Karate eller wushu på OL-programmet i 2020?

Publisert 25.09.2015

Mandag 28.september har hovedstyret for Tokyo 2020 styremøte hvor de skal avgjøre hvilke tilleggsidretter som skal være på OL-programmet for 2020. Det er åtte internasjonale idretter som kjemper om plassene, softball, baseball, bowling, squash, sportsklatring, wushu og karate.

IOC vedtok et reformprogram på sitt møte i Monaco den 8.-9. desember i fjor. Et av punktene var at arrangørbyen kan legge til noen idretter i tillegg til de som er fast på OL-programmet. Tokyo 2020 nedsatte en komite som har arbeidet med dette og på mandag blir det avgjort hvilke idretter komiteen anbefaler. Den endelige avgjørelsen blir tatt på den 129. IOC-kongressen i Rio i august 2016.

Norges Kampsportforbund venter spent på avgjørelsen

Hvis karate eller wushu blir tatt inn på programmet vil dette bety enormt mye både for idretten og for forbundet, sier Trond Berg, president i Norges Kampsportforbund.

Karatesatsning og medaljer i wushu

Norges Kampsportforbund satser sterkt på karate, og har engasjert Dr. Wayne Otto O.B.E. (Officer of the British Empire) fra England som eksperttrener. Wayne Otto er, med blant annet ni VM-gull, den mest suksessrike karateutøver i verden. Han har tidligere vært landslagstrener for England, og er hedret av dronningen i Storbritannia for sin innsats innen karate.

Når det gjelder wushu har norske utøvere vunnet medaljer i EM og i store internasjonale konkurranser. Forbundet har i flere år hatt et godt samarbeid med Kina, der wushu er nasjonalsport. Hvis wushu blir valgt som tilleggssport vil det kunne sies å være en fordel for forbundet.

Sportssjef i Norges Kampsportforbund fortelle at dersom karate eller wushu skulle bli del av OL-programmet er det muligheter for norske kvalifiseringer

Kampsportforbundet er klare til å bygge opp et lag som kan kvalifisere seg OL 2020, dersom det blir aktuelt. Takket være den erfaringen forbundet har med OL-grenen taekwondo, finnes det et utviklingsprogram som gjør det mulig å få frem utøvere som kan kvalifisere seg til OL innen 2020, sier sportssjef Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund.

Gode avtaler

I 2005 inngikk Norges Kampsportforbund en samarbeidsavtale med Beijing Sports Universitet (BSU) i Kina som er regnet som et av de beste universitetene i verden innen talentutvikling og toppidrett. Under sommer-OL i Beijing vant utøvere fra universitetet 14 gull, 6 sølv og 2 bronsemedaljer. Også flere avtaler og samarbeid er inngått med Kinesiske universitet som satser på blant annet wushu.

Forbundet har avtale med Hainan Senior Sports Tekniske Skole (HSS) som ligger i Haikou hvor det er sommer hele året. I 2013 og 2014 inngikk Kampsportforbundet samarbeidsavtale med henholdsvis Shanghai Sports Universitet og Capital University of Physical Education and Sports i Beijing. Shanghai Sports Universitet har spisskompetanse innen sanda og taolu (wushu). Kampsportforbundet har også klart å få til en historisk og eksklusiv avtale med Henan Martial Arts Federation og Shaolin temple som er fødestedet for kampsport og kampkunst.

OL-erfaring med taekwondo

Norges Kampsportforbund organiserer også taekwondo, som allerede er på OL-programmet. Norge er med sølv i Sydney og Beijing ranket på 17. plass i verden etter olympiske resultater innen taekwondo. Det er over 70 millioner utøvere i 202 land som trener taekwondo. Av disse er det kun 128 utøvere som kan kvalifisere seg til OL, så er det en kjempeprestasjon av lille Norge. Når det gjelder taekwondo er det etablert et profesjonelt lag med seks utøvere som bor og trener sammen hver dag. Laget trenes og ledes av Dr. David Cook.