Taekwondo

Publisert 18.05.2015
Redigert 09.07.2018

Fra å være en tradisjonell koreansk kampkunst som ble benyttet i det koreanske militæret, har taekwondo utviklet seg til å bli en olympisk idrett.

Taekwondo er en koreansk kampsport som kom til Norge rundt 1970. Her til lands finnes to hovedretninger: World Taekwondo Federation (WTF) og International Taekwon-do Federation (ITF). De skiller seg fra hverandre både når det gjelder teknikk, mønster og konkurransereglement, og har sine egne seksjoner i NKF.

Slag, spark og blokkeringer er viktige elementer i taekwondo.

VISSTE DU..?

MED OVER 70 MILLIONER UTØVERE I 208 NASJONER ER TAEKWONDO EN AV DE 10 MEST UTBREDTE IDRETTER I VERDEN. BLANT UNGDOM I NORGE ER TAEKWONDO DEN MEST KJENTE KAMPSPORTEN.

TAEKWONDO OG KONKURRANSER

Det er i hovedsak to ulike konkurranseformer i taekwondo: mønster og kamp.

  • Mønster: Utøvere konkurrerer mot hverandre ved enkeltvis å fremføre et innøvd program med taekwondoteknikker. Konkurransen er oppdelt i beltegrader, alder og kjønn. Den som oppnår høyest poengsum, vinner.
  • Kamp: Utøverne konkurrerer direkte mot en motstander. Konkurransen er oppdelt i vektklasser for kvinner og menn. Man konkurrerer tre runder à to minutter. Den som får inn flest treff på motstanderen, alternativt knock-out, vinner kampen.ITF praktiserer semikontakt, mens WTF praktiserer fullkontakt. Det er WTFs konkurranseform som står på OL-programmet.

Hvert år arrangerer NKF offisielt NM i kamp og mønster, hvor det deles ut to kongepokaler til henholdsvis beste dame- og herreutøver. Første offisielle NM i taekwondo ble arrangert i Nadderudhallen i 1985.

I regi av NKF arrangeres også ITF Taekwon-do NM hvert år. Det konkurreres i mønster, spesialteknikker og sparring med semikontaktregler.

INTERNASJONALE KONKURRANSER

NKF er medlem av European Taekwondo Union (ETU) og World Taekwondo Federation (WTF). ETU består av 50 nasjoner som annethvert år arrangerer EM i kamp og i mønster. WTF består av 204 nasjoner som annethvert år arrangerer VM i kamp, og hvert år VM i mønster.

UNG OL-GREN

Hvert fjerde år avholdes OL i kamp, i regi av WTF og IOC. Etter å ha vært prøveidrett under OL i Soul og i Barcelona, ble taekwondo tatt opp som offisiell OL-idrett fra og med sommer-OL i Sydney 2000.

Deltakelsen er begrenset til 62 menn og 62 kvinner. I tillegg deles det ut fire wild card, slik at totalt 128 utøvere kan delta. Konkurransen er oppdelt i fire vektklasser for damer, og fire for herrer:

Kvinner

– 49 kg

– 57 kg

– 67 kg

+ 67 kg

Herrer

– 58 kg

– 68 kg

– 80 kg

+ 80 kg

NORGE 11. BESTE NASJON I VERDEN

Trude Gundersen vant OL-sølv i Sydney i 2000. Under sommer-OL i Athen i 2004 kom Nina Solheim til kvartfinalen, der hun ble skadet og måtte trekke seg fra resten av mesterskapet. I sommer-OL i Beijing 2008 vant hun derimot sølv.

Med tanke på at over 70 millioner utøvere fra 208 nasjoner trener taekwondo, og at kun 62 menn og 62 kvinner kan kvalifisere seg, er Norges resultater en kjempeprestasjon. Med to OL-sølv og en kvartfinale er Norge ranket på 11. plass etter olympiske resultater før London-OL.

VISSTE DU..?

NORGE VANT TAEKWONDO-SØLV I OL I 2000 OG 2008. I 2004 VANT NINA SOLHEIM GULL I PRØVE-OL, MEN BLE SKADET UNDER OL.