Kokain-alarm

Publisert 20.12.2022

Antidoping Norge slår kokain alarm. Det har kommet inn flere kokainsaker de to siste årene, enn i de foregående 18 årene i norsk idrett. Spørsmål om kokain og cannabis utgjør 16 prosent av alle henvendelsene til dopingkontakten det siste året.

Truer idrettens egenart

For det første står kokain på dopinglisten over forbudte stoffer. For det andre er det straffbart med bruk og besittelse av kokain i Norge. Det siste og kanskje det viktigste er at bruk kokain er farlig for den fysiske og mentale helsen, og er svært avhengighetsskapende. Dessuten kan det true idrettens egenart.

Kan denne økningen skyldes at kokain er ferd med å bli en del av kulturen i og rundt flere norske idrettslag og norske treningssentre?

Det er viktig at ledere, trenere og foresatte ute i kampsportklubbene slår ned og varsler antidoping Norge omgående, hvis de kommer over bruk av narkotiske stoffer,  slik at det kan stoppes og ikke spre seg.

Kosttilskudd

I den forbindelse er det også viktig å informere om at det årlig er flere konkurranseutøvere som blir tatt i doping etter bruk av kosttilskudd. Derfor er det viktig å minne alle konkurranseutøvere om at det er utøveren som er ansvarlig for det man får inn i kroppen!

Alle kosttilskudd kan inneholde stoffer som står på dopinglisten selv om dette ikke står på produktdeklarasjonen.

For landslagsutøvere skal bruk av kosttilskudd kun skje i samarbeid mellom medisinsk ansvarlig og Olympiatoppen. Toppidrettsutøvere er rollemodeller for barn og ungdom. Alle aktører i idretten må være seg sitt ansvar bevisst.

Toppidrettsutøvere og støtteapparat tilknyttet Olympiatoppen skal ikke delta i distribusjon, salg og reklame for kosttilskudd med ukjent eller høy risiko for innhold av forbudte stoffer. Olympiatoppen forplikter seg til å følge opp disse prinsippene i sin daglige virksomhet. Toppidrettsutøvere skal forplikte seg gjennom en egenerklæring til å følge disse retningslinjene. Den som bryter denne erklæringen, må være forberedt på å miste støtten fra Olympiatoppen og kampsportforbundet.

Rent senter

Norges Kampsportforbund oppfordrer også alle utøvere på landslag, rekrutteringslag eller under kontrollert utvikling til å trene på et «Rent Senter». «Rent Senter» betyr at senteret har et forebyggende antidopingprogram på kompetanseheving, informasjon og muligheter for dopingkontroll.

I disse tider arbeider Antidoping Norge med å lansere et bedre system rundt «Rent Senter». Les mer HER. Oversikt over hvilken treningssentre som har status som Rent Senter finner du HER.

Ren utøver

Vi anbefaler at utøvere, trenere og ledere tar «Ren Utøver». «Ren Utøver» gir utøvere, trenere eller ledere kunnskap om antidoping. Det nye programmet for «Ren Utøver» er tilpasset bruk på mobile plattformer og har en egne læringsstier for utøvere og trenere/ledere på ulike nivå.

«Ren Utøver» er obligatorisk for alle norske landslagsutøvere og hvert andre år må det gjennomføres en oppdatering.

Rent idrettslag

Det er viktig at klubbene tar antidoping-arbeidet seriøst og holder seg oppdatert som «Rent Idrettslag». Husk at når en klubb gjennomfører «Rent Idrettslag» gjelder lisensen for 2 år avgangen. Det er mange klubber i Kampsportforbundet som har mistet lisensen sin og dermed også blant annet mister retten til å være stevnearrangører.

Kampsportforbundet har innført krav om at klubber som søker om støtte og skal arrangere konkurranser må ha status som «Rent Idrettslag». NIF og Antidoping Norge vil i 2023 sette større fokus på at flere klubber gjennomfører «Rent Idrettslag».

Besøk «Rent Idrettslag» for å ta e-læringskurset eller se om din klubb fortsatt har gyldig lisens.

Ny dopingliste for 2023

Hvert år i oktober publiserer WADA ny dopingliste, som vil gjelde fra årsskiftet. For norske utøvere er det ikke de største endringene å merke seg fra 2023, men allerede nå varsler WADA en større endring fra 2024. Det er viktig av at utøvere, trenere og ledere går gjennom listen. Listen finn du HER.

Om det er et behov for medisinsk behandling, er det viktig å huske at dey må undersøkes om det er et behov for medisinsk fritak. Utøvere som konkurrerer internasjonalt må også søke om internasjonalt fritak.