Taekwondo: Richard Ordemann kvalifisert til OL

Publisert 07.05.2021
Redigert 08.05.2021

Pressemelding
Richard Ordemann (26) skrev norsk idrettshistorie når han fredag kveld kvalifiserte seg til OL i Tokyo. Kvalifiseringsstevnet for Europa avholdes i Sofia fredag og lørdag. Ordemann var seedet i turneringen, men møtte allikevel tøff motstand. I tillegg til Ordemann konkurrerte også unge Mari Romundset Nilsen (17) fredag. Romundset Nilsen måtte dessverre gi tapt for toppseedede Magda Wiet i sin andre kamp.

Gjennom det pågående kvalifiseringsstevnet har Europa har to OL-plasser tilgjengelig i hver vektklasse. Utøverne som nå konkurrerer i Sofia må derfor vinne sine semifinaler for å kvalifisere seg til OL. Hvert land kan stille med to kvinnelige og to mannlige utøvere i stevnet.

Det internasjonale taekwondo-forbundet sender kvalifiseringsstevnet LIVE på sin YouTube-kanal.

Se også intervju med Richard Ordemann og landslagstrener Dave Cook nederst i saken!

Merittert motstand

Ordemann vant sin første kamp mot rumenske Alexandru Badea med overbevisende 16-8, etter flere hodetreff. Deretter ble slovenske Partik Divkovic slått 5-0 i kvartfinalen.

Ordemanns motstander i semifinalen var den meritterte portugisiske utøveren Julio Ferreira. 27-åringen fra Portugal har flere seniormedaljer i større mesterskap. I Europalekene 2015 tok han bronsemedaljen etter å ha vunnet bronsefinalen mot nettopp Ordemann. Ordemann gikk allikevel inn i semifinalen med gode minner: I forrige OL kvalifisering i 2016 slo Ordemann Ferreira knepent 4-3.

Semifinalen med Ferreira ble som forventet tøff, selv om Ordemann gikk frem til en betryggende 5-0-ledelse etter de første to rundene. Den siste runden ble intens og krevende, men Ordemann gikk allikevel seirende ut, med siffrene 8-5, og er med det kvalifisert for OL. Finale gjennomføres ikke, da fokus for stevnet er kvalifiseringsplassen som oppnås gjennom å vinne semifinalene.

Historisk bragd

– Dette er en historisk bragd med enorm betydning for norsk taekwondo. Norge har som eneste nordiske land to taekwondo-medaljer, ved Trude Gundersen i 2000 og Nina Solheim i 2008. Richard er allikevel den første norske mannen som har kvalifisert seg til OL. Det at vi nå også har klart å kvalifisere en mann til OL vil være enormt motiverende for talentutviklingen på herresiden i Norge, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Jacobsen understreker at oppkjøringen har vært ekstra krevende grunnet korona, og at støtten fra Olympiatoppen har vært enormt viktig i denne perioden.

– Vi er svært takknemlige for støtten og det gode samarbeidet vi har hatt med Olympiatoppen gjennom mange år. Uten dette hadde det vært umulig for Norge å hevde seg i en så stor internasjonal idrett som taekwondo, påpeker Jacobsen.

Tøff motstand for debutanten

I tillegg til Ordemann konkurrerte også unge Mari Romundset Nilsen (17) fredag. Romundset Nilsen vant første kamp hele 11-3, men måtte dessverre gi tapt for toppseedede Magda Wiet i sin andre kamp.

– Vi er svært imponert over hvordan Mari forberedte seg til, og ikke minst gjennomførte, konkurransene i Sofia. Med en meget god første kamp, og et flott treff mot toppseedede Weet i andre runde, tar hun med seg svært verdifull erfaring inn i en lovende karriere, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Unge utøvere i ilden også i morgen

I morgen skal de to siste norske utøverne konkurrere. Også i morgen har Norge unge utøvere i aksjon: Milos Pilipovic (19), fra Grorud Taekwondo Klubb, konkurrerer i klassen +80 kg, mens Eliza Frazier Haugen (22), fra Tveita Taekwondo Klubb, skal i ilden i +67 kg-klassen.

For de norske utøverne gjelder følgende tidsskjema:

  • Lørdag 8. mai kl 9:00-13:00: Innledende runder for Milos Pilipovic (+80 kg).
  • Lørdag 8. mai kl 15:00-20:30: Kvartfinaler, semifinaler og finaler i klassene kvinner +67 kg og herrer +80 kg. Her avgjøres OL-mulighetene for både Eliza Frazier Haugen og Milos Pilipovic.

*Tidene er lokaltid i Sofia, som ligger 1 time foran norsk tid.

PS! Du kan få fortløpende oppdateringer fra stevnet på Norges Kampsportforbunds Instagramkonto for kampsportlandslagene!

Intervju med Richard Ordemann etter kampen:

Intervju med Dave Cook etter kampen: