Oppfordrer til gjenbruk

Publisert 09.02.2020
Redigert 24.11.2020

Forbundsstyret i Norges Kampsportforbund oppfordrer alle klubber til å legge til rette for gjenbruk av drakter og belter.  – Vi vet at enkelte klubber, og ikke minst engasjerte foreldre på eget initiativ, gjør dette allerede, men nå oppfordrer vi alle klubber til å ta det økende fokuset på miljøvern og gjenbruk på alvor, og legge til rette for at drakter og belter kan gjenbrukes i enda større grad, sier Trond Søvik, generalsekretær i Norges Kampsportforbund.

Én av de mange kampsportforeldrene som tar miljøvern og gjenbruk på alvor er Ranveig Bråtveit. Bråtveits 9 år gamle sønn Matheus trener karate i Oslo Karateklubb.

-Jeg har lenge irritert meg over at det ikke er mulig å gjenbruke beltene når man graderer, og ønsket at man kunne samle inn de brukte beltene og dele dem videre ved neste gradering. De brukes jo så kort tid, og tekstilnæringen er svært forurensende. Så det å få satt draktbytting og gjenbruk i system kunne faktisk vært et tiltak som hadde monnet litt, sier en engasjert forelder.

Engasjerer også barn og unge

Bråtveit opplever at interessen for bærekraft deles også av de unge utøverne i kampsportmiljøene.

Matheus Bråtveit de Oliveira viser stolt frem sitt gule belte. Familien er en skikkelig kampsport-familie. Både far og søster har drevet med kampsport, og mor Ranveig har testet boksing. – Enn så lenge er karaten mest lek for Matheus, med mye fokus på det mentale og filosofien, forteller Bråtveit. Foto: Norges Kampsportforbund.

– Matheus er definitivt opptatt av miljøet. Han bruker gjerne arve-klær og klær kjøpt på finn, forklarer Bråtveit.

Også blant de voksne er det mange som er interessert: På foreldreinitiativ arrangeres det i enkelte klubber byttedager, og moren kjenner til at det også byttes drakter og belter på finn.no. Via andre foreldre vet hun at gjenbrukstrenden også finnes i kampsportmiljøer i utlandet.

Utfordrende å redesigne

Én av årsakene til at det er viktig at klubbene oppfordrer og legger til rette for gjenbruk er at det kan være svært utfordrende å finne andre bruksområder for akkurat disse tekstilene.

– Andre klær kan jo man gi til Fretex, men særlig beltene er det ingenting man kan gjøre med – men mindre man er redesigner på Jenny Skavland-nivå, ler moren.

Støtter initiativet

Oslo Karateklubb fyller 50 år i år, og har tilbudt gratis trening for nybegynnere hele året. På denne måten har klubben fått mange unge nye medlemmer, og klubben ønsker å legge til rette for gjenbruk hos både nye og eksisterende medlemmer.

Trener Kurt Stenberg setter pris på foreldreengasjementet, og ønsker å legge enda bedre til rette for gjenbruk og bytting. Foto: Norges Kampsportforbund.

– Vi setter stor pris på engasjement og initiativ hos foreldrene, og berømmer Bråtveit for at hun har satt fokus på dette. Vi vet at det på foreldrenes initiativ har blitt bedrevet bytting og lån, noe klubben er positiv til. Vi i klubben ønsker nå allikevel å se på hvordan vi på best mulig kan få satt gjenbruk i system blant våre medlemmer, det være seg gjennom byttedager, grupper på sosiale medier, oppslagstavle eller lignende, sier trener Kurt Stenberg.

Viktig at klubbene leder an

Også sentralt i Norges Kampsportforbund fremheves viktigheten av at klubbene tar en førende rolle, og legger til rette for gjenbruk.

–  Det er selvfølgelig svært positivt at enkelte foreldre allerede har tatt initiativ til gjenbruk og bytting, men klubbene må også gå foran med oppfordringer og tilrettelegging. Forbundsstyret oppfordrer derfor nå alle medlemsklubber til å gjøre dette, sier Søvik.