Virusutbrudd i Kina: -Alle sitter på vent
Fredrik Yderström (venstre) og Sofie Nielsen (høyre) er begge i Kina for øyeblikket. Her sammen med Dag Jacobsen (midten), sportssjef i Norges Kampsportforbund, i juli 2018. Foto: Privat.
Publisert 25.02.2020
Redigert 26.02.2020
Sofie Nielsen fra Siggerud studerer wushu ved Beijing Sports University. Fredrik Yderström driver idrettsakademiet Flips & Kicks Plus i Beijing, samt firmaet Yder Sports AB, som er én av Norges Kampsportforbunds markedspartnere. Begge befinner seg for øyeblikket i Kina, og merker utfordringene som coronaviruset medfører.
Nielsen fattet interesse for den kinesiske kampsporten wushu mens hun studerte molekylærbiologi ved Universitet i Bergen. Hun flyttet deretter til Beijing i 2011, og avslutter senere i år sin mastergrad ved Beijing Sports University (BSU), et universitet Norges Kampsportforbund har samarbeidsavtale med.
– Mastergraden jeg tar heter “etniske og tradisjonelle (kinesiske) idretter”. Graden tilsvarer en mastergrad i idrettsfag. Hovedfokus er på etniske og tradisjonelle kinesiske idretter, deriblant wushu, løvedans og dragedans, forklarer Nielsen.
Alle sitter på vent
Nielsen befant seg på ferie i Qingdao når utbruddet av corona-viruset oppstod, og har derfor nå begrenset informasjon om hva som skjer på universitetet i Beijing. Qingdao har per midten av februar 58 bekreftet smittede, 1 dødsfall og 26 friskmeldte, forteller Nielsen.
– Semesterstart ved BSU er utsatt, og vi får beskjed flere ganger i uken om at vi ikke kan reise tilbake til universitetet før vi får tillatelse. Alle sitter derfor egentlig på vent. De som velger å reise tilbake til universitetet uten tillatelse blir sent til isolat i utkanten av Beijing.
I midten av februar startet universitet forelesninger over nettet via en egen BSU-app for de studentene som fremdeles trenger studiepoeng. Da Nielsen avslutter sin grad dette semesteret og kun har oppgaveskriving igjen, trenger hun ikke å delta på disse.
Beskytter landslagsutøverne
Nielsen nevner at deler av det kinesiske landslaget i friidrett har OL-forberedelser ved BSU, og vet at disse trener som normalt ved universitetet.
– Det er også trolig for å beskytte landslagsutøverne at universitetet er såpass strenge mot de studentene som oppholder seg på campus – disse har spesifikke tidspunkt hvor man kan forlate og komme tilbake til universitetsområdet. Når det gjelder trening for vanlige studenter vet jeg ikke om de holder fjerntrening eller om all organisert trening er avlyst, men har fått vite av en venn at ingen får lov til å trene i treningslokalene på universitetet.
Når det gjelder dagliglivet forteller Nielsen at de større kjøpesentrene i Qingdao er åpne, mens mange andre butikker holder stengt, og restauranter kun tilbyr levering og henting.
– Med unntak av at det er vanskelig å få kjøpt masker som beskytter mot dråpesmitte kan man få tak i alt annet veldig lett. Det er krav om å ha på maske når man oppholder seg utendørs, og det er temperaturkontroller ved inngangen til de fleste kjøpesentrene, ved portene til de fleste boligområdene, og langs noen av hovedårene inn til sentrum. Vi opplevde at bilen ved siden av oss ble viftet inn til siden da to av passasjerene hadde temperatur over 38 for kort tid siden. De bedriftene som har anledning, holder stengt. Andre, som matvarebutikker og distributører, offisielle myndighetsbygg, apotek osv., holder åpent, men da ofte med begrenset kapasitet og færre folk på jobb enn vanlig.
Ikke lov med gjester
Nielsen forteller at de for det meste holder seg inne. Når det gjelder praktiske forhåndsregler vaskes gulv og overflater med desinfeksjonsmiddel, og alle bruker maske og håndsprit når de må ut.
– Hvis vi trener gjør vi dette hjemme med det utstyret vi har tilgjengelig. Det er ikke lov til å ha gjester på besøk, så mye av det sosiale foregår gjennom videosamtaler på webchat, avslutter Nielsen.
Opplevde SARS-viruset
Fredrik Yderström var én av et fåtalls skandinaver som befant seg i Kina under SARS-utbruddet i 2003.
– Situasjonen er jo ganske lik, men den oppleves som strengere kontrollert denne gangen. I 2003 var universitetet i karantene i ca. 2.-3. mnd. Det er en veldig spesiell følelse å ikke ha den friheten man er vant til, og ikke kan følge sine vanlige rutiner.
Yderström forteller at det i denne perioden har vært nærmest folketomt i Beijing, men at de fleste i løpet av de kommende dagene vender tilbake til jobb.
– Vi har i denne perioden opplevd å skulle handle mat, og sett totalt syv personer på t-banen. Vanligvis er den så full at man ikke kan bevege seg. Men man kan gå ut for å handle som vanlig – man må bare registrere seg og få målt temperatur, så at helsemyndighetene kan følge opp eventuelle smittetilfeller. Her jeg bor må man vise legitimasjon for å slippe inn, og dette er nå standard for alle boligkomplekser i området. Det er krav om maske når man oppholder seg utendørs, og om man prøver å ta av seg masken får man raskt tilsnakk.
Ensformig hverdag
Yderström melder om en ensformig hverdag, da alle spisesteder, bedrifter og treningslokaler er stengt. Frykten for spredning er stor, spesielt siden viruset brøt ut i tiden rundt den kinesiske nyttårsfeiringen, en periode hvor svært mange reiser.
– Noen få steder er åpne, og flere følger etter, litt etter litt. Det går ikke å holde helt stengt over for lang tid, da dette påvirker økonomien. Flere bedrifter har allerede gått konkurs i løpet av denne perioden, forklarer Yderström, som forteller at arbeidsrutinene nå for det meste består av administrativt arbeid hjemmefra.
– Mest av alt kjenner vi nok alle på en merkelig følelse som følge av at det er helt stille ute, og både biler og mennesker glimrer med sitt fravær i en by med over 20 millioner mennesker. Jeg synes at det bare er å ta av seg hatten for kineserne, jobben som gjøres for å begrense omfanget, og solidariteten de viser. Jeg tror nok alle savner å være sosiale, i tillegg til at det her i byen ikke er mulig å bestille mat, men man må gå til butikken. Her i Beijing er det vanlig å bestille hjem mat, men dette er nå ikke mulig. Litt ekstra omstendelig er det for eksempel å gå til butikken for å kjøpe vann, da dette er tungt å bære.
Bruker sosiale medier i treningssammenheng
Alle skolene i Beijing er stengt, og Yderström forteller at de internasjonale skolene bedriver undervisningen på nett inntil videre.
– Jeg tror helt klart at dette kommer til å få mange skoler til å reflektere over, og til og med endre, sine rutiner og forberedelser for eventuelle fremtidige situasjoner. Når det gjelder vårt akademi bruker vi sosiale medier for å tilby øvelser og treningsprogram. Vi er selvfølgelig glade for at dette er mulig, men den beste utviklingen skjer jo i grupper mens man fysisk trener sammen, så dette er absolutt et savn.
Generelt tror Yderstrøm at mange har fått tid til å tenke over hva som er vesentlig i løpet av denne perioden. – Virusutbruddet har helt klart fått folk til å stanse opp og tenke. Det har også gitt folk mer tid med sine familier og barn. Enkelte har også tatt opp gamle hobbyer og interesser, og selv har jeg trent med min kjæreste hver eneste dag, avslutter Yderström.