Lørdag 14. mars er det duket for kampsport på høyt internasjonalt nivå i Oslo

Publisert 06.03.2015
Redigert 27.07.2015

Norges Kampsportforbund og Oslo Wushuklubb arrangerer Oslo Open i wushu i Kastellet Sportshall på Nordstrand.

Det deltar 75 utøvere fra 12 forskjellige land. Flere av deltakerne er Europamestere, verdensmestere og medaljevinnere fra ungdoms-OL, med andre ord blir det høyt internasjonalt nivå på mesterskapet. De vil bli konkurranser i Taolu som er en oppvisningskonkurranse, og det vil bli konkurranse i Sanshou som er kamp. Konkurransen starter klokken 10:00 og er ferdig ca. klokken 17:00.

Wushu er med sine 180 millioner utøvere i Kina og 45 millioner utøvere i 141 land, kanskje verdens største kampsport. Wushu er også en OL-idrett, men er ikke på selve OL-programmet. Da IOC hadde avstemming for OL-programmet for 2020 tapte wushu for bryting. I følge Biggest Global Sports er Wushu internasjonalt ranket foran både karate og taekwondo.

Gå ikke glipp av muligheten til å bli kjent med wushu
Det er mange gode grunner for publikum og media til å komme til Kastellet Sportshall :

For det første for dere muligheten til å bli kjent med en spennende kampsport som har alt fra det mystiske/filosofiske til det helt spektakulære og det er showpreget. Noen av profilene som skal delta på Nordstrand er:
Milos Joksimovic (16) fra Oslo Wushuklubb som ble Europamester i fjor i Taiji skal i aksjon i Taolu. Milos satser hardt mot Wushu-EM.

Malena Marisei (12) fra Oslo Wushu klubb har allerede vunnet medaljer i en stor internasjonal konkurranse i Sverige.

Umit Dølen (28) fra Oslo Wushuklubb som har trent wushu i Kina i mange år konkurrerer i kamp mot Jose Aguilar fra Flaktveit Idrettsklubb og Gunnar Moseng fra Bærum kampsportklubb. Umit reiser senere i år til Kina for å forberede seg til VM som arrangeres i Indonesia i november.

Kseniya Bakumova (13) fra Hviterussland er regjerende dobbelt Europamester for juniorer og har sølv fra junior VM.

Michele Giordano (28) fra Italia er tidens beste europeiske utøver som har vunnet en rekke EM-titler og er internasjonal ambassadør for det internasjonale Wushu forbundet og han deltok i wushukonkurransen under OL i Beijing 2008.

Sam Mak (22) fra Storbritannia var verdens største talent som junior og ble verdensmester tre ganger på rad i tillegg til flere titalls titler fra junior-EM.

Tim Sastrowiardjo (18) fra Nederland har medaljer i junior-EM og ikke minst vant han bronse i ungdoms-OL i Nanjing i fjor.

Om wushu:
Wushu kan spores helt tilbake til 3000 f.Kr., og er Kinas nasjonalsport. Innen wushu finnes to hovedretninger; den klassiske som inneholder rundt 500 ulike stilarter, og den moderne som er tilpasset konkurranseidrett.
Som konkurranseidrett er wushu i dag inndelt i to hovedgrener, taolu (mønster) og sanshou (kamp),  i tillegg er det konkurranser i push hands.

Sanshou/sanda: 
Fullkontaktkamp hvor to utøvere konkurrerer mot hverandre med slag, spark, grep og nedlegginger. Det finnes 11 vektklasser for herrer, og tre for kvinner. Kampen består av tre runder á to minutter på en matte/plattform som er 8 x 8 meter. Utøveren som vinner to runder, vinner kampen. Utøverne tildeles 3, 2, eller 1 poeng ut fra hvor avanserte teknikkene deres er.

Talou:
Oppvisningsidrett hvor utøveren viser wushu-teknikker med akrobatiske momenter, med og uten våpen, på en matte som er 14 x 8 meter. Utøveren får poeng etter vanskelighetsgrad, rytme og koreografi. Annethvert år arrangeres det EM og VM i taolu.

Taiji tuishou (push hands):
Tuishou er en bryteform kjent som kampformen til taiji (tai chi). Målet er å få motstander helt eller delvis ut av balanse. Det konkurreres i to ulike varianter, stillestående og fri.

Her er det noen klipp av de aktuelle under Oslo Open i Wushu  :
Sam Mak (Storbritannia): Første ikke-asiatiske jr verdensmester tilbake i 2005https://www.youtube.com/watch?v=mlPHosgojK0

Kseniya Bakumova (Belarus): Flere ganger jr europamester og verdensmesterhttp://wushusport.tv/videos/interview-kseniya-bakumova/

Michele Giordano (Italia): Flere ganger Europamester, medalje i alle EM siden 2004, IWUF ambassador, deltaker på OL i Beijing 2008 og i IOCs oppvisningsgruppe under Ungdoms OL i Nanjing 2014 https://www.youtube.com/watch?v=xNOe4o2FbZA

Tim Sastrowiardjo (Nederland): Europamester og bronse i ungdoms OL Nanjing 2014http://www.wushutim.com/Wushu_Tim/Home.html