Hva gjør din klubb for å forebygge mobbing og trakassering?

Publisert 23.03.2020

Dessverre er mobbing og trakassering i idretten mye vanligere enn vi tror. Norges idrettsforbund har laget noen enkle råd til trenere og ledere på hvordan man best tar tak i mobbing og trakassering. Norges Kampsportforbund oppfordrer alle trener og ledere til å sette seg inn i disse rådene, og ta forebyggende arbeid på alvor.

Alle samfunnsmessige utfordringer vil også finnes i idretten. Dette gjelder også mobbing og trakassering.

– Ved at trenere og ledere tar opp disse utfordringene bidrar vi til at idretten blir et tryggere sted å være. Vi må sørge for at idretten blir et sted hvor alle tør å si ifra når man ser eller opplever negative hendelser, sier Håvard B. Øvregård, seniorrådgiver i Norges idrettsforbund, til NIFs nettsider.

Skal ha nulltolleranse

Øvregård sier at hver gang noen opplever mobbing og trakassering i idretten så bryter det med norsk idretts visjon om å skape Idrettsglede for alle.

– Norsk idrett skal ha nulltoleranse for slik oppførsel. Nulltoleranse betyr at slike handlinger alltid skal få en reaksjon. Denne reaksjonen skal motvirke at det gjentar seg, og gjøre det lettere for den som har blitt utsatt å fortsette i sitt idrettsmiljø, sier Øvregård.

Dette kan du gjøre

Dersom du trenger hjelp i en konkret sak bør du kontakte idrettskretsen eller Norges idrettsforbund sentralt.

For å være i forkant, og å komme i gang med forebyggende arbeid i din klubb, kan du lese deg opp på NIFs råd her.