Aktivitet er mer enn bare stevner: Bergen Aikidoklubb satser på seminarer

Publisert 31.08.2019

Av Norges Kampsportforbunds medlemsklubber er det langt fra alle som deltar i, eller arrangerer konkurranser. Heldigvis er ikke konkurransedeltakelse en forutsetning for å skape gode klubbarrangementer, og mange av våre klubber opplever det å holde seminarer som en vitamininnsprøytning for miljøet. Én av disse klubbene er Bergen Aikidoklubb, som denne høsten fortsetter sin tradisjon som seminarvertskap.  

Bergen Aikidoklubb ble stiftet i 1987, og har siden oppstart vært aktive som seminararrangør.

– Det å arrangere seminarer er en fantastisk måte å utvikle seg på innen sin idrett. Man får en en intensiv treningshelg, samtidig som vi møter nye mennesker i miljøet, forteller Steffen Brandsnes Wikan i Bergen Aikidoklubb.

Aikido er grunnlagt av Morihei Ueshiba (1883-1969), og er en særegen treningsform og kampkunst. Her jobber Gaute Lambertsen med en deltaker på tidligere seminar. Foto: Bergen Aikidoklubb

Wikan understreker at seminarer også er et utstillingsvindu for de mindre kampidrettene.

– Siden aikido ikke er den største av kampidrettene er seminarene våre alltid en gylden anledning til å skape interesse for miljøet vårt og hva vi holder på med.

Ikke komplisert

Wikan forteller at klubben opp igjennom årene har erfart at seminararrangering blir hva klubben velger å gjøre ut av det. Høstens første seminar med Gaute Lambertsen, 5. dan, i september blir eksempelvis ikke et krevende arrangement.

– Organiseringen rundt seminarene våre er ikke kompliserte. Seminaret med Lambertsen er heller ikke stort – vi skal enkelt og greit trene i vår egen dojo, som har et matteareal på ca. 90 kvadratmeter.

På et areal som tilsvarer en leilighet skal det altså trene 30 stykker samtidig.

– Det kan være trangt om plassen, så vi må alltid være observante med tanke på hvor vi kaster hverandre, og hvor vi faller. Men hovedfokuset i kampsport er jo tross alt det å følge med – enten det er på motstanderen eller hvilken teknikk sensei viser, forklarer Wikan.

Utvikle kjennskap til idretten

I tillegg til å bidra positivt til klubbmiljøet er seminarer gull verdt som faglig påfyll for medlemmene. Bergen Aikidoklubb understreker viktigheten av å bruke seminarene strategisk for å utvikle medlemmenes kunnskap om idretten. Seminarer kan også gi medlemmer sjansen til å tilegne seg kunnskap fra utlandet, noe september-seminaret med Gaute Lambertsen er et godt eksempel på.

– Gaute har bodd 20 år i Japan, hvor han de siste 11 bodde i Tokyo og trente daglig på Aikidohovedkvarteret i Tokyo. Her trente med en rekke forskjellige instruktører. Aikido i Norge er heldige som har fått Gaute tilbake med masse erfaring og tanker om treningsmetodikk vi nyter godt av, og vi i klubben ser frem til arrangementet, forklarer Wikan.

– Gaute har så absolutt fortsatt et snev av japansk kultur i seg, siden han lærte seg språket og ble godt integrert. På ti timer trening i løpet av en helg snakker han veldig lite. Han rører derimot mye på seg, og enda mer på sine treningspartnere – og på middag etter trening sitter gjerne praten løst.

Besøk fra andre klubber

Bergen Aikido er opptatt av god dialog og godt samarbeid mellom klubbene for å avholde gode seminarer. Særlig viktig er dette for de mindre idrettene.

–  Seminaret med Lambertsen i september er et seminar vi holder jevnlig, og godt samarbeid over tid har bidratt til at vi også denne gangen får besøk fra flere klubber i Oslo, fra Haugesund og Stavanger. Vi øker deltagelsen, og får derfor flere å trene med og flere å lære av. Deltagerne på våre seminarer kan være alt fra 16- til 70 år, og det er fullt mulig å inkludere både høyt graderte på samme seminar, forteller Wikan.

Høsten blir ingen rolig periode for Bergens-klubben: Allerede i november arrangerer klubben nasjonal samling med kyu- og dan-graderinger og seminar med Bjørn Eirik Olsen, 7. dan shihan.

Hvis din klubb har lyst til å arrangere seminar, og ønsker tips og råd om hvordan man får til et best mulig arrangement kan du kontakte arrangementsavdelingen i Norges Kampsportforbunds administrasjon.

Se video fra tidligere aikido-samling her!

Emne: