Går du en Tryg vinter i møte?

Publisert 14.11.2017
Redigert 15.11.2017

Tryg Forsikring er Norges Kampsportforbunds samarbeidspartner på forsikring – les deres tips om hvordan du gjør hus og hytte trygt før vinteren her.

Hvis du ikke allerede har gjort det, er det på tide å gjøre hus og hytte klar for høst og vinter. Med enkle grep kan du unngå vannskader, flygende hagemøbler og uvelkomne små gjester.

Det kan være lurt å benytte fine høstdager til å forberede hus og hytte på at månedene fremover kan by på dårligere vær.

Her er Trygs tips til hva du bør forbedrede:

 • Sett inn hagemøbler og andre løse gjenstander som kan ta skade av å stå ute gjennom høsten og vinteren.
 • Har du trampoline bør denne demonteres eller sikres tilstrekkelig slik at den ikke blir tatt av vinden.
 • Rengjør takrenner og utvendige avløp slik at vann lett ledes bort fra boligen. Dette må du gjerne gjøre flere ganger i løpet av høsten hvis du har mye trær rundt huset eller hytten.
 • Sjekk taket. Fjern mose og se etter at takstein/takplater ikke er løse eller ødelagt. Ta et titt under takpannene og sjekk om lektene ser tørre og friske ut. Sjekk også at beslag rundt pipen og ventiler ikke er skadet. Har du flatt tak med belegg, bør du se etter sprekker og frostsprengninger. Rens sluk og avløp slik at vannet har fri vei bort fra taket.
 • Har du store trær rundt huset eller hytten, bør du sjekke hvordan det står til med disse. Er det fare for at treet eller store greiner vil bli tatt av neste storm og gjøre skade på huset? Da bør disse hugges ned.
 • Skru igjen innvendig stoppekran, åpne så utvendig kran slik at restvannet tappes helt ut. Fjern plastkoblingen fra kranen. Slike koblinger kan gjøre at vannet ikke renner helt ut og kan føre til frostskade. Ta også inn hageslangen.
 • Rom med vannførende rør må alltid holde varmegrader. Isoler eventuelt utvendig med vintermatter for å forebygge frostspreng på bygningsfundamentet og grunnmuren.
 • For å unngå at det setter seg jordslag og grønske i markisene, bør du rengjøre disse om høsten. Du kan lage en blanding av eddik og vann; 1 liter vann, 2 dl 35 % eddiksessens. La dette virke et døgn, før du vasker av med fuktig svamp. Du kan også impregnere duken selv, etter vask, ved hjelp av telt- eller båtkalesjeimpregnering. Husk også på at duken er tørr, før du ruller den inn igjen.
 • Spesielt eldre hus og hjem kan være sårbare for trekk. Har du sjekket tetningslistene? Hvis du må montere nye lister, bør du huske på at det er lettere å få listene til å sitte når det ikke er for kaldt. Dette lille grepet kan spare deg for mange strømkroner i løpet av vinteren.
 • Ha snømåke eller snøfreser klar før den første snøen kommer. Det er smart å skaffe strøsingel tidlig på vinteren slik at du har det tilgjengelig når du trenger det.

Hold mus og rotter ute
Når det begynner å bli kaldt i været, søker smågnagerne ly og vil inn i varmen. Disse kan gjøre store skader på hus og hytte, men med enkle grep kan du holde dem ute.

 • Sikre ventiler og andre åpninger i hus og hytte slik at rotter og mus ikke kan komme inn. Husk at det ikke skal store åpningen til for at de minste gnagerne finner veien inn i varmen.
 • Unngå å stable materialer og andre gjenstander inn mot husveggen, disse kan fungere som stiger for mus og rotter.
 • Fjern nedfallsfrukt fra hagen.

PS! Har du benyttet deg av din medlemsrabatt på forsikring hos Tryg?

Alle medlemmer tilsluttet Norges Kampsportforbund er ulykkesforsikret på trening og i konkurranse. Tryg tilbyr også gode klubbforsikringer – les mer her.

Visste du at våre medlemmer og foresatte til medlemmer også får svært gode rabatter på privatforsikring? Ta gjerne kontakt med Tryg for å sjekke pris eller for å bestille et uforpliktende tilbud. 

Norges Kampsportforbund og Tryg Forsikring håper alle går en Tryg vinter i møte.