Wushu-Kungfu

Informasjon om uttak til landslag i wushu (kungfu) og hva dette innebærer

Utøvere som ønsker å representere Norge i offisielle mesterskap som EM, VM, World Games, Universiaden og ev. OL må kvalifisere seg gjennom krav fra Norges Kampsportforbund og International Wushu Federation.

Stevnetrapp for landslag

Stevnetrapp for utvikling

For norske utøvere er det kun mulig å kvalifisere seg til EM og VM-deltakelse gjennom toppresultater i åpne internasjonale konkurranser som utlyses på kampsport.no som kvalifiseringsstevne. Kun konkurranser med IWUF-godkjente dommere vil bli valgt ut, så utøver kan vise at man presterer på internasjonalt nivå. I tillegg kreves det at utøverne tilfredsstiller spesifikke fysiske krav. Oversikten over disse fysiske kravene finnes nederst på siden.

Dersom man ønsker å delta i et internasjonalt stevne som kvalifisering til EM/VM, men dette ikke er utlyst på kampsport.no, kan man ta kontakt med post@kampsport.no for å sjekke om dette er et godkjent kvalifiseringsstevne. Grunnregel for at stevnet skal være godkjent er at hoveddommer må ha aktiv dommerlisens i IWUF.

Når man er tatt ut til et EM eller VM er man å regne som offisiell landslagsutøver for Norges Kampsportforbund det inneværende året, og man må kvalifisere seg på nytt gjennom gjeldende uttakskrav påfølgende år. Det kreves at alle utøvere på landslag stiller på treningsleire og samlinger i regi av forbundet.

Økonomisk modell

Krav for deltakelse
1) Utøvere kvalifiseres gjennom å få over 8,50 poeng i et åpent internasjonalt mesterskap i samme klasse de ønsker å delta i EM/VM, samt beståtte fysiske krav for landslagsutøvere.
1b) Sanda-utøvere må ha vunnet minst to kamper i internasjonale stevner i inneværende sesong, og ha vunnet seneste arrangerte konkurranse i Norge, de må også ha deltatt på minst én landslagssamling med Sverige.
Egenandel
2) Kampsportforbundet bestiller tur og reise samlet for hele landslaget, vi velger rimeligste transportalternativ, og mellomste klasse på hotell. Kostnadsramme på dette er fra 8-15 000,- per utøver, avhengig av hvor i verden mesterskapet arrangeres.
3) Utøvere legger selv ut for helseattest og ev. visum, mens forbundet står for reiseforsikring av sine utøvere.
4a) Utøvere som får plassering på øvre halvdel av resultatlisten vil få dekket reise, helseattest, visum og opphold av forbundet (er det 25 i klassen, må man være topp 12, er det 8 i klassen må man være topp 4 f. eks.).
4b) Utøvere som plasserer seg på nedre halvdel av resultatlisten må betale alle utgifter selv.
*4c) Unntak fra regelen over gjelder dersom det er 5 i en klasse og utøver vinner bronsemedalje, eller om utøvers plassering kvalifiserer til OL/World Games, selv uten å være rangert på øvre halvdel.

 

Det å representere Norge i et EM eller VM er stort, og for de som kommer dit vil de sitte igjen med opplevelser og minner for livet. Wushu er en stor internasjonal idrett med et høyt sportslig nivå, noe man må oppleve på kroppen for å forstå.

Norges Kampsportforbund tar kun ut landslagsutøvere til de offisielle moderne konkurransegrenene innen wushu, dette gjelder følgende klasser:

Sanda (fullkontakt kamp)

 • Junior herrer 15-17 år: -48, -52, -56, -60, -65, -70, -75 og -80 kg
 • Junior damer 15-17 år: -48, -52, -56 og -60 kg
 • Senior herrer 18-34 år: -48, -52, -56, -60, -65, -70, -75 og -80, -85, -90 og +90 kg
 • Senior damer 18-34 år: -48, -52, -56, -60, -65, -70 og -75 kg

Taolu (oppvisning)

 • Kadett gutter 13-15 år: Internasjonal/Guiding Changquan, Nanquan, Taijiquan + våpen
 • Kadett jenter 13-15 år: Internasjonal/Guiding Changquan, Nanquan, Taijiquan + våpen
 • Junior herrer 16-18 år: Internasjonal eller nandu Changquan, Nanquan, Taijiquan + våpen
 • Junior damer 16-18 år: Internasjonal eller nandu Changquan, Nanquan eller Taijiquan + våpen
 • Senior herrer: Akrobatisk (nandu) Changquan, Nanquan, Taijiquan + våpen
 • Senior damer: Akrobatisk (nandu) Changquan, Nanquan, Taijiquan + våpen
 • Senior herrer: Tradisjonelle grener, per 2019 Xingyiquan og Shuangdao
 • Senior damer: Tradisjonelle grener, per 2019 Baguazhang og Shuangjian
 • Junior og senior herrer: Duilian (lagkamp 2-3 personer)
 • Junior og senior damer: Duilian (lagkamp 2-3 personer)

Tradisjonelle og indre/tai chi stiler, samt qingda (semikontakt kamp)

Utøvere som ønsker å stille i tradisjonelle mesterskap og indre stiler (f. eks. Tradisjonell Kung Fu EM eller Taiji EM) kan gjøre dette gjennom sine respektive klubber i forbundet. Man vil da fortsatt representere Norge, men ikke et offisielt landslag og deltakelse vil være til selvkost da disse klassene ikke er olympisk godkjent av IOC, ergo ikke internasjonal toppidrett. Utøvere med fartstid på ordinære landslag kan søke forbundet om økonomisk støtte til å delta i tradisjonelle og indre mesterskap dersom dette kan være hensiktsmessig for videre utvikling innen de moderne konkurransegrenene.

 

Relaterte linker

Fysiske uttakskrav: Wushu