WUSHU

Publisert 30.05.2012
Redigert 09.07.2018

Wushu er en gammel kinesisk kampkunst som kan bli OL-gren fra 2020.

Wushu kan spores helt tilbake til 3000 f.Kr., og er Kinas nasjonalsport. Innen wushu finnes to hovedretninger; den klassiske som inneholder rundt 500 ulike stilarter, og den moderne som er tilpasset som konkurranseidrett.

WUSHU OG KONKURRANSER

Kampsporten er anerkjent av IOC som olympisk idrett, men står ennå ikke på OL-programmet. Under OL i Beijing 2008 inngikk wushu i det offisielle kulturprogrammet. Som konkurranseidrett er wushu i dag inndelt i to hovedgrener; taolu (mønster) og sanshou (kamp).

  • Sanshou: Fullkontaktkamp hvor to utøvere konkurrerer mot hverandre med slag, spark, grep og nedlegginger. Det finnes 11 vektklasser for herrer, og tre for kvinner. Kampen består av tre runder á to minutter på en matte/plattform som er 8 x 8 meter. Utøveren som vinner to runder, vinner kampen. Utøverne tildeles 3, 2, eller 1 poeng ut fra hvor avanserte teknikkene deres er.
  • Taolu: Oppvisningsidrett hvor utøveren viser Wushu-teknikker med akrobatiske momenter med og uten våpen, på en matte som er 14 x 8 meter. Utøveren får poeng etter vanskelighetsgrad, rytme og koreografi. Annethvert år arrangeres det EM og VM i taolu.

I Norge har NKF relativt nylig startet opp med wushu-konkurranser. Første offisielle NM ble arrangert 14. oktober 2007 i Bergen. Første offisielle Nordiske mesterskap innen wushu ble arrangert i Oslo 6. mai 2007.

INTERNASJONALE KONKURRANSER

NKF er medlem av European Wushu Federation (EWuF) og International Wushu Federation (IWuF).

EWuF består av 37 nasjoner, og arrangerer EM annethvert år.

International Wushu Federation (IWuF) ble stiftet i 1990 for å videreutvikle wushu som konkurranseidrett. I dag har IWuF 148 medlemsnasjoner, og arrangerer VM annethvert år.

IWuF arrangerer også VM for tradisjonelle kinesiske kampformer.