Tårevåt para-debut for karate

Publisert 29.09.2022
Redigert 11.01.2024

Med prosjektet «Indkludering av barn med Downs syndrom på karate-stevner» mottok Sarpsborg Karateklubb kr 500 000,- i støtte under Stiftelsen Dam sin tildeling av midler til helsefremmende prosjekter. Under helgens Østlandscup i karate ble det for første gang avholdt egen kata-klasse for para (downs syndrom og cerebral parese).

Les mer om Stiftelsen Dam og hvem som fikk tildelt midler for helse høst 2021 her.

Glade for å bli sett

Hovedinstruktør og pioner for prosjektet, Juan Guillermo Lopez, forteller at han først og fremst er glad for at disse barna nå blir sett.

– Vi startet faktisk med egne treninger for barn med Downs syndrom før koronapandemien. Jeg holdt selv timer for disse barna på deres lokale skole og etter hvert tok vi de også inn som en del av barnetreningen i klubben. Dette har gitt også de andre barna mye og vi ser de tar et ekstra ansvar og har mye omsorg for barna med Downs syndrom. Når vi fikk mange nok startet vi også en egen Downs-gruppe, sier Lopez.

Gruppen trener nå kata hos Sarpsborg Karateklubb to ganger i uken og to utøvere ble i helgens stevne historiske som de første para-utøverne i karate: Vasilije Spasojevikj (cerebral parese) og Noah Karlsøen (downs syndrom).

Imponerte den nye para-konsulenten

Bryting, boksing og kampsport sin nye para-konsulent Emilie Kristiansen kunne fortelle om rørende scener i Drammen.

– Det var stor spenning blant parautøverne, foresatte og trenerteamet før start. Para-karaten ble innledet med en åpningstale av karateseksjonens Nils Peter Just. Da utøverne gikk på gulvet ble det stille i hallen, og de andre aktivitetene var midlertidig stoppet. Utøverne gikk først en prøverunde, før de gikk på gulvet offisielt med dommere. Det ble et sterkt øyeblikk med jublende applaus begge rundene og mange tårevåte øyne, hos meg selv inkludert. Jeg ble utrolig imponert over de to guttene sin gjennomføring, og samholdet i Sarpsborg Karateklubb. Det var et øyeblikk som strålte idrettsglede og mestring fra både utøverne og trenerteamet, sier Kristiansen.

Hun håper nå at andre klubber og aktører kan bli inspirert av utøvernes glede, prosjektet og trenerteamet sitt engasjement, samt se viktigheten av para-karate som en inkludert del av karatestevner.

Tar imot flere medlemmer

Trener Juan Lopez fra Sarpsborg KK

Juan Lopez i Sarpsborg Karateklubb sier at de har plass til flere elever med downs-syndrom. Er du interessert? Ta kontakt med Juan på telefon 918 87 581 eller e-post elsolalumbra2003@yahoo.no.

Ønsker din klubb å utvide tilbudet og ta imot para-utøvere, men ikke vet hvordan dere skal komme i gang?
Ta kontakt med para-konsulent Emilie Kristiansen på 478 10 904 eller emilie.kristiansen@nif.idrett.no.

 

Vi gratulerer utøverne, trenerne og Sarpsborg Karateklubb, og lykke til i treningen frem mot NM 22. oktober.