Pappaer må på banen!

Publisert 27.11.2015

Dersom du skal unngå at din datter blir utsatt for vold, er den viktigste jobben du kan gjøre som far å være et godt forbilde – både for henne og for andre gutter og menn. Med kampanjen «Kjære pappa» maner CARE til et pappaoppgjør med vold mot kvinner.

Én av fem kvinner i Norge er blitt utsatt for vold av en partner som hun stoler på. Kvinner og jenter i alle samfunnslag, i alle aldre og i alle land er i risikosonen. Enhver kvinne som blir utsatt for vold, er noens datter. Dersom vi skal endre voldsstatistikken må det mer til enn strengere fengselsstraffer – det må være en dyptgående del av den allmenne oppdragelsen og holdningsskapningen. Og nå appellerer vi til pappaene – de ekte mannfolkene.

Ingen kvinnesak

Fordi partnervold og voldtekt i størst grad rammer kvinner, blir det fort ansett som en kvinnesak. Men hvordan skal man få endret dette alvorlige samfunnsproblemet hvis ikke menn engasjerer seg i saken? Og hvordan skal fedre ta del i dette ansvaret?

Det er jo ofte uklare grenser for hvor langt man skal gå for å beskytte datteren sin. Skal man for eksempel be henne kle seg mindre sexy på fest? Hva gjør du hvis datteren din blir kalt hore? Er det viktig å si ifra om man overhører grove vitser om jenter på fotballtrening? Hvordan setter man grenser for hvilken humor som er grei i sosiale settinger med voksne kompiser? Hvordan skal du snakke med datteren din om frykten for at hun havner i en overgrepssituasjon? Og hva er egentlig faresignalene for at hun befinner seg i et voldelig forhold?

Dette er vanskelige spørsmål som det ikke finnes enkle svar på.

Vær et forbilde!

Det viktigste en far kan gjøre, er å være et godt forbilde for sine barn. Det vil si at han behandler barnas mor og enhver annen partner med respekt. Overfor sønnene er det viktig aldri å akseptere nedverdigende kommentarer om jenter og kvinner. Døtrene trenger å høre en far si at hun aldri skal finne seg i å være med en gutt eller mann som behandler henne dårlig eller gjør henne vondt.

Det høres jo ganske enkelt ut, men i praksis er det så mange feller. Man er sliten, man er sulten, barna er kanskje gretne, og de synes dessuten det er pinlig å snakke om så alvorlige ting. Så du utsetter det og håper det går bra.

Men vi vil si deg noe viktig: Hvis du som pappa tar tak i disse tingene både innen familien og med andre menn, gjør du noe svært viktig. Du redder liv.

Norges Kampsportforbund støtter kampanjen Kjære pappa.