Lyst til å delta i ungdoms-OL? Da må du huske å melde på til Karate Youth Cup!

Publisert 11.05.2017

Visste du at alle som trener karate eller taekwondo kan kvalifisere seg til ungdoms-OL? Om du har lyst til å satse mot OL må du begynne planleggingen allerede nå. Ønsker du å kvalifisere deg til å delta i karate er første steg å melde deg på Karate Youth Cup. Dette stevnet arrangeres i Kroatia 26. juni til 2. juli 2017. Påmeldingsfristen er 19. juni.

Karate på programmet for første gang

I oktober 2018 arrangeres ungdoms-OL i Argentina, og karate og taekwondo står på programmet. Alle som trener taekwondo eller karate kan kvalifisere seg. Karate står på programmet for alle første gang.

For å kvalifisere deg som deltaker i karate må du enten delta i separat kvalifiseringsstevne sommeren 2018, eller delta i tre stevner frem mot februar 2018 for å samle rankingpoeng. Det første stevnet er Karate Youth Cup i Kroatia i månedsskiftet juni/juli. Alle kan delta, da dette er et åpent stevne og treningssamling. Påmeldingsfristen er 19. juni, og du kan lese mer om stevnet her og her.

Alle kan delta i ungdoms-OL!

Alle som trener karate eller taekwondo kan delta i ungdoms-OL, forutsatt at man klarer uttakskravene og tilfredsstiller kriteriene. Når det gjelder karate er det plass til 48 karateutøvere fordelt på 3 kvinneklasser og 3 herreklasser i ungdoms-OL. For taekwondo er det 100 utøvere fordelt på 5 kvinne og 5 herreklasser.

Vektklasser:
Karate kvinner – 53 -59+ 59 kg
Karate herrer – 61-68 + 68 kg
Taekwondo kvinner – 44-49-55-63+63
Taekwondo herrer – 48-55-63-73+73 kg

Alder:
Det er kun ungdommer som er født mellom 1. januar 2001 og 31. desember 2002 som kan delta.

Grunnkrav karate:
Må være norsk statsborger og medlem av en karateklubb som er medlem i Norges Kampsportforbund.

Grunnkrav taekwondo:
Må være norsk statsborger og medlem av en taekwondoklubb som er medlem i Norges Kampsportforbund. Må også inneha Dan- eller Poom-sertifikat, samt gyldig WTF GAL-lisens.

Uttakskrav karate:
Det er to muligheter til å kvalifisere seg til deltakelse i karate. Den ene måten er via ranking og den andre er via deltagelse i eget kvalifiseringsstevne som arrangeres i slutten av juni 2018. Når det gjelder ranking vil de to utøverne med flest rankingpoeng etter følgende tre konkurranser være direkte kvalifisert til ungdoms-OL:

  • Karate Youth Cup, som arrangeres i Kroatia 26. juni til 2. juli 2017
  • Junior-VM, som arrangeres i oktober på Tenerife
  • Junior-EM, som arrangeres i Sochi i Russland februar 2018

Utøvere som har ambisjoner om å kvalifisere seg til ungdoms-OL må derfor kvalifisere seg til junior-VM i oktober 2017 og til junior EM 2018. Informasjon om uttakskrav for junior-VM ligger ute. Uttakskrav til junior-EM vil bli offentliggjort så snart de foreligger. Påmeldingsfristen til Karate Youth Cup er 19. juni 2017 – her kan alle delta, da dette er et åpent stevne og treningssamling. Se mer her.

Når det gjelder kvalifiseringsstevnet som arrangeres for deltakere fra hele verden i juni 2018 vil de to beste i hver klasse være direkte kvalifisert. Dagen etter vil det bli arrangert en egen kvalifisering for Europa hvor de to beste i hver klasse også vil bli kvalifisert.

Kvalifiseringskrav for å kunne delta på kvalifiseringsstevnet i juni 2018 vil bli lagt ut nærmere tidspunktet for turneringen. 

Uttakskrav taekwondo:
Når det gjelder taekwondo vil det dagen etter junior-VM, som arrangeres i Spania i mai 2018, bli arrangert et eget kvalifiseringsstevne for ungdoms-OL. Her vil de 8 beste i hver vektklasse bli kvalifisert til ungdoms-OL.

Kriteriet for å være tilgjengelig for seleksjon er det samme som for til Junior VM. Utøvere må derfor ha blitt tatt ut for å representere Norge i junior VM før de blir vurdert for representasjon i ungdoms OL. Uttaks kriterier bli lagt ut på kamsport.no

Uttak:
Det er landslagstreneren i samarbeid med sportssjefen som tar ut lagene til EM, VM og til kvalifiseringsstevnene, mens det er Olympiatoppen som til slutt tar ut laget som skal delta i Argentina. Det er også Olympiatoppen og NIF som arrangerer reisen og oppholdet, etter samme modell som sommer-OL.