Norges VM-deltakelse i Indonesia

Publisert 01.11.2015
Redigert 10.10.2015

En norsk deltaker i det offisielle verdensmesterskapet i kinesisk kampkunst - wushu (kung fu)

Kim Andersen Gibson fra Oslo Wushuklubb blir eneste norske bidrag under årets Wushu VM som arrangeres i den indonesiske hovedstaden Jakarta fra 10-18. november.

Dette er den 13. gangen International Wushu Federation (IWUF) arrangerer et offisielt verdensmesterskap for kinesisk kampkunst i oppvisningsgrenen taolu og kampgrenen sanda. I tillegg har IWUF arrangert konkurranser som en del av programmene under OL i Beijing 2008 og ungdoms-OL i Nanjing 2014 for å bli inkludert som fullverdig gren under lekene innen 2024.

Det er ventet ca 1000 utøvere fra 85 nasjoner til årets verdensmesterskap og mediedekningen i de asiatiske nasjonene er stor under det som er den største internasjonale begivenheten i wushu, også kjent som konkurranseidretten innen kung fu. Bl. a. vil IWUF sin «image ambassador» Jet Li være til stede under mesterskapet. Li var selv verdens fremste utøver på 70-tallet med fem kinesiske mesterskapstitler før han ble en superstjerne i filmverdenen med storfilmer både i Hong Kong og Hollywood.

Wushu er med sine 180 millioner utøvere i Kina og 45 millioner utøvere i 141 land, kanskje verdens største kampsport. Wushu har vært en IOC-godkjent idrett siden 2002, men er ikke på selve OL-programmet. I følge Biggest Global Sports er wushu internasjonalt rangert foran både karate og taekwondo.

Norge har tidligere deltatt i tre offisielle wushu VM og har bl. a. to kvartfinaler i kampgrenen sanda som bestenoteringer. Det var også i år tatt ut en sanda-utøver til verdensmesterskapet, men da han takket nei gikk den ledige plassen videre til Gibson som siden sommerens treningsleir med Norges Kampsportforbund i Kina har trent hardt og målrettet inn mot dette mesterskapet, både hos Oslo Wushuklubb og på Olympiatoppen.

Kim Gibson har gjennom en ti år lang konkurransekarriere i oppvisningsgrenen taolu representert det norske landslaget i en rekke EM og VM og vunnet flere åpne internasjonale konkurranser. Han har vunnet seks NM-gull, én Kongepokal og en rekke idrettsutmerkelser fra Oslo Kommune for sine prestasjoner i idretten. Bl. a. har han tre bronse i de tradisjonelle verdensmesterskapene innen wushu og i fjor tok han sin første EM-medalje samtidig som hans elev Milos Joksimovic ble tidenes første norske europamester i wushu.

Det siste året har han vunnet Stockholm Open og ikke minst gull i Beijing International Wushu Competition som var en del av forbundets treningsleir i juli.

Under årets VM deltar han i den nye taolu-klassen xingyiquan for herrer. Da dette er en ny klasse i mesterskapssammenheng er det knyttet stor spenning og usikkerhet til hva man kan forvente, men vi har et optimistisk mål om en topp 10-plassering, noe som vil være en kjempeprestasjon tatt Norges ressurser innen idretten målt opp mot våre konkurrenter i betraktning.

For mer informasjon om Wushu VM i Indonesia 2015, se mesterskapets hjemmeside, hvor det også blir mulig å følge resultater og live TV feed her: 13th World Wushu Championships 2015 Jakarta – Indonesia

NKF Wushu, Kungfu & Taiji ønsker Kim lykke til i mesterskapet!