Har du husket å ta «Ren Utøver»?

Publisert 08.05.2023

Som en del av Norges Kampsportforbunds samarbeid med Antidoping Norge, er et av våre mål at alle kampsport-utøvere skal kjenne til regelverket for antidoping. Vi oppfordrer derfor alle til å ta e-læringsprogrammet «Rent Utøver». 

Pr. 8. mai 2023 og fra «Ren Utøver» ble utført i desmeber 2021, er det kun 783 utøvere, trenere og ledere i NKF som har gjennomført «Rent Utøver». Det vil si at det fortsatt er mange som ennå ikke har gjennomført e-læringsprogrammet.

«Ren Utøver»

NKF oppfordrer støtteapparat og alle utøvere som skal konkurrere regionalt, nasjonalt og internasjonalt til å ta e-læringsprogrammet «Ren Utøver». Alle landslagsutøvere og utøvere som skal representere Norge må ha fullført programmet.

Programmet gir god læring i det viktigste innen antidoping. Vi anbefaler derfor alle utøvere å gjennomføre programmet, uansett hvilket nivå du er på.

Vi ønsker at utøvere og støtteapparat etterlever forbundets verdier, både på og utenfor idrettsbanen. Ved at alle utøvere gjennomfører «Ren Utøver» og gjør seg kjent med regelverket for antidoping, støtter vi alle opp om Forbundets mål om en dopingfri idrett.

Programmet er bygget opp rundt sju utvalgte områder innenfor dopingarbeidet, hvor du lærer det viktigste innen antidoping og tar ca. 30 minutter å gjennomføre. Alle modulene trenger ikke gjennomføres på en gang, og kan deles opp slik det passer deg.

Alle landslagsutøvere skal gjennomføre programmet hvert tredje år, og alle nye utøvere på landslag skal gjennomføre kurset innen tre måneder!

Det er også viktig at ALLE utøvere gjør seg kjent med WADAs oppdaterte dopingliste.

Kokain

Antidoping Norge slår kokain alarm!

Det har kommet inn flere kokainsaker de to siste årene, enn i de forbigående 18 årene i norsk idrett. Spørsmål om kokain og cannabis utgjør 16% av alle henvendelser til dopingkontakten de siste året.

Truer idrettens egenart

For det første står kokain på dopinglisten over forbudte stoffer. For det andre er det straffbart med bruk og besittelse av kokain i Norge.
Det siste og kanskje viktigste er at bruk av kokain er farlig for den fysiske og mentale helsen, og er svært avhengighetsskapende. Dessuten kan det true idrettens egenart. 

Det er viktig at ledere, trenere og foresatte ute i kampsportklubbene slår hardt ned på og varsler Antidoping Norge omgående, hvis en kommer over bruk av narkotiske stoffer, slik at det kan stoppes og ikke spre seg.

Dramatisk økning i antall dopingsaker.