Kosttilskudd: Viktig melding til alle utøvere

Publisert 19.09.2022
Redigert 15.09.2022

Denne uken var sportssjef Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund på et møte der forskningssjef Fredrik Lauritzen i Antidoping Norge informerte om at det årlig er flere konkurranseutøvere som blir tatt i doping etter bruk av kosttilskudd.

Derfor er det viktig å minne alle konkurranseutøvere om at det er utøveren som er ansvarlig for det man får inn i kroppen og ingen andre. Alle kosttilskudd kan inneholde stoffer som står på dopinglisten selv om dette ikke står på produktdeklarasjonen.

Landslagsutøvere er viktige rollemodeller

For landslagsutøvere skal bruk av kosttilskudd kun skje i samarbeid mellom medisinsk ansvarlig og Olympiatoppen. Toppidrettsutøvere er rollemodeller for barn og ungdom. Alle aktører i idretten må være seg sitt ansvar bevisst. Toppidrettsutøvere og støtteapparat tilknyttet Olympiatoppen skal ikke delta i distribusjon, salg og reklame for kosttilskudd med ukjent eller høy risiko for innhold av forbudte stoffer. Olympiatoppen forplikter seg til å følge opp disse prinsippene i sin daglige virksomhet. Toppidrettsutøvere skal forplikte seg gjennom en egenerklæring til å følge disse retningslinjene. Den som bryter denne erklæringen, må være forberedt på å miste støtten fra Olympiatoppen og kampsportforbundet.

Gjennomfør ADNO sine e-læringskurs!

Vi anbefaler at utøvere, trenere og ledere tar Ren Utøver. Ren Utøver gir utøvere, trenere eller ledere kunnskap om antidoping. Det nye programmet for Ren Utøver er tilpasset bruk på mobile plattformer og har en egne læringsstier for utøvere og trenere/ledere på ulike nivå. https://renutover.no/

Ren Utøver er obligatorisk for alle norske landslagsutøvere.

Det er også viktig at klubbene tar antidoping-arbeidet seriøst og holder seg oppdatert som Rent Idrettslag. Husk at når en klubb gjennomfører Rent Idrettslag gjelder lisensen bare for 2 år. Det er mange klubber i kampsportforbundet som har mistet lisensen sin og dermed også blant annet mister retten til å være stevnearrangører.

Besøk https://www.rentidrettslag.no/ for å ta e-læringskurset eller se om din klubb fortsatt har gyldig lisens.