Æresmedlemmer Rune Hagen og Trond Berg

Publisert 31.05.2018
Redigert 09.07.2018

Under forbundstinget 2018 ble æresmedlemskap delt ut til Rune Hagen og Trond Berg. Æresmedlemmene har bidratt stort til norsk kampsports historie og fortjener den ekstra oppmerksomheten.

Rune Hagen

Oslo Karateklubb forteller historien om Rune.

Rune Hagen begynte å trene karate i 1965, 15 år gammel. I 1969 startet han Oslo Karateklubb, som i dag er Norges eldste karateklubb. Han kom tidlig i kontakt med Yoshinao Nanbu, som var den første japanske karateinstruktør som besøkte Norge, i 1965. Nanbu var på denne tiden sjefinstruktør for Shukokai i Europa. I 1973 startet Nanbu karatestilarten Sankukai, og i 1978 kom Nanbudo. Rune Hagen fulgte Nanbus stilarter, og det var Rune Hagen som sådde spiren til Nanbudos senere vekst i Norge.

Rune Hagen var nesten først med alt i Karate-Norge. Han var med i det første styret i Norges Karateforbund.

Han deltok både i det første Norgesmesterskapet i karate i 1974 og i det første nordiske mesterskapet. Og han deltok i den første landskampen, mot Sverige. Han deltok videre på det første dommerkurset. I 1973 deltok han som første nordmann i et offisielt internasjonalt mesterskap, EM i karate i Valencia. I Valencia deltok han også som Norges første representant på en generalforsamling i European Karate Union.

I dag ville det vært en uhørt tanke å sende en 23-årig EM debutant som Norges delegat på en internasjonal idrettskongress. Likevel, det er som trener og coach Rune Hagen satte de største sporene etter seg: Rune trente mange av dem som senere ble blant Norges ledende karateinstruktører og -utøvere. Mange av hans beste elever ble etterspurt i andre klubber, og en rekke nye karateklubber i Norge ble startet av Rune Hagens elever. Rune flyttet etter hvert til Malmö, men mottok i 2004 Oslo Idrettskrets hederspris som ble delt ut under NM i karate arrangert av Oslo Karateklubb i forbindelse med klubbens 35-års jubileum.

Det er andre gang i Norges Kampsportforbunds historie at æresmedlemskap deles ut post mortem. Også tidligere verdensmester i karate Stein Rønning ble tildelt æresmedlemskap i 2008.

Rune Hagen i aksjon

Trond Berg

Trond Berg startet med taekwondo i 1982 og har siden den gang vært en viktig bidragsyter i idretten. Trond har hatt ulike verv i alle ård, ikke minst som president i Norges Kampsportforbund i syv perioder, til sammen 14 år. Han er dermed den lengstsittende president i Kampsportforbundet og kanskje i idretts-Norge. Før sitt presidentverv var Trond bl.a. leder av taekwondoseksjonen samt styremedlem i forbundet. Også i Norges Idrettsforbund har Trond bidratt, blant annet som medlem i NIFs politiske særforbundsutvalg samt som leder av valgkomiteen i Særforbundenes Fellesorganisasjon for å nevne noe.

Internasjonalt har Trond vært aktiv som medlem av European Taekwondo Union (ETU)s PR-komité og gjennomført NIFs internasjonale kurs. Det er også i den internasjonale taekwondoen Trond fortsetter sitt idrettseventyr, denne gangen som styremedlem i WTE (tidligere ETU). På tross av sine oppdrag ute i verden har han ikke glemt hvor han kommer fra. Ålesunderen som er bosatt på Slependen i Bærum har 4.dan i taekwondo, har bidratt stort i Tøyen Taekwondo klubb blant annet som styremedlem og har stått på matten i nasjonale stevner som dommer.

Trond Bergs innsats for norsk kampsport både idrettslig og politisk er uten tvil et æresmedlemskap verdig.

Ove Gusevik (t.v)mottar æresmedlemskap på vegne av Rune Hagen.

Trond Berg (t.v) mottar æresmedlemskap.