsporten muay thai, kjent som «the art of eight limbs», utøves ved hjelp av både føtter, legger, knær, armer og albuer, så det kan være avgjørende research å vite hvor motstanderen har sine preferanser.

 

Under det ett måneders lange oppholdet på Lionheart Muay Thai Camp blir han trent av den anerkjente Adisak Duangyai, eller Nong Bee som han kalles (Lille B på thai). Bee er selv å finne i boka «123 greatest muay thai fighters of Thailand» (scroll ned på lenken for en kort bio). Han var i noen år bosatt på Kongsberg, som deleier og hovedtrener på klubben der en 8.klassing ved navn Oliver en dag tuslet inn døra med fetteren sin og ville teste kampsport. Resten er historie.

Oliver og Nong Bee viser følelser under EM i 2022. Foto: Brandon Moen.

 

Til VM følges Oliver av trener Eirik Digre og Frederic Solberg som fungerer som lagleder. Eirik har erfaring som trener siden tidlig på 90 – tallet og underviser i både MMA og muay thai. Noen kjenner han kanskje fra TV-produksjonen “Norges Beste Fighter”. Frederic er fysisk trener og tilhører IL Skrim som er klubben som nylig tok Muay Thai – klubben S. Sornshinga under sine vinger. Det er her Oliver har gått fra å være helt midt på treet i fotball, basket, håndball og snowboard til å bli kampsportutøver i verdensklassen.

Vi krysser fingrene og ønsker lykke til med forberedelsene mot VM!

Følg gjerne med på Oliver sin reise ved å klikke på Instagram.