Til EM i Tradisjonell Wushu

Publisert 11.05.2015
Redigert 27.07.2015

Tre utøvere fra Oslo Wushuklubb skal representere Norge under EM i tradisjonelle grener innen kinesisk kampkunst, i Bulgaria 17.-23.mai. Blant dem er fjorårets EM-vinner, Milos Joksimovic. Med nærmere tusen motstandere fra 30 nasjoner får laget god motstand.

Oslo Wushuklubb blir i år eneste klubb som representerer Norge under Europamesterskapet i tradisjonelle grener innen kinesisk kampkunst. Mesterskapet arrangeres i Stara Zagora, Bulgaria fra 17.-23. mai og det er ventet ca. 1000 utøvere fra 30 nasjoner. Dette er også det europeiske wushuforbundets 30-årsjubileum, så det ventes en storslått feiring i byens kjente amfiteater under åpningsseremonien på selveste 17. mai.

Den norske troppen består av utøverne Milos Joksimovic, Alex Vu og Malena Marisei. Med på laget er lagleder/trener Kim Gibson og Emilio Marisei.

– Vi er veldig fornøyd med den lille, men slagkraftige troppen vi sender nedover nå som består av utøvere med svært gode resultater internasjonalt det siste året. Spesielt er det gledelig at alle disse tre har vært med på forbundets satsningsgruppe fra da denne ble opprettet i desember 2012, forteller lagleder og trener Gibson.

width=167

 

Malena Marisei (13) er et ungt og ivrig talent som tross sin unge alder har gjort flere sterke prestasjoner i Norge og utlandet de siste månedene. Hun har gull fra Oslo Open i 2013, bronse i årets svært tøffe utgave i konkurranse med EM og VM-medaljører og hun er Regionsmester 2014. Internasjonalt tok hun i fjor sine første medaljer da hun vant Stockholm Open før hun tidligere i år tok hjem to gull og en bronsemedalje fra Latvia Open.

Under årets Tradisjonelle Wushu-EM deltar Malena i tre klasser, blant annet i stiler fra det sagnomsuste Shaolin-tempelet hvor det teller 13 deltakere i hennes aldersklasse. Malena er fortsatt veldig ung og lagleder har derfor ikke satt noen resultatmål for henne, men som med alle EM- og VM-utøvere fra Norge er det alltid et mål å nå over åtte poeng.

 

width=210 Alex Vu (23) har de siste fem årene vært blant landets fremste utøvere og nå skal han omsider også delta i et offisielt Europamesterskap. Han er regjerende Norgesmester i tradisjonelle stiler og har totalt ni NM-gull, desidert flest innen norsk Wushu. Internasjonalt har han blant annet tatt medaljer i alle fire Oslo Open som har blitt arrangert (2011, 2012, 2013, 2015), bronse i London Open og to meget sterke skalper med gull og bronse i Baltic Open.

Alex deltar i fire klasser under dette mesterskapet, og han deltar i de største og tøffeste klassene fra Shaolin med våpen. Den tøffeste klassen blir nok såkalt Nanquan (sydlige stiler) som alltid har et svært høyt nivå og som teller 19 utøvere. Han deltar også i lagklassen for koreografert kamp, Duilian med lagkamerat Milos. Siden dette også er Alex sin EM-debut og han stiller i stevnets desidert tøffeste klasser holdes det fortsatt nøkterne mål om over åtte poeng for ham også. Unntaket er i lagklassen hvor håpet er at guttene kan få ut det de leverer på topp internasjonalt nivå under hver trening også i konkurranse, for da vil de være med å kjempe om gull.

 

width=216 Milos Joksimovic (17) debuterte under det langt gjevere ordinære Wushu EM i fjor hvor det konkurreres i såkalte moderne stiler. Her oppnådde han målene om over åtte poeng i alle klasser og han ble i tillegg Europamester under Taiji-delen av mesterskapet. Etter dette mesterskapet har Milos hatt en enorm utvikling fysisk og mentalt, noe som er synlig på selvtilliten. Han utstråler både på konkurranser og oppvisninger klubben blir booket til. Han mottok under fjorårets NM hedersbevisningen gull-løven som beste norske Wushu-utøver, uansett alder og klasse, i år har han også velfortjent mottatt Oslo Kommunes Idrettsstipend.

Med gull i Baltic Open, Latvia Open, Oslo Open og EM de siste årene håper lagleder nå også at minst en av Milos sine fire grener i Bulgaria også vil gi medalje til Norge. Det er spesielt håp om at guttene i lagklassen kan få ut sitt ytterste potensiale.

Flere Europamesterskap i Wushu
Det arrangeres årlige EM i Wushu, det ene såkalte ordinære EM har blitt arrangert hvert partallsår siden 1986, mens det tradisjonelle EM er et nytt konsept som i år arrangeres for tredje gang siden 2011.

Under det ordinære Wushu-EM konkurreres det i de offisielle moderne toppidrettsklassene innen kinesisk kampsport og grenene Taolu (oppvisning) og Sanda (fullkontakt kamp). Moderne Wushu er også godkjent av IOC som olympisk idrett, men foreløpig utenfor det offisielle programmet. Her stiller også alle lands offisielle landslag.

Tradisjonell Wushu-EM har kommet i de senere årene for også å fange opp de som ikke bedriver kinesisk kampkunst som toppidrettsbeskjeftigelse. Et såkalt mosjonist-EM i manges øyne, men som nå virkelig har fått et skyhøyt nivå da også de beste utøverne innen moderne Wushu konkurrerer her. Det konkurreres også her i oppvisningsgrenen Taolu, samt i lettkontakt kamp, Qingda. Tradisjonelle mesterskap er åpne for alle klubber i Europa uten landslagstilhørighet.

Norske EM-bragder
Norge har sålangt vunnet fire offisielle EM-medaljer i Wushu, og etter å ha dratt hjem resultatløse i de tre første Europamesterskapene laget deltok i (2006, 2008, 2010) har nordmenn nå i enkelte klasser klart å etablere seg i toppsjiktet. Dette takket være langsiktig og tålmodig arbeid fra Norges Kampsportforbund, noe som gjør at wushuutøverne også i år reiser til et nytt EM med gode medaljesjanser.

Norske EM-medaljører i Wushu
Milos Joksimovic, Gull (jr) i Taiji Taolu under Wushu & Taiji EM 2014
Jan-Rhoar Skjøndal, Sølv i Sanda under Wushu EM 2012
Tim Nøttveit, Bronse i Sanda under Wushu EM 2012
Kim Gibson, Bronse i Wudang Taolu under Wushu & Taiji EM 2014

Lykke til!