Sportssjefen ser lyst på taekwondo-fremtiden

Publisert 04.08.2023

Brev fra Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund

Selv om det internasjonale nivået innen taekwondo stadig blir mer krevende og ressursintensivt, ser vi heldigvis nye lovende talenter dukke opp. Vi bør imidlertid utvise forsiktighet med å utpeke dem som håp i denne tidlige fasen, men allerede nå finnes det flere taekwondoutøvere som har utmerket seg og som vi med spenning vil følge i tiden som kommer.

Blant dem finner vi Amina Hammich fra Grorud Taekwondoklubb, som juniorutøver vant medaljer i fjorårets EM og VM og også kvalifiserte seg til VM og European Games. Dessverre ble hun rammet av en skade, men er nå på vei tilbake til toppformen.

Alexander Plaipetch-Unes fra Tøyen Taekwondoklubb er en annen lovende juniorutøver som har sikret seg medaljer i flere store internasjonale konkurranser og har kvalifisert seg til junior-EM og U21-EM senere i høst.

Vi kan heller ikke glemme Thea Thea Wågsæther fra Tveita Taekwondoklubb, som har utmerket seg med medaljer i flere store internasjonale konkurranser. Hun har kvalifisert seg til junior-EM og U21-EM senere i år, og konkurrerer i kvinneklassen -68 kg.

I tillegg har vi kadettutøveren Sarah Femer-Pedersen fra Elvebyen Taekwondoklubb, som er kvalifisert til kadett-VM og kadett-EM senere i år.

Disse dyktige taekwondoutøverne representerer Norges nye generasjon av potensielle mestere, og vi ser frem til å følge deres utvikling og prestasjoner på den internasjonale arena.

Poomsae

I taekwondoens mønsterdel har det blomstret frem en gruppe lovende kadetter og juniorer, som trener og utvikler seg hver eneste dag under veiledning av deres dyktige klubbtrenere.

Blant disse lovende individene finner vi kadettene Liam Sky Lumban fra Oslo Nord, Annie Wicklund og Kajsa Gahre Fjeld fra Østerås Kampkunstklubb, samt juniorene Aksel Olufsen Lereim fra Østerås Kampkunstklubb, Jens Grambo Gundersen fra Oslo Nord, og Josefin Jordahl fra Østerås Kampkunstklubb.

Gjennom et stadig tettere samarbeid med taekwondo WT-seksjonen og klubbene har målet blitt satt for å arrangere flere utviklingssamlinger rundt om i landet. Hensikten er å skape et gnistrende utviklingsmiljø innen taekwondo, slik at vi kan frembringe enda flere ambisiøse kadetter og juniorer som er klare til å ta satsningen mot nye høyder. Hvis det finnes noen taekwondoutøvere som ønsker å bli en toppidrettsutøver innen poomsae kan de ta kontakt med landslagstrener Ky Tu Dang, send en e-post til post@kampsport.no så videreformidler vi kontakt.

Satsing mot toppen

Ambisjoner om å bli en toppidrettsutøver innen taekwondo kommer ikke uten anstrengelser. Det er ingen snarvei til suksess. Det er bare hardt og målrettet arbeid, dag etter dag, gjennom mange år etter utviklingstrappen. Når det gjelder poomsae, har utøverne en unik fordel sammenlignet med kamp, da de kan trene så mye de vil, hvor de vil, for å utvikle sitt potensiale uten behov for sparringspartnere på høyt nivå. Likevel, for de som konkurrerer i par og synkron, kreves det en betydelig mengde samtrening for å oppnå medaljer.

Utfordringen med å oppdage og utvikle toppidrettsutøvere i taekwondo er enorm. For det første er taekwondo en imponerende verdensomspennende idrett med over 70 millioner utøvere i 213 nasjoner. Taekwondo har flere medlemsnasjoner en fotball.

Taekwondo har introdusert Grand Prix, der kun de beste i verden kan delta. Dette betyr at utøverne må delta i utallige samlinger og internasjonale konkurranser for å sanke poeng og få muligheten til å delta i Grand Prix. Dette krever store ressurser både for utøverne og klubbene.

Selv om poomsae foreløpig ikke er inkludert i Grand Prix-programmet, har det blitt innført rankingpoeng, som krever at utøverne deltar i flere internasjonale konkurranser for å opparbeide seg poeng. Imidlertid arbeider WT med å få beach taekwondo med som ny OL-idrett.

Det andre essensielle elementet for å lykkes som en toppidrettsutøver er at talentet selv brenner for denne lidenskapen og at de foresatte støtter satsningen fullt ut. Ikke minst må utøveren ha en klubb som støtter og oppmuntrer utviklingen, samt trenere med den nødvendige kompetansen til å utvikle talentene i tråd med forbundets utviklingsplan, som kan leses i sin helhet her.