Norske medaljer i Sofia Open

Publisert 08.03.2022

Sofia Open har gjennom de siste ni årene etablert seg som et populært stevne på kalenderen både for fulltidsutøvere og konkurranseorienterte klubber. Norske Kristian Borgen og Richard Ordemann tok medaljer i årets utgave av stevnet.

Sofia Open ble arrangert fra 4.-7. mars. Det norske fulltidslandslaget i taekwondo deltok, i tillegg til flere klubbutøvere.

G2-stevne grunnet korona

I år ble Sofia Open arrangert som G2-stevne.

– I tidligere år har Sofia Open blitt avholdt som G1-stevne, men i år har alle G1-stevner fått G2-status. Dette ble besluttet i fjor, og er en konsekvens av færre stevner i 2020 og 2021 grunnet korona. Nå ønsker man altså internasjonalt å motivere utøverne til å reise ut på internasjonale konkurranser igjen, og lokker dermed med flere G2-stevner og dermed flere rankingpoeng, opplyser Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

– Kunne gått begge veier

Av den norske troppen utmerket landslagsutøverne Richard Ordemann (27) og Kristian Storsul Borgen (18) seg.

Kristian Borgen ble en del av landslaget i fjor, etter flere gode sesonger på kadett- og juniornivå. Borgen har, i likhet med resten av verdens idrettsutøvere, hatt begrensede muligheter for konkurranse de siste to årene, men viste i Sofia at han brukt tiden på godt treningsarbeid, og endte opp med en imponerende bronsemedalje.

– Kristian slo mexicanske Brandon Plaza Hernandez i kvartfinalen, noe som kan beskrives som en skikkelig «skrell»: Plaza Hernandez er ranket på 6 plass i verden og tok sølv i VM i 2019. Dette er den beste utøveren som Kristian har slått hittil i karrieren, og resultatet lover svært godt både med tanke på veien mot Paris-OL, og ikke minst muligheten til å kvalifisere seg til Grand Prix.

Etter kvartfinalen gikk Borgen en jevn semifinale mot spanske Adrián Vicente, ranket som nummer 4 i verden. Dessverre endte semifinalen med et knepent 7-8-tap for Borgen, som allikevel sa seg fornøyd med bronsemedaljen.

– Jeg er fornøyd med dagen, selv om jeg føler at semifinalen kunne ha gått begge veier. Det var også en god opplevelse med Ramos, som coachet meg for første gang.

Bekreftet formen

Av de norske utøverne bekreftet også Richard Ordemann formen ved å gå hele veien til finalen. Ordemann tok i februar en imponerende bronsemedalje i det store Presidents Cup-stevnet  i Albania, og fortsatte å vise seg frem i Sofia.

– I både kvart- og semifinalen imponerte Richard med henholdsvis 23-7 og 11-3 seire. I finalen møtte han italienske Simone Alessio – som han også møtte i Presidents Cup-semifinalen, hvor han tapte. Alessio tok VM-gull i -74 kilo-klassen i Manchester i 2019. Også denne helgen ble Alessio for sterk, men denne gangen var Richard nærmere enn i Presidents Cup, og tapte med minst mulig margin: På Golden Point. Richard viser at han er under kontinuerlig utvikling, og at samarbeidet med nye trenere har gitt inspirasjon i satsingen, avslutter sportssjef Jacobsen.