Karate inn i ungdoms-OL

Publisert 07.12.2016
Redigert 09.07.2018

Det er nå bestemt at karate blir del av programmet under ungdoms-OL i 2018.

Det meldes på olympics.org at karate blir en av tre nye idretter som kommer på programmet når OL for ungdom arrangeres i Buenos Aires, Argentina, i 2018. Sportsdans og sportsklatring er de to andre nykommeridrettene i tillegg til de 28 idrettene som allerede er inne på programmet. Avgjørelsen er tatt av IOC-styret etter forslag fra organisasjonskomitèen for ungdoms-OL.

– Dette er en gladnyhet for alle kampsportinteresserte, og en spesielt stor opptur for karate. Dette gir flere unge muligheten til å satse mot det høyeste internasjonale nivået og er med på å sette karate på OL-kartet, sier sportssjef i Norges Kampsportforbund, Dag Jacobsen.

Han kan fortelle at internasjonal karate allerede har fått en oppsving i antall deltakere på stevner etter at idretten fikk en plass på OL-programmet i Tokyo i 2020. At det også skal konkurreres i karate under ungdoms-OL vil trolig øke interessen for karate ytterligere. World Karate Federation kaller avgjørelsen en milepæl.

Kjempemulighet for unge utøvere

Det kan bli aktuelt for norske utøvere å delta under lekene i Buenos Aires dersom de kvalifiserer seg og blir tatt ut i troppen, kan sportssjefen fortelle. I OL for ungdommer kan utøvere i alderen 15-18 år konkurrere i en setting tilnærmet lik de olympiske leker.

– Håpet om at karate blir en OL-gren også etter 2020 lever, og det er en fantastisk mulighet for unge utøvere som ønsker å satse mot et eventuelt OL i 2024, sier Jacobsen.

Urbant og likestilt

De tre nye idrettene reflekterer IOC og Buenos Aires 2018 sitt delte mål om å bygge ungdomsengasjement, og dermed representere en blanding av nye, universelle og urbane idretter med en betydelig ungdomsappell. Mens sportsdans er en helt ny øvelse i OL-programmet, vil karate og sportsklatring være en forsmak på hva som kommer i 2020 og vil styrke ungdoms-OL sitt rykte som innovatør for den olympiske bevegelsen.

For første gang vil full likestilling oppnås på et OL-arrangement i Buenos Aires i 2018. Derfor vil også de tre nye idrettene ha like mange deltakende kvinner som menn. I karate vil det konkurreres i tre kumiteklasser per kjønn.