Norsk taekwondo må kjempe om OL-plasser i Istanbul

Publisert 11.02.2015
Redigert 27.07.2015

Tyrkia er blitt tildelt den viktige OL-kvalifiseringen for taekwondo i Europa som finner sted 16.-17. januar 2016.

Norge tillates kun å stille med to kvinner og to herrer i OL-kvalifiseringen. For å få OL-billett til Rio 2016 må utøveren komme til finalen i sin vektklasse. Landslagstrener for Taekwondo i Norges Kampsportforbund, Dr. David Cook, vil ta ut laget i god tid før kvalifiseringsmesterskapet.

I forbindelse med at World Taekwondo Federation (WTF) innførte et rankingsystem ble kvalifiseringsreglene for sommer-OL endret. Tidligere ble det arrangert en verdenskvalifisering og en verdensdelskvalifisering. Hver nasjon kunne stille med to kvinner og to herrer, og de som endte blant de tre beste i verden eller i verdensdelskvalifiseringen fikk OL-billett. Nå er verdenskvalifiseringen blitt endret slik at de som er ranket blant de seks beste i verden sin vektklasse pr. den 31.12.2015 får en OL-billett. De som ikke klarer å kvalifisere seg gjennom ranking kan kvalifisere seg ved å delta på verdesdelskvalifiseringen. For utøvere i Europa sin del arrangeres dette i Istanbul.

Trangt nåløye for å komme til Rio 2016 
Det å kvalifisere seg til sommer-OL er blitt utrolig tøft. Av de 70 millioner utøvere som trener taekwondo i 208 land, noe som er flere nasjoner enn i FN og IOC, er det kun 64 kvinner og 64 herrer som kan komme til sommer-OL i Rio 2016. Norge har klart å kvalifisere seg tre ganger tidligere, og har vunnet to OL-sølv. Norges Kampsportforbunds målsetting er å kvalifisere to norske personer til Rio 2016. Kampsportforbundet har i samarbeid med Olympiatoppen etablert et profesjonelt landslag som bor og trener sammen hver dag, og ledes av Dr. David Cook.