Oppskriften på VM-medalje

Publisert 30.11.2014
Redigert 17.10.2016

Vi har pratet med sølvvinner i karate-VM, Gitte Brunstad og hennes klubbtrener, Geir Henriksen. For hva er egentlig oppskriften på å bli blant verdens beste karateutøvere?

Landslagsutøver Gitte Brunstad er 23 år og i november tok hun andreplassen i VM i karate i Bremen. For hele ti år siden tok hun sin første internasjonale medalje og har en ellers imponerende merittliste. Fra hun var ni år har hun trent i Mizuchi karateklubb og gir mye av æren for sine prestasjoner til klubben.

Sterk vilje og økonomisk støtte

Hovedinstruktør i Mizuchi Karateklubb og Gittes trener gjennom mange år, Geir Henriksen, har flere tips om hvordan man kan bli blant de beste karateutøverne i verden

– Klubben har bidratt mye til at Gitte har nådd så langt. I tillegg er Gitte er en spesiell person og utøver som stiller store krav til seg selv, forteller treneren.

For å bli god mener Henriksen det er avgjørende å være dedikert og virkelig ønske å bli best. Men faktorer utenfor personlig innsats spiller også inn på utvikling og resultater, det koster tid og penger å bli god

– Du må ha trenere som besitter de nødvendige kunnskapene og som er stand til å overføre disse kunnskapene. Du må også ha foreldre, en klubb og etter hvert et forbund som støtter deg økonomisk. Dessuten må en personlig være villig til å sette av den tiden og de kreftene det tar å oppnå resultater, sier Henriksen som selv blant annet har tatt trenerutdanningen til NKF.

En smart fighter

Gitte Brunstad hadde sitt første møte med kampsport i USA da hun var med på et kurs i karate og jujutsu. Da hun og familien flyttet tilbake til Norge startet hun i Mizuchi Karateklubb og det var der hun fikk lære konkurransekarate.

På spørsmål om hvordan hun har nådd så høyt nivå i sin idrett svarer sølvvinneren at det er en kombinasjon av flere ting og nevner klubbtreneren

– Jeg har fått god oppfølging i klubben der jeg har en coach som er veldig god på det taktiske. Han har lært meg mye om det å lese motstanderen og legge opp egne strategier ut fra motstanders svakheter og egne styrker.

Hun forteller at arbeidet som er gjort i klubben har gitt henne et veldig solid grunnlag og lært henne å få et blikk for spillet og bli en smart fighter.

– I tillegg har det at jeg er på landslaget gitt meg muligheten til å trene med andre på høyt nivå. Det har gjort at jeg har kommet i veldig god fysisk form og fått terpet mye på teknikk, sier Brunstad.

I tillegg erfarte hun i VM at åpenhet og god kommunikasjon med landslagstreneren hjalp henne mye med å få kontroll på nervene som ofte melder seg i forkant av store mesterskap. Hun forteller at god mental forberedelse var avgjørende for det gode resultatet.

Klubben som fostrer landslagsutøvere

Gitte Brunstad er ikke første landslagsutøver som kommer fra Mizuchi Karateklubb, det har vært flere opp gjennom årene. Geir Henriksen som er grunnlegger av klubben, hovedtrener og leder mener dette har en god forklaring

– Klubben satser på konkurranser og har systematisert alt som har med konkurransekarate å gjøre. Vi har et system som er blitt justert og forbedret gjennom mange år. Mange klubber har et tradisjonelt graderingssystem, men det er få som har et konkret system rundt konkurransekamp slik vi har.

Gjennom tiden har Mizuchi hatt medaljevinnere i junior EM, junior VM, senior EM og senior VM. I tillegg prydes klubbens premiehylle av 19 kongepokaler, 22 nordiske mesterskapsgull og 350 NM-medaljer. Dette tyder på at noe gjøres riktig i Mizuchi Karateklubb som ble stiftet i 1977.

Inspirasjon og kunnskap fra utlandet

– Vi søker kunnskap i utlandet ved å reise på mange stevner, leirer og samlinger i utlandet. I alt reiser våre utøvere på rundt 15 utenlandsturer i året. Jeg ser at landslaget også begynner å gjøre dette, og det synes jeg er positivt, sier Henriksen, som selv har vært en dyktig karateutøver.

Klubben har også fått kunnskapsrike utenlandske personer til Norge. Senest i forrige måned fikk Mizuchi besøk av strateg og systematiker på kampkarate, Antonio Oliva Seba. Mange klubber i området ble invitert til å delta, men kun fem-seks klubber sendte representanter

– Det er synd at de lar en slik sjanse gå fra seg og jeg tror inspirasjon og kunnskap fra utlandet gjør at vår klubbs utøvere ligger langt fremme på konkurransefronten.

Gitte Brunstad (t.v) og landslagsvenninne Maria Roll fikk en varm velkomst av klubbtrener Geir Henriksen da de landet på norsk jord etter Verdensmesterskapet. Foto: Mizuchi Karateklubb

Gitte Brunstad (t.v) og landslagsvenninne Maria Roll fikk en varm velkomst av klubbtrener Geir Henriksen da de landet på norsk jord etter Verdensmesterskapet. Foto: Mizuchi Karateklubb

 

Godt miljø for konkurranse og bredde

For å få frem gode utøvere er det viktig med godt miljø i klubben. Gitte Brunstad kan fortelle at Mizuchi har nettopp dette

– Jeg synes vi har gode verdier i klubben. Der er det fokus på å se hver person som et enkeltindivid og å finne hver enkelts styrker og spesialiteter. Det er veldig viktig å føle seg sett som utøver. I tillegg er vi gode på det sosiale.

Leder Henriksen forteller at de er avhengige av aksept hos alle klubbens medlemmer for å kunne satse på konkurranse. I klubben er det rundt 15 % av deltakerne som ønsker å drive med konkurransekarate. Dette er et ganske høyt tall sammenlignet med karate-Norge generelt, men det er likevel 85 % av medlemmene som ønsker å trene karate uten konkurranse som mål.

– Vi er en ikke-profittklubb og pengene skal gå tilbake til medlemmene. Siden vi har en uvanlig sterk satsning på konkurransebiten er vi avhengig av aksept fra de resterende medlemmene, siden de er med på å betale for konkurransesatsningen. I tillegg må foreldre være villige til å støtte, sier Henriksen.

VM og planen fremover

Alt i alt er han ikke overrasket over Brunstads prestasjoner i VM

– Gitte har de siste to årene vært i verdenstoppen. Hun har vært i tre verdenscupfinaler og tre bronsefinaler i Premier League. Hun tok også medalje i junior-EM for fem år siden. Så for meg og de andre i klubben er det ikke noen bombe at Gitte kommer til en VM-finale. Og det er en stor prestasjon, avslutter en stolt klubbtrener.

Verdens nest beste karateutøver i 2014 skal ikke hvile på laurbærene, men har den videre planen klar

– Planen fremover er å kvalifisere meg til European Games, som er nesten som et europeisk OL. Mesterskapet er i Baku i juni 2015. For å nå dette målet må jeg prestere i EM. Å gjøre det bra i VM i 2016 er mitt neste mål deretter, sier sølvvinneren Gitte Brunstad.

Foto: Alizee Agie fra Frankrike mot Gitte i VM-finalen -68 kg. Foto: CARMEN JASPERSEN/AFP/Getty Images.

Alizee Agie fra Frankrike mot Gitte i VM-finalen -68 kg. Foto: CARMEN JASPERSEN/AFP/Getty Images.