Endringer på karatelandslaget
Publisert 20.12.2020
Sportsavdelingen ønsker å informere om endringer på fulltidslandslaget i karate fra og med nyttår.
I høst gikk totalt fire utøvere inn på fulltidslagene i karate og taekwondo: Sebastian Thune og Milos Pilipovic tok steget ut som fulltids taekwondo-utøvere, mens Mariam Skogland og Annika Sælid ble en del av landslaget i karate. Fra oppstart i september har de nye utøverne hatt en prøveperiode på 6 måneder, for å gis anledning til å vurdere om en langsiktig karriere som toppidrettsutøver er noe de ønsker å satse for fullt på.
Alle utøverne har som en del av prøveperioden denne høsten vært en del av landslagsskolen. Landslagsskolen er et prosjekt utarbeidet i samarbeid med Olympiatoppen, hvor utøvere har fått en introduksjon til tilværelsen som toppidrettsutøvere.
Krevende rammebetingelser
Mariam Skogland og Annika Sælid har nå besluttet å trekke seg fra landslaget halvveis i prøveperioden.
– På grunn av korona opplever mange utøvere det som utfordrende å motivere seg. Utøvere som studerer ved siden av kan få smaken på en annen tilværelse, og kjenne på et ønske om å ta andre valg for fremtiden. I tillegg er rammebetingelsene for mange idretter – inklusive våre – krevende. Man må leve under fattigdomsgrensen, og når man må trene to ganger daglig blir det ikke tid til så mye annet enn idrett. Selv om man vinner medaljer i store internasjonale konkurranser i kampsport mottar man hverken pengepremier medieoppmerksomhet eller betydelige sponsormidler, som i mange andre idretter. Alle disse faktorene påvirker motivasjonen, og enkelte utøvere finner derfor ut at de ønsker en annen tilværelse, forteller Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.
Takker for muligheten
Annika Sælid oppgir også mangel på motivasjon som hovedgrunn til at hun tar farvel med toppidretten.
– Allerede før jeg ble en del av fulltidslandslaget slet jeg en del med motivasjonen min. Jeg kom frem til at jeg ikke ønsket å ha toppidrett som hovedbeskjeftigelse, men heller ha karate som hobby. I denne tunge tiden vi er inne i har jeg fått mer tid med familie, venner og bekjente. Jeg har brukt denne tiden til å virkelig tenke på hva jeg ønsker, og hva jeg vil gjøre videre i livet. Dessverre fant ikke det å være en toppidrettsutøver en plass blant tankene mine. Jeg er kjempetakknemlig for at landslagsledelsen så et potensiale i meg og ga meg muligheten til å drive med idretten på toppnivå, samt å studere ved siden av, sier Sælid.
Også Mariam Skogland forteller at mangel på motivasjon ligger bak avgjørelsen om å trekke seg fra landslaget.
– Avgjørelsen skyldes en mangel på den motivasjonen man trenger for å drive med toppidrett. Dette valget var ikke lett, og er noe jeg har tenkt på en stund. Avgjørelsen har også en sammenheng med den vanskelige koronaperioden, sier Skogland, som også takker forbundet for muligheten.
– Vi har respekt og forståelse for Annika og Mariams beslutning om å trekke seg, samtidig som vi vil savne dem som en del av landslagsfamilien. Vi ønsker dem lykke til i sine nye tilværelser, og takker for innsatsen de har nedlagt gjennom høsten, avslutter Jacobsen.