Karate: Norske utøvere klare for historisk OL-kvalifiseringsstevne

Publisert 10.06.2021

Pressemelding
Denne helgen arrangeres OL-kvalifiseringsstevnet for karate i Paris. Karate står på OL-programmet for første gang i Tokyo. 494 utøvere fra 98 land konkurrerer denne helgen om gjeve OL-billetter. Tre av disse er fra Norge.

80 karate-utøvere skal konkurrere i OL i Tokyo om to måneder. De 80 utøverne er fordelt på de fire olympiske klassene for menn og kvinner. Det skal konkurreres i både kamp og mønster (kata) i OL i august. Utøvere i både kamp og mønster skal derfor også konkurrere i kvalifiseringsstevnet i Paris. Av de tre norske utøverne som konkurrerer i helgen er alle tre kamp-utøvere.

Du kan følge OL-kvalifiseringsstevnet LIVE på det internasjonale karate-forbundets YouTube-kanal.

Den norske troppen i OL-kvalifiseringen er som følger:

Bettina Alstadsæther.

Bettina Alstadsæther (28):

Bettina Alstadsæther fra Stavanger deltar i klassen -61 kg, og konkurrerer lørdag. I -61 kg-klassen er totalt 60 utøvere påmeldt.

Alstadsæther er en av landets mest erfarne karate-utøvere. Hun har representert Norge ved flere internasjonale mesterskap, inkludert European Games i 2019. Alstadsæther er ranket som nr. 39 på den olympiske rankingen for -61 kg-klassen.

Andrine Hilton (23)

Andrine Hilton.

Andrine Hilton fra Oslo deltar i klassen +61 kg, og konkurrerer søndag. I denne klassen konkurrerer 64 utøvere.

Under EM i Kroatia forrige måned viste Hilton viste svært lovende takter i de innledende rundene gjennom å slå den tidligere VM-medaljøren Elena Quirici (rangert som nr 4 i verden) i første runde. Hilton er ranket som nr. 35 på den olympiske rankingen for +61 kg-klassen.

Adrian Lopez Salas (20)

Adrian Lopez Salas fra Sarpsborg deltar i klassen +75 kg, og konkurrerer søndag. I denne klassen

Adrian Lopez Salas. Foto: Eivor Eriksen.

konkurrerer 74 utøvere. Salas har vært en del av fulltidslandslaget de siste to årene, og var i ferd med å etablere seg som seniorutøver på internasjonalt toppnivå før han fikk et lengre skadeavbrekk. Salas gjorde et sterkt comeback etter skaden under EM forrige måned. Her vant han sine to første kamper. Salas er ranket som nr. 98 på den olympiske rankingen for +75 kg.

Må ta medalje for å kvalifisere seg

De fire høyest rangerte utøverne på verdensrankingen ved utgangen av mai ble automatisk kvalifisert til årets OL. I tillegg er vertsnasjonen Japan automatisk kvalifisert, samt kontinentale mestere som ikke allerede er blant topp 4 på verdensrankingen (Europa, Afrika, Asia, Oceania, Pan-Amerika).

For de resterende utøverne går altså veien til OL igjennom kvalifiseringsstevnet i helgen. Her må de ta medalje for å bli kvalifisert til Tokyo, da kun tre utøvere i hver klasse får OL-billett.

– Vi ser de siste årene at nivået innen internasjonal karate har blitt stadig høyere. Dette er en naturlig og positiv konsekvens av at idretten kom på OL-programmet i Tokyo. Dessverre er ikke karate på programmet for OL i Paris i 2024, og Tokyo er derfor per i dag den eneste muligheten dagens karate-utøvere har til å konkurrere i OL.

– Til tross for at forrige måneds EM ikke resulterte i medaljer, gikk flere av våre utøvere gode kamper. Stevnet ble en fin oppkjøring til OL-kvalifiseringen, og vi gleder oss nå til å se hva utøverne får til i Paris, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.